Καταστράφηκε και η πατάτα…
Νέες καταστροφές στις καλλιέργειες σε Αμαλιάδα- Κάμπο – Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί
Από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας το Σάββατο «τα φίδια έζωσαν» τους πατατοπαραγωγούς. Και αυτό γιατί πριν από ένα ακριβώς χρόνο έζησαν τον ίδιο εφιάλτη στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου με τις πλημμύρες. Προχθές όταν η καταιγίδα είδαν πως είχε μεγάλη διάρκεια, δεν περίμεναν να πάνε στα χωράφια τους. Όταν κόπασε ο καιρός, είδαν μέσα στη λάσπη και τα νερά την απόλυτη καταστροφή. Η πατάτα «αποκαλύφθηκε» από το χώμα και μέσα σε λίγες ημέρες θα πρασινίσει για να ολοκληρωθεί έτσι η εικόνα της καταστροφής.
Με δεδομένη την απεργία – αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ οι πατατοπαραγωγοί δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτα. Όμως η οργή ξεχειλίζει ίσως περισσότερο από ότι τα νερά της βροχής στα πλημμυρισμένα χωράφια, γιατί γνωρίζουν πως ακόμα και αύριο να ξεκινήσουν και πάλι οι εκτιμήσεις για τις εξατομικεύσεις, υπάρχει ένα «βουνό» ζημιών που θα πρέπει να δουν πρώτα οι εκτιμητές γεωπόνοι, από τις καταστροφές που έχουν προηγηθεί από τον περασμένο Μάιο έως και πριν λίγες ημέρες στον κάμπο.
«Βρισκόμαστε στο έλεος του θεού!»
Παραγωγός στον Κόροιβο ο Αριστείδης Γκριτζάλης τόνισε πως η θεομηνία ήταν μεγάλη. «Τα νερά πλημμύρισαν τις πατάτες, είμαστε εγκαταλελειμμένοι από όλους και στο έλεος του Θεού. Πληρώνουμε πάγια και οργανισμό δεν έχουμε. Έχω πληρώσει 3000 ευρώ για να καθαρίσω τα κανάλια του ΓΟΕΒ γύρω στην περιοχή. Καλλιεργώ 100 στρέμματα πατάτας, δεν έχουμε πάρει τίποτα από την προηγούμενη θεομηνία ως αποζημίωση και τώρα αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα. Μόνο να τους δίνουμε τα λεφτά θέλουν. Εμείς δεν βγαίνουμε, έχουμε να πληρώσουμε, εφορία, φυτοφάρμακα, γεωπόνους, τα πάντα και κανείς δεν ανταποκρίνεται. Όλα τα κανάλια του ΓΟΕΒ τα καθάρισα με δικά μου λεφτά για να μην πλημμυρίσω και όμως δεν γλιτώσαμε. Οι γεωπόνοι κάνουν απεργία γιατί δεν τους δίνουν τα μεταφορικά, τι να πω… να βοηθήσει το κράτος…» είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά και στον Καρδαμά, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όπως όλη η περιοχή της Αμαλιάδας, καλλιέργειες πατάτας καταστράφηκαν. Όπως ανέφερε ο παραγωγός Δημήτρης Σταυρούλιας καλλιέργεια του έκτασης 60 στρεμμάτων χάθηκε από τα νερά της βροχής, μόλις είκοσι ημέρες πριν γίνει η συγκομιδή…