FOLLOW US: facebook twitter

Μάθημα ανακύκλωσης στην Ολυμπία μέσα από το πρόγραμμα Life «PAVE the WAySTE»

Ημερομηνία: 08-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Μια σημαντική παρουσίαση ευαισθητοποίησης και γνώσης σχετικά με την ανακύκλωση και το σχετικό πρόγραμμα Life πραγματοποιείται για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής της Αρχ. Ολυμπίας. Χθες ήταν η σειρά των μαθητών του γυμνασίου Ολυμπίας ενώ όλη την εβδομάδα συμμετέχουν ακόμα τα δημοτικά σχολεία Αρχ. Ολυμπίας, Πελοπίου και Πλατάνου και το γυμνάσιο – λύκειο Πελοπίου.

Οι μαθητές παρακολουθούν την ενημέρωση που γίνεται από στελέχη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη Διευθύντρια του τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔευτεροβάΘμιας Εκπαίδευσης Τίτα Τερζή, επί του προκειμένου για το γυμνάσιο. Στην παρουσίαση συμμετέχει και ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και εκπαιδευτικό Γιώργο Γεωργακόπουλο. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα των δράσεων του προγράμματος στο οποίο έχει ενταχθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μαζί με το δήμο Νάξου.

Η κα Τερζή μιλώντας για το πρόγραμμα, τόνισε πως αυτό συμβάλει στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών αλλά και στην καλλιτεχνική ευαισθησία. Οι μαθητές καλούνται έως τις 23/2 να δημιουργήσουν με τη χρήση άχρηστων, ανακυκλώσιμων υλικών, συμμετέχοντας στο σχετικό διαγωνισμό. Τα έργα θα αξιολογηθούν και θα εκτεθούν σε χώρο στην Αρχ. Ολυμπία. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε συνεργασία με το δήμο Αρχ. Ολυμπίας, ενώ θα διοργανωθεί εκδήλωση στο περιθώριο του εγκαινιασμού της πράσινης γωνιάς στην Αρχ. Ολυμπία. Η κα Τερζή ευχαρίστησε τα στελέχη του ΕΜΠ για την προσφορά τους αυτή προς τα παιδιά, αλλά και το δήμο που στηρίζει τις δράσεις αυτές.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος Life, «PAVE the WAySTE», του οποίου ηγείται η κα Λοϊζίδου από το ΕΜΠ, αναφέρθηκαν στις δράσεις που υλοποιούνται. Η Εύη Πλουμιστού τόνισε πως το κομμάτι που αφορά τα παιδιά είναι το πιο σημαντικό του έργου, καθώς αυτά μεταφέρουν τη γνώση στο σπίτι τους και τη μεταδίδουν σε γονείς και φίλους. «Στόχος μας είναι πέρα από το να μάθουμε στα παιδιά τι είναι ανακύκλωση, είναι να δώσουμε όλη την τεχνογνωσία στο δήμο, για να πορευτεί με αυτονομία και να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Στο μέλλον, αυτό το σύστημα, αυτόνομα πια θα μπορεί να φέρει έσοδα στο δήμο και οι πολίτες θα έχουν μάθει να σκέφτονται φιλικά προς το περιβάλλον» σχολίασε.

Η Βέρη Λαβούτα, χημικός μηχανικός από το ΕΜΠ, αναφέρθηκε στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα που αφορά στην διαχείριση στην πηγή, για ανακύκλωση και επανένταξη στην αγορά. Όπως τόνισε οι δράσεις είναι πολλές αλλά η συμμετοχή των μαθητών είναι ένα σημαντικό θέμα. Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση προς τους πολίτες, αλλά και το προσωπικό του δήμου, για τη λειτουργία των πράσινων περιπτέρων που θα δημιουργηθούν στην Ολυμπία. Στόχος είναι να εδραιωθούν τα πράσινα περίπτερα και να υπάρξει ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.

Τέλος ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα προχωρά όσο το δυνατόν καλύτερα με την συνδρομή των επιστημονικών συνεργατών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά – αυριανούς πολίτες που θα προχωρήσουν το πρόγραμμα. Η αλλαγή νοοτροπίας των μεγάλων είναι δύσκολη, όμως μπορεί να προχωρήσει από τους μαθητές και τα παιδιά μέσα από το σχολείο.

Η διάθεση έρχεται στους μαθητές αμέσως όταν τους δώσεις κίνητρο. Οι μαθητές θα είναι εκείνοι που θα προωθήσουν την ανακύκλωση στο σπίτι. Η ενημέρωση είναι εξαιρετική και διαδραστική για τους μαθητές. Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συμμετοχή. Αν πετύχει εδώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις απομακρυσμένες περιοχές» είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε για την συνδρομή της την κα Τερζή.


Σχόλιο για "Μάθημα ανακύκλωσης στην Ολυμπία μέσα από το πρόγραμμα Life «PAVE the WAySTE»"

  1. Ο/Η Μιλτιαδης λέει:

    Συγχαρητήρια στις δυο αυτές νέες κοπέλες, στην υπεύθυνη καθηγήτρια και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υποστήριξη της ελληνικής επαρχίας! Πάλι καλά που υπάρχουν αξιοπρεπή επιστημονικά ιδρύματα και αναπληρώνουν τα κενά που αφήνει η πολιτεία τόσο στο θέμα της διαχείρισης σκουπιδιών, όσο και στην εκπαίδευση του κόσμου. Οπως σας τα είπα και από κοντά Μπράβο σας κα Πλουμιστου και κα Βαβουτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος