FOLLOW US: facebook twitter

Κατασκεύασαν χυτή αντλία νερού oι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου

Ημερομηνία: 28-04-2017 | Συντάκτης:

Μια δύσκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα μηχανουργική εργασία αναβίωσαν οι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου. Στα εργαστήρια του σχολείου στο καμίνι που έχουν κατασκευάσει, έλειωσαν μέταλλο και έγινε η όλη διαδικασία της χύτευσης των τεσσάρων μερών μιας μονοβάθμιας φυγοκεντρικής αντλίας νερού.

Ακολούθησε η κατεργασία τους σε τόρνο, φρέζα και πλάνη και η συναρμολόγηση της.
Η όλη διαδικασία χύτευσης και μηχανουργικής κατεργασίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητή και Υπεύθυνου Μηχανολογικών εργαστηριών Παναγιώτη Μπάστα, ο οποίος δήλωσε πως κάθε χρόνο οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου δημιουργούν ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες κατασκευές, πέρα από τις υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις του Προγράμματος Σπουδών.

«Η συγκεκριμένη εργασία, επιχειρήθηκε, παρά την επικινδυνότητα της λόγω του λειωμένου μετάλλου, επειδή εφαρμόζει βασικές μεταλλουργικές εργασίες όπως χύτευση, τόρνευση, πλάνισμα κλπ. για την παραγωγή ενός πραγματικού μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή μας κατά εκατοντάδες για άντληση νερού».

Ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρο Πύργου Α. Πανόπουλος επισήμανε ότι η παραγωγή χυτών μεταλλικών αντικειμένων πηγάζει από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα για αγάλματα, όπλα και χρηστικά αντικείμενα, και άνθισε στην βιομηχανική εποχή.

«Στην Ηλεία αρχικά προπολεμικά υπήρχε το χυτήριο του Θεοχάρη στο οποίο ειδικεύτηκε ο Διονύσης Μπάστας από το1948-63 οπότε και συνέχισε την τέχνη στο μοναδικό πλέον για το νομό χυτήριο της οικογένειας Διονύση και Παναγιώτη Μπάστα μέχρι το 1997 που σταμάτησε.

Ο Μηχανολόγος καθηγητής Παν. Μπάστας, με την μεγάλη εμπειρία του σε αυτό τον τομέα, είναι ένας από τους γνώστες των μυστικών της τεχνικής παραγωγής χυτών μεταλλικών αντικειμένων, μια τέχνη που στην αποβιομηχανισμένη χώρα μας τείνει να εκλείψει. Αξιοποιήσαμε λοιπόν την πείρα του για να βιώσουμε με τα παιδιά μια μεταλλουργική εργασία που γίνεται πλέον μόνο σε βιομηχανικές περιοχές των τριών μεγάλων πόλεων στην χώρας μας».

Η αντλία με τα καλούπια της θα εκτεθεί και στην Έκθεση των εργαστηριακών έργων του ΕΚ Πύργου ενώ η όλη διαδικασία καταγράφηκε σε βιντεάκι που είναι και στην ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος