Καταστροφές σε κάθε κακοκαιρία στην Ηλεία – Καθημερινότητα η αγριότητα του καιρού
Δεν έχουν τελειωμό τα χτυπήματα του καιρού στην Ηλεία. Η αγριότητα των φαινομένων θυμίζει εικόνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κατεστραμμένες επιχειρήσεις και σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένες καλλιέργειες, περιουσίες σκορπισμένες στο έλεος των ανέμων. Αυτό που πριν από λίγα χρόνια προειδοποιούσαν οι επιστήμονες για το Ιόνιο, σήμερα αποτελεί καθημερινότητα…
Αλλάζει το κλίμα – Αυξάνεται η παρατήρηση των φαινομένων
Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο καθηγητής Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Νάστος, τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας της εμφάνισης των ανεμοστρόβιλων και διερευνάται αν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η τοποθέτηση εντός ραντάρ κόστους αρκετών χιλιάδων ευρώ στην περιοχή του Ιονίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη παρατήρηση των φαινομένων αλλά και στην πρόβλεψή τους.
Η περιοχή του Ιονίου και της Δυτ. Ελλάδας παρουσίαζε μια συχνότητα της τάξης των πέντε φαινομένων το χρόνο. Μετά το 2010 οι καταγραφές αναφέρουν έως και 48 γεγονότα το χρόνο. Η διάδοση των μέσων σίγουρα έχει συμβάλει στην καταγραφή περισσότερων γεγονότων όμως και η κλιματική αλλαγή έχει το δικό της ρόλο.
Στην Ηλεία τουλάχιστον πέντε γεγονότα καταγράφηκαν στην στεριά προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές. Στις 7 Σεπτεμβρίου ανεμοστρόβιλος σαρώνει το Κατάκολο, ενώ νωρίτερα έχουν προκαλέσει δέος δίδυμοι υδροστρόβιλοι έξω από το λιμάνι. Στις 8 Σεπτεμβρίου το φαινόμενο micro-burst διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του σε μια μεγάλη ακτίνα στον Κάμπο της Ηλείας από την παραλία της Γλύφας έως τη Βουπρασία και έως το αεροδρόμιο Ανδραβίδας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις πόλεις και την ύπαιθρο.
Στις 19 Σεπτεμβρίου δύο παρόμοια φαινόμενα πλήττουν την περιοχή του Πύργου και της Πηνείας αφήνοντας πίσω πολλά προβλήματα. Στις 7 Οκτωβρίου πλήττεται η περιοχή της Γαστούνης με σημαντικές ζημιές σε στάβλους και κατοικίες. Και χθες το τελευταίο χτύπημα ήρθε στην περιοχή του Παλουκίου.
Πρόληψη και ενημέρωση για την αντιμετώπιση
Μιλώντας στην Πρωινή, ο Θεόδωρος Κονδύλης – μέλος της ομάδας του Metar και ιδιοκτήτης της σελίδας iliakairos.blogspot.gr – που παρατηρεί τον καιρό της Ηλείας τα τελευταία δέκα χρόνια τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα. Όλο και πιο συχνά εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, ανεμοστρόβιλοι και επεισόδια θύελλας. Το κλίμα αλλάζει, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά φαινόμενα που προκαλούν πέρα από υλικές ζημιές και πολλές φορές και ανθρώπινα θύματα. Η αντιμέτωπη αυτών των φαινομένων είναι μέτρα πρόληψης, όπως σε κάθε φυσικό φαινόμενο . Πιο ανθεκτικές, γερές κατασκευές και φυσικά μεγάλη βάση στην ενημέρωση» σχολίασε ο κ. Κονδύλης.