FOLLOW US: facebook twitter

Μάθημα ζωής τα βιώματα του 1940

Ημερομηνία: 28-10-2016 | Συντάκτης:

stefania-dieythuntes-28okt

Κατέθεσαν στεφάνια οι προϊστάμενοι της εκπαίδευσης στην Ηλεία

Υπό βροχή έγινε χθες το πρωί η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην κεντρική πλατεία του Πύργου, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, από τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσία των σημαιοφόρων των σχολείων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, «η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν η ημέρα Δευτέρα και οι μαθητές πήγαν κανονικά στα σχολεία τους και τους περίμενε μία ανακοίνωση από τους δασκάλους τους μετά την πρωινή προσευχή. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκείνη τη μέρα δεν λειτούργησαν, και απευθυνόμενοι στους μαθητές τους παρότρυναν να επιστρέψουν προσεκτικά στα σπίτια τους ενώ παράλληλα τους ανακοινώθηκε ότι η χώρα ήταν σε κατάσταση πολέμου. Αυτούς τους μαθητές έχουμε την υποχρέωση να θυμόμαστε σήμερα, να τους φέρουμε νοερά στην μνήμη μας, και να σταθούμε σε αυτούς τους ελάχιστους που μετά από 76 χρόνια ζωής υπάρχουν ακόμα ανάμεσα μας».

stefania-dieythuntes-28okt2

Και κατέληξε λέγοντας: «Εκείνη την εποχή οι σχολικές διαδικασίες λειτούργησαν κάτω από καθεστώς πολέμου, κατοχής και ανελευθερίας. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε σήμερα που παρά τις δύσκολες καταστάσεις που διανύουμε τις πραγματικά μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε η εκπαιδευτική κοινότητα εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε ελευθερία έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε το αγαθός της παιδείας και τα ιδανικά της γνώσης. Κι ας είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί σε ετοιμότητα και υπευθυνότητα να πούμε το «ΟΧΙ» το δικό μας ελπίζοντας ότι έστω ότι μετά από μερικά χρόνια θα βρει δικαίωση».

stefania-zeulas-28okt

Οφείλουμε να βαθύνουμε τη Δημοκρατία

Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας σημείωσε πως «…γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου της αντίστασης των Ελλήνων κατά το φασισμό του Μουσολίνι και στο Ναζισμό του Χίτλερ. Η χώρα μας ευτύχισε στα μεταπολιτευτικά χρόνια να έχει μία ομαλή κοινοβουλευτική πολιτική κατάσταση και αυτό είναι σπουδαίο. Στην μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν οφείλουμε εμείς να βαθύνουμε την δημοκρατία να την περάσουμε στις καθημερινές σχέσεις και τα παιδιά μας να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο και να αντιλαμβάνονται να έχουν στον οπτικό τους ορίζοντα τον άλλο άνθρωπο για να βαθύνει η δημοκρατία και να περάσει στην καθημερινότητα. Οι δύσκολες συνθήκες δείχνουν ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι μία σπουδή στην ελευθερία. Ελευθερία εθνική, ελευθερία πολιτική, ελευθερία νομική και πάνω από όλα ελευθερία οντολογική για το απώτατο εκείνο πεδίο που πάει η ανθρώπινη ύπαρξη. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν στα παιδιά μας την δυνατότητα να ολοκληρώσουν την ύπαρξη τους αφενός και να γίνουν λειτουργικά μέλη της κοινωνίας και ευτυχισμένα» κατέληξε ο κ. Ζεύλας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος