FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσίασε η «Απολογία του Σωκράτη» στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Πύργου

Ημερομηνία: 24-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

apologia-sokrati-dikastiria2

Όρθιο χειροκροτούσε το κοινό για 10 λεπτά!

Για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια η «Απολογία του Σωκράτη» από τον Πλάτωνα, ακούστηκε και πάλι σε αίθουσα δικαστηρίου και μάλιστα στα αρχαία ελληνικά. Ουσιαστικά μετά την πραγματική απολογία του κορυφαίου Έλληνα Φιλόσοφου, στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης που αποδίδεται πιστά το αρχαίο κείμενο είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε Πανελλαδικά σε ένα χώρο της δικαιοσύνης. Η πραγματικά μοναδική αυτή παράσταση ανέβηκε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Ηλείας στο δικαστικό μέγαρο Πύργου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη.

apologia-sokrati-dikastiria1

Το κοινό αποτέλεσαν κυρίως οι ίδιοι οι δικηγόροι, οι Εισαγγελείς και οι δικαστές του Πρωτοδικείου Ηλείας, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

apologia-sokrati-dikastiria5

Ο ηθοποιός Βασίλης Καραμπούλας στο ρόλο του Σωκαράτη έκανε μια εκπληκτική ερμηνεία και το κοινό τον χειροκρότησε στο τέλος όρθιο για δέκα λεπτά!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, τόνισε πως η συγκεκριμένη παράσταση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία που έλαβε ο σύλλογος στην προσπάθεια του να συμβάλει κατά τρόπο θετικό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Μίλησε για την παράσταση που έχει διανύσει την διαδρομή της εντός και εκτός Ελλάδας και για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με την χρήση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο πρωτότυπο κείμενο. Χαρακτήρισε δε την παρακολούθηση της παράστασης μια εξαιρετική βιωματική εμπειρία. Στάθηκε στην πρωτοτυπία να παρουσιαστεί το έργο σε δικαστική αίθουσα, κάτι που αποτέλεσε επίσης πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, με αίτημα που κατατέθηκε αρμοδίως και έγινε δεκτό.

Ο κ. Αβδελιώδης στο χαιρετισμό του μίλησε για την μοναδικότητα της παράστασης για την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης που ανέβηκε στα Δικαστήρια του Πύργου και στάθηκε στην δύναμη του ελληνικού πολιτισμού περιγράφοντας στιγμές που κατέγραψε ο ίδιος από την παρουσίαση του έργου σε διάφορες χώρες και την θετική αντίδραση των θεατών.

apologia-sokrati-dikastiria3

Το κοινό γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και απόλαυσε τόσο τη μοναδική αυτή παράσταση όσο και το γεγονός ότι ανέβηκε μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου, σε ένα υποβλητικό σκηνικό όπου ο μόνος θόρυβος που ακουγόταν ήταν εκείνος της …κλεψύδρας!

apologia-sokrati-dikastiria4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος