Λευκή απεργία στη λαϊκή αγορά και μικροεντάσεις
Αξημέρωτα στα «χαρακώματα» δημοτική αρχή και μικροπωλητές στην Αμαλιάδα το Σάββατο
Δεν υποχώρησαν σε όσα είχαν πει οι μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας, σε συνέχεια των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το χώρο λειτουργίας και τα στέγαστρα που τοποθετήθηκαν εκεί. Από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, η πλειοψηφία των μικροπωλητών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων βρέθηκαν έξω από το χώρο της λαϊκής αγοράς πραγματοποιώντας επί της ουσίας λευκή απεργία. Αυτοί που έστησαν πάγκους μέσα στο χώρο κατόπιν άδειας που έχουν λάβει από τη δημοτική αρχή με τη διαδικασία της μοριοδότησης, ήταν λιγότεροι από είκοσι και η εικόνα της λαϊκής αγοράς ήταν άδεια.
Παρόντες από τις πέντε το πρωί ήταν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αντιδήμαρχοί του και μέλη της δημοτικής αρχής, όπως και αστυνομικές δυνάμεις που δεν χρειάστηκε να παρέμβουν. Οι όποιες αντιπαραθέσεις υπήρξαν ήταν λεκτικές και οι αντιδράσεις ήπιες, αφού οι μικροπωλητές έστειλαν το μήνυμά τους κρατώντας χαμηλούς τόνους. Οι μικροπωλητές έχουν θέσει τις τελευταίες εβδομάδες, θέμα νομιμότητας και καταλληλόλητας του χώρου της λαϊκής αγοράς όπως διαμορφώθηκε μετά την τοποθέτηση των στεγάστρων και θα εξαντλήσουν όπως είπαν κάθε ένδικο μέσο για να δικαιωθούν.
Δήμαρχος Ήλιδας«Η λαϊκή αγορά γίνεται μέσα στο φυσικό της χώρο»
Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου τόνισε ότι «…η λαϊκή αγορά γίνεται μέσα στο φυσικό της χώρο όπως είχαμε προαναγγείλει. Υπήρχαν κάποιοι που δεν μπήκαν μέσα διαμαρτυρόμενοι για τα στέγαστρα, τις θέσεις και διάφορα άλλα πράγματα. Εφαρμόσαμε τις αποφάσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών και δεν καταλαβαίνουμε το λόγο αντίδρασης. Αν υπάρχουν κάποιες ατέλειες που και εγώ συμφωνώ πως υπάρχουν, είπαμε πως θα κάνουμε βελτιώσεις. Δείξαμε όλη την καλή τους διάθεση, να μην χάσουν το μεροκάματό τους. Δεν έχουμε τίποτα με κανένα, με τους ανθρώπους του μόχθου. Δεν έχει κανένας αντίθετη άποψη πως πρέπει να έρθουν και να δουλέψουν. Η λαϊκή όμως αποκλείεται να λειτουργήσει έξω. Αν υπάρχουν ενστάσεις στο θέμα της μοριοδότησης θα το εξετάσουμε πάλι».
Στ. Τομαρόπουλος «Η διαμαρτυρία μας ήταν ειρηνική»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών αγορών «Άγ. Χαράλαμπος», Στέφανος Τομαρόπουλος, από την πλευρά του σχολίασε ότι «… η διαμαρτυρία μας ήταν ειρηνική. Ζητήσαμε ακόμα και την ύστατη στιγμή από το δήμο τι είναι νόμιμο. Και έξω και μέσα ο χώρος είναι παράνομος. Χάσαμε το μεροκάματό μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας έχουν ενημερώσει εγγράφως πως δεν υπάρχει απόφαση μοριοδότησης για τις θέσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα φέρουμε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Η λαϊκή αγορά αφορά όλη την Αμαλιάδα. Ζητάμε και από τον εμπορικό κόσμο να στηρίξουν τη νομιμότητα για τη λαϊκή. Δεν θέλουμε ρουσφέτια. Ότι λέει ο νόμος, αν πρέπει να είμαστε μέσα θα είμαστε μέσα, αν πρέπει να είμαστε έξω αυτό θα κάνουμε». Σε υψηλότερους τόνους ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Μικροπωλητών Λαϊκών αγορών «Αναγέννηση», Χρήστος Παναγόπουλος, από την πλευρά του δήλωσε πως «… δεν μας άφησαν να λειτουργήσουμε έξω αλλά δεν μας άφησαν. Από εκεί και πέρα ζητήσαμε έγγραφα νομιμότητας για το μέσα χώρο, αλλά δεν μας έδειξαν τίποτα. Η Δημοτική Αρχή διαλύει τη λαϊκή αγορά. Είμαστε 200 έξω και 17 μέσα. Έπρεπε να σεβαστούν το μεροκάματό μας. Η λαϊκή αγορά είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός θεσμός του δήμου και λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή και του αγρότη. Έχει πάρα πολλές θέσεις εργασίας και αν διαλυθεί η Αμαλιάδα θα γίνει η πόλη των ανέργων».
Ο μικροπωλητής Γεράσιμος Κρινάς, 42 χρόνια πωλητής στη λαϊκή αγορά επισήμανε πως «… δεν θα φέρναμε κανένα πρόβλημα στο δήμαρχο αν ήταν η λαϊκή όπως πριν. Ο χώρος αυτός είναι στάθμευσης γηπέδου. Τα στέγαστρα είναι για αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή έκαναν τη λαϊκή μη λειτουργική για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος της αντίστασής μας. Η Δημοτική Αρχή δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα μας. Ζούνε 500 οικογένειες από αυτή την εργασία. Θα θέλαμε να μην είχαν γίνει αυτά τα πράγματα».