FOLLOW US: facebook twitter

Κούλουμα στην Ηλεία: Εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα σε όλο το Νομό από Δήμους και Συλλόγους

Ημερομηνία: 19-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κύλησε το Σαββατοκύριακο στην Ηλεία και οι εκδηλώσεις για την Αποκριά ολοκληρώνονται σήμερα Καθαρά Δευτέρα.  Εκδηλώσεις που οργανώνουν Δήμοι και Σύλλογοι θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές του Νομού, με χρώμα παραδοσιακό, ζωντανή μουσική και νόστιμα σαρακοστιανά.  Σύμμαχος για τα Κούλουμα φέτος, φαίνεται πως θα είναι και ο καιρός, με περιορισμένη όμως ηλιοφάνεια και βροχές κατά τόπου τις απογευματινές ώρες. Ας δούμε όμως τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί:

 

Στο Κατάκολο

Τηρώντας τα Έθιμα και τις Παραδόσεις, ακόμα μια Καθαρά Δευτέρα, θα γιορταστούν τα Κούλουμα στο λιμάνι του Κατακόλου. Διοργανωτής των εκδηλώσεων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου.

 

Στην Κουρούτα

Το τέλος της αποκριάς για τον δήμο Ήλιδας θα σημάνει την Καθαρή Δευτέρα, όπου θα γιορταστούν  τα Κούλουμα στην πλατεία Κουρούτας με παραδοσιακά σαρακοστιανά, μουσική και χορό. Στην εκδήλωση της ημέρας συμμετέχουν το χορευτικό του δήμου Ήλιδας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αστρινιά» και «Έλισσα».

 

Στον Αγ. Ιωάννη Πύργου

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Πύργος Όλοι Μαζί» γιορτάζουν τα Κούλουμα στον Αγ. Ιωάννη Πύργου, στην πλατεία του χωριού και καλούν όλο τον κόσμο να συμμετέχει φέρνοντας και τα σαρακοστιανά του.  Για την ημέρα, θα υπάρχει ζωντανή μουσική με τον Χάρη Ζαχαρόπουλο και το Σάκη Αρβανίτη και το Λαϊκό Πεντάγραμμο. Στην πλατεία θα έχουν στηθεί καρέκλες και τραπέζια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Στην Ώλενα

Και φέτος, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωλένης, διοργανώνει γλέντι στο Λόφο της Επισκοπής με παραδοσιακά κούλουμα και σαρακοστιανά και πέταγμα χαρταετών για τους μικρούς, εφόσον βεβαίως το επιτρέψει ο καιρός. Ο Σύλλογος καλεί όποιον θέλει να επισκεφθεί το χωριό τους για να γιορτάσει παραδοσιακά.

Κούλουμα σε Στρέφι και λόφο Δρούβα

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δημότες και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν τον χαρταετό και να γιορτάσουν τα κούλουμα στον χώρο της εμποροπανήγυρης Στρεφίου αλλά και στον λόφο Δρούβα στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι τοπικές κοινότητες αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς θα υποδεχτούν τους επισκέπτες με διάθεση για ξεφάντωμα και χορό αλλά και προσφέροντας τα κλασικά νηστήσιμα εδέσματα που απαιτεί η ημέρα.

Μάλιστα στον λόφο Δρούβα έχει διοργανωθεί και διαγωνισμός χαρταετού με έπαθλο ένα ελικόπτεράκι – drone για τον νικητή, προσφορά του δημότη Νώντα Γαλάνη.

Το μόνο που απαιτείται από όσους συμμετάσχουν  είναι να φορέσουν το πιο λαμπρό τους χαμόγελο να αφήσουν  πίσω  τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας και να διασκεδάσουν.

Στο Κάστρο και τη Μέλισσα του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Με τη συνεργασία του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, του ΝΠΠολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και τοπικών συλλόγων θα εορταστούν τα Κούλουμα στο Κάστρο μαζί με το Καστρινό παραδοσιακό καρναβάλι, αλλά και στην Τ.Ε Μέλισσας για πρώτη φορά. Ο Εκπολιτιστικός  Σύλλογος Μυρσίνης με την στήριξη του δήμου θα γιορτάσει τα Κούλουμα στη Μυρσίνη, αρχικά με ποδηλατάδα στις 11 το πρωί με εκκίνηση από την πλατεία Παλιολίβαδου και προορισμό την παραλία, όπου στις 12 θα ακολουθήσει το πέταγμα του χαρταετού με την συμμετοχή δεκάδων μικρών και μεγάλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος