Κτηματολογικά γραφεία και εκτός σχεδίου δόμησης
Πρόγραμμα δράσης Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Ηλείας
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ έχει ξεκινήσει σειρά επισκέψεων σε δημόσιες υπηρεσίες του Νομού στις οποίες εργάζονται διπλωματούχοι μηχανικοί. Ήδη έχουν συναντηθεί με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας κ. Μιχάλη Καλογερόπουλο καθώς και με τον Προϊστάμενο της ΥΔΟΜ Δ. Πύργου κ. Γιώργο Αντωνόπουλο. Σκοπός τους, όπως επισημαίνουν σε σχετική ενημέρωση, είναι η καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων που εμποδίζουν το έργο των δημοσίων υπηρεσιών και επηρεάζουν άμεσα τόσο τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό όσο και τον απλό πολίτη. Τα συμπεράσματα των συναντήσεων θα παρουσιαστούν σε ένα πλήρες κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει και στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όπου είναι αυτό εφικτό.
Εκτός των ανωτέρω η Ν.Ε.ΤΕΕ Ν. Ηλείας αποφάσισε την κατασκευή μιας ιστοσελίδας επικοινωνίας εμπλουτισμένη με μια βάση δεδομένων με υλικό (χάρτες, όρια απαλλοτρίωσης, πολεοδομική νομοθεσία κλπ) χρήσιμο για το μηχανικό που δραστηριοποιείται στο Ν. Ηλείας. Η ηλεκτρονική τοποθεσία αυτή θα είναι συνδεδεμένη με την νέα επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ (www.teetde.gr) την οποία ήδη εδώ και μερικές ημέρες μπορεί να επισκέπτεται για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενος. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση tee.n.ilias@gmail.com μπορούν οι μηχανικοί να απευθύνουν ερωτήματα ή παρατηρήσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου στα όρια του νομού Ηλείας.
Πάνω στο θέμα που προέκυψε πρόσφατα με την απόπειρα εκ μέρους της κυβέρνησης να νομοθετήσει κατάργηση παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικότερα στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας , η θέση της Ν.Επιτροπής ΤΕΕ Ν.Ηλείας είναι: «Δεν διαφωνούμε με την φιλοσοφία του περιορισμού της εκτός Σχεδίου Δόμησης κατά τα διεθνή πρότυπα χωροταξικής οργάνωσης. Ωστόσο στον Ελληνικό χώρο και ειδικότερα σε ένα νομό όπως ο Ν. Ηλείας, με τα προβληματικά Σχέδια Πόλης, τους μή οριοθετημένους οικισμούς, το μεγάλο εύρος εκτάσεων Υψηλής Παραγωγικότητας, σημαντικού τμήματος των οποίων έχει ήδη νομίμως ή αυθαιρέτως δομηθεί, δεν μπορείς να μιλάς για περιορισμούς όταν δεν υπάρχουν ικανοί υποδοχείς δόμησης και κατ’ επέκταση ανάπτυξης.
Είμαστε συνεπώς ενάντιοι σε κάθε νομοθετική διάταξη άκριτης απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν οι μελέτες Χωροταξικού Σχεδιασμού (με την έγκριση των ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ), αν δεν κυρωθούν-υλοποιηθούν οι Πράξεις Εφαρμογής & Αναλογισμού των Σχεδίων Πόλεως και αν δεν οριοθετηθούν-πολεοδομηθούν νέοι οικισμοί σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό-περιβαλλοντικό πλάνο».
Το πρόβλημα των κλειστών υποθηκοφυλακείων είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που στέκεται εμπόδιο στην επαγγελματική ενασχόληση των μηχανικών του νομού μας. Πάνω στο εν λόγω ζήτημα η Νομαρχιακή Επιτροπή δηλώνει τα εξής:
«Τα κλειστά υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία του νομού έχουν προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά ακινήτων και στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Δύο αντικείμενα από τα οποία βιοπορίζεται η πλειοψηφία των διπλωματούχων μηχανικών – ελευθέρων επαγγελματιών στο νομό. Η επικείμενη λύση για δύο έμμισθα υποθηκοφυλακεία σε Πύργο και Αμαλιάδα που ψηφίστηκε πρόσφατα, δεν μας βρίσκει αντίθετους, στη λογική του ότι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς είναι απαίτηση των δανειστών ο περιορισμός των δαπανών. Άλλωστε η λειτουργικότητα των δύο γιγαντιαίων υποθηκοφυλακείων καθώς και το αν θα χαθούν θέσεις εργασίας είναι ζητήματα που θα κριθούν στο μέλλον κατά την εφαρμογή του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση αρμοδιότεροι για να κρίνουν τη συγκεκριμένη απόφαση είναι οι συμβολαιογραφικοί και δικηγορικοί σύλλογοι. Το ζητούμενο για τον Ηλείο μηχανικό είναι η ταχύτερη δυνατή έναρξη της λειτουργίας τους διότι οι αντοχές πλέον μηχανικών και πολιτών εξαντλούνται».