FOLLOW US: facebook twitter

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Σοβαροί οι κίνδυνοι για την υγεία

Ημερομηνία: 12-06-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29322″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενημερωτική για το κοινό η χθεσινή επιστημονική ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την μη ιονίζουσα ακτινοβολία

Μέτρα προστασίας από εμάς του ίδιους και την Πολιτεία που καλείται να αλλάξει την νομοθεσία για τα όρια ασφαλείας

Τους κινδύνους για τις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία μας από την ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται παντού ανάμεσά μας, άλλες εμφανείς διάσπαρτες σε κατοικημένες περιοχές και άλλες καλά καμουφλαρισμένες, των μετασχηματιστών υψηλής τάσης, αλλά ακόμα και των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων μετά από συχνή χρήση, παρουσίασαν μέσα από τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει σε διεθνές επίπεδο, επιστήμονες προσκεκλημένοι του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας στην χθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας. Όπως τονίστηκε από τους διακεκριμένους καθηγητές Παν/μίου που ασχολούνται χρόνια με το θέμα αυτό, τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι η χθεσινή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τον κόσμο που δυστυχώς έχει… μαύρα μεσάνυχτα για το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, να μάθει πώς μπορεί να προστατευτεί, πως μπορεί να εντοπίσει τις κεραίες, πως λειτουργεί το σύστημα αυτό στο βωμό του κέρδους των εταιριών, τι λέει η Νομοθεσία και όπως ανέφερε γιατί όχι να εξετάσουν αν μπορούν μέσω της δικαστικής οδού να διεκδικήσουν την απομάκρυνσή τους.

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό, υπάρχει πληθώρα νέων επιστημονικών δεδομένων και όσο περνά ο καιρός και η τεχνολογία εξελίσσεται, πληθαίνουν και οι κίνδυνοι για την υγεία μας επομένως κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας τόσο σε ατομικό επίπεδο από τον καθένα από εμάς, όσο και από την πολιτεία.

Εμπεριστατωμένες αναλύσεις για όλα τα παραπάνω θέματα έγιναν από τον  Δρ. Θεόδωρος Μέτση – Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο-Μηχανικό Περιβάλλοντος, τον Δρ. Χρήστο Γεωργίου -Καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Δρ. Κωνσταντίνα Στοφόρου, Nευροχειρουργό, Εξειδικευθείσα σε Χειρουργική Ογκολογία Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης.

Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας

Ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί, υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία γι αυτούς, από την απλή ηλεκτρική υπερευαισθησία όπου υπάρχουν στην Ευρώπη σήμερα πάνω από 13.000.000 με ηλεκτρική υπερευαισθησία που δεν μπορούν να ζήσουν ούτε λεπτό σε χώρους που υπάρχει η παραμικρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Από κει και πέρα έχουμε πολλές άλλες επιπλοκές από την ακτινοβολία, είναι εμφανή τα σημάδια του καρκίνου από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως και πολλές άλλες παθήσεις νευρικής παράλυσης κλπ.»

Παράλληλα τόνισε ότι ο πρώτος έλεγχος που οφείλει να κάνει ο καθένας μας, είναι να δει αν στο χώρο που ζει εισέρχεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία απέξω από κεραίες κινητής, αν εισέρχεται από το wi- fi του γείτονα ή ακόμα και αν ο ίδιος τις δημιουργεί μέσα στο σπίτι του, άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να κλείσει τις δικές του πηγές ακτινοβολίας και μετά να ζητήσει ευθύνες από αυτές που έρχονται απέξω.¨

Αναφέρθηκε ακόμα στα επιτρεπτά όρια έκθεσης στις μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που σήμερα είναι ουσιαστικά αυτά που ορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Ωστόσο, ανέφερε ότι το 2007, η επιστημονική ομάδα BioInitiative Working Group που έλαβε υπόψη πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, συμπέρανε ότι «Τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι ανεπαρκή και οι επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την Αρχή της Προφύλαξης, μέχρι να αναπτυχθούν βιολογικά επαρκή όρια για την προστασία του πληθυσμού, όχι μόνο από την απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το κεφάλι, αλλά και από τις αρνητικές επιπτώσεις στην βιοχημεία, την φυσιολογία και τους ηλεκτρικούς βιορυθμούς».

«Επιλεκτική η προσέγγιση κινδύνων από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας»  

Από την πλευρά του ο Δρ. Χρήστος Γεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά την πορεία της διερεύνησης μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, οι μελέτες που καταλήγουν σε θετικό αποτέλεσμα στην πραγματικότητα πιστοποιούν ότι υπάρχουν βιολογικές επιπτώσεις ακόμα κι όταν δεν διευκρινίζεται το πώς συμβαίνουν.

«Οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εναντίον των προϊόντων τους ούτε ένα επιβαρυντικό στοιχείο, θέση που θα μπορούσε να είναι είτε εσκεμμένη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης ή ανεπαρκής κατανόηση των διαδικασιών της επιστημονικής έρευνας. Η επιλεκτική προσέγγιση των κινδύνων για την υγεία μας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα από άλλες εταιρείες παραγωγής επισφαλών προϊόντων, και από τις ουσιαστικά συμπορευόμενες με αυτές εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες ελέγχου, ουσιαστικά ωθεί τους πολίτες να συνεχίζουν να εκτίθενται σε τοξικούς παράγοντες ακόμα κι όταν υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι κινδυνεύει η υγεία τους. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της λύσης αυτού του προβλήματος θα απαιτούσε από τις εταιρείες αυτές να αποδεικνύουν την ασφάλεια των προϊόντων τους πριν τα κράτη τους επιτρέψουν τη διάθεσή τους στους καταναλωτές. Κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό για τις οικονομίες της «ελεύθερης αγοράς» των χωρών της ΕΕ.»

Αναφερόμενος στους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεση στην μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τόνισε ότι αυτές είναι βλάβες στον εγκέφαλο από την χρήση κινητού, βλάβες στο DNA, πρόκληση καλοήθων και κακοήθων όγκων, προβλήματα στην ακοή και την όραση – Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα ακοής είναι η προσωρινή μείωσή της, ζαλάδες, ναυτία, προβλήματα ισορροπίας κλπ- διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.α

Μετά τους ομιλητές τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και ακολούθησε διάλογος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia