FOLLOW US: facebook twitter

Κουμπαροπολιτικοί

Ημερομηνία: 28-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ήταν κάποτε ένας μικρόσωμος, αεικίνητος και πονηρός μπάρμαν, αλλά και ιδιοκτήτης ενός από τα πρώτα «ορθάδικα» καφέ μπαρ, Χωνευτήρι απόψεων και πολλών αντιπαραθέσεων τα περίπου 20 τ.μ. έκτασης με την μεγάλη μπάρα να συγκεντρώνει κυριολεκτικά κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο κάθε θαμώνας με τον ανάλογο δεκάρικο διεκδικούσε να πείσει το πολυμελές ακροατήριο πρωί μεσημέρι και βράδυ.

Ο μαγαζάτορας άλλοτε με μια μεγάλη κουδούνα άλλοτε με πειραχτικά σχόλια διέκοπτε με μαεστρία τις «φάσεις» όταν δημιουργούσαν κάποιες φορές συνθήκες σύρραξης. Στη συνέχεια το αλκοόλ έκανε τη δική του δουλειά!

Αν και ο ίδιος ήταν αδελφός πρώην γαλάζιου δημάρχου επαρχιακής πόλης δεν παρέλειπε σχεδόν καθημερινά να επαναλαμβάνει ότι στην Ελλάδα διοικούν και κυβερνούν πάντα οι «κουμπαροπολιτικοί» χαρακτηρίζοντας με το δικό του αυθεντικό τρόπο κάτι που όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν. Κάτι που αποτελούσε την πεμπτουσία της στρεβλής πολιτικής κουλτούρας διακυβέρνησης που προέκυψε και μέσα από τη φτώχεια, την έλλειψη παιδείας, το ρουσφέτι και τόσα άλλα.

Κάποιοι από μας ανήλικοι τότε πηγαίναμε στα κρυφά εκεί για να ακούσουμε τις ζωηρές κουβέντες και να καταλάβουμε «τι παίζει». Ο όρος «κουμπαροπολιτικοί» δεν μας έλεγε ακόμα τίποτα.

Πέρασαν πολλά χρόνια διορίστηκε και κυβέρνησε για παράδειγμα ολόκληρη η Λακωνία και η Μεσσηνία, συνέχισε η Κρήτη και πάει λέγοντας, ώσπου φτάσαμε «επιτέλους» στο σήμερα όπου ακόμα κι ένα μικρό παιδάκι είναι σε θέση να κατανοήσει απολύτως το τι σημαίνει τελικά ο όρος «κουμπαροπολιτικός»!

Αν ζούσε ο αγαπητός σε όλους αυθεντικός μπάρμαν θα χαμογελούσε ικανοποιημένος από την εύστοχη δική του παρακαταθήκη στον κατάλογο με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Αν ζούσε θα έλεγε πιθανότατα στο σημερινό πρωθυπουργό ότι η μόνη ελπίδα για το πολιτικό σύστημα θα είναι η στιγμή που ο συγκεκριμένος όρος και σε κάθε του διάσταση θα είναι πλέον παντελώς ακατανόητος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος