FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσίασαν οι πυροσβέστες του Πύργου

Ημερομηνία: 28-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Εξαιρετική άσκηση ετοιμότητας από την Π.Υ. Πύργου στο ΤΕΙ της πόλης με απανωτές… εκρήξεις

Για άλλη μια φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου εντυπωσίασε με το βαθμό ετοιμότητας που παρουσίασε κατά την παρουσίαση της ετήσιας άσκησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο χώρο του ΤΕΙ Πύργου. Το σενάριο περιλάμβανε απεγκλωβισμούς ατόμων, κατασβέσεις πυρκαγιών, ανάβαση και κατάβαση από κτίριο με σχοινιά και το πλέον εντυπωσιακό την κατάβαση ανάποδα από ύψος 20 μέτρων από το ειδικό ανυψωτικό πυροσβεστικό όχημα.

Ο χώρος εκτέλεσης της άσκησης ήταν η πίσω πλευρά του ΤΕΙ Πύργου. Στο προαύλιο συγκεντρώθηκε το κοινό που παρακολούθησε μαζί με εκπροσώπους φορέων την άσκηση. Απανωτές εκρήξεις συγκλόνισαν το χώρο του ΤΕΙ κάνοντας ακόμα πιο ρεαλιστικές τις συνθήκες. Εγκλωβισμένα άτομα, αρκετά εξ’ αυτών χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν από τους πυροσβέστες που έφτασαν πρώτοι εκεί. Η συνέχεια θέλει την άφιξη ειδικού οχήματος όπου οι πυροσβέστες προσεγγίζουν τον πρώτο όροφο και απεγκλωβίζουν διαδοχικά μεγάλο αριθμό ατόμων.

Σε ένα άλλο σημείο του κτιρίου άλλη ομάδα πυροσβεστών ανεβαίνει με κλίμακες στον πρώτο όροφο και μια ακόμα ομάδα με σχοινιά, επιδεικνύοντας έτσι το βαθμό ετοιμότητας σε ακραίες συνθήκες, το συντονισμό και τη συνεργασία του προσωπικού. Τραυματίες μεταφέρονται με σχοινιά και ειδικό φορείο στο έδαφος, ενώ πάλι ομάδα πυροσβεστών κατεβαίνουν με διαγώνια με σχοινιά και τέλος ακόμα μια κάνει κάθετες καθόδους ορθά και ανάποδα από το κτίριο. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την κάθοδο δύο πυροσβεστών από το ειδικό ανυψωτικό όχημα κάθετα και ανάποδα…

Το σενάριο προέβλεπε έκρηξη στο ΤΕΙ

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Υποστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως «εκτός από τα πραγματικά περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά κάνουμε και ασκήσεις για να είναι σε ετοιμότητα όλοι οι συνάδελφοι. Το σενάριο προέβλεπε έκρηξη στο ΤΕΙ Πύργου, εγκλωβισμό ατόμων και έγινε απεγκλωβισμός και κατάσβεση. Θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους της ΠΥ Πύργου και όλους τους φορείς που συμμετείχαν να έχουν υγεία και τύχη».

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Κώστας Κυριακόπουλος, ανέφερε πως «… για αυτό που είδαμε δεν υπάρχει μαγική συνταγή, μόνο εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση. Υψηλός επαγγελματισμός που είδαμε και στην άσκηση που παρακολουθήσαμε και ευχόμαστε αυτά να τα βλέπουμε μόνο σε ασκήσεις και όχι στην πραγματικότητα. Όμως οι πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και όλοι οι πολίτες πρέπει να νοιώσουν και να καταλάβουν την ασφάλεια γύρω από το Πυροσβεστικό Σώμα».

Ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Πύραρχος Γιάννης Πετρούτσος, ευχαρίστησε τους ανωτέρους του για την παρουσία τους στην άσκηση αλλά και όλους τους φορείς που παραβρέθηκαν και υποσχέθηκε προς τους πολίτες πως οι πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου είναι έτοιμοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο δίπλα στην κοινωνία για ότι χρειαστούν.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλίου, επισήμανε πως «… η Πυροσβεστική είτε σε άσκηση είτε σε πραγματικές συνθήκες λειτουργεί με επαγγελματισμό, ευσυνείδητα και με αποτελεσματικότητα. Υπάρχει σημαντικός αριθμός αστικών συμβάντων αλλά κυρίως τεράστιος όγκος αγροτοδασικών συμβάντων στο νομό μας ο οποίος απαιτεί αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό που υπάρχει.

Πίσω από αυτή την υπερπροσπάθεια σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εργαζόμενοι σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία με ελλείψεις σε υλικά και μέσα. Εργαζόμενοι που δουλεύουν σκληρά ώρες ατελείωτες. Θέλω με την ευκαιρία να καλέσω τις διοικήσεις των υπηρεσιών του Νομού να αποφύγουν άσκοπες επιφυλακές και την άσκοπη καταπόνηση  και τις υπερβολές στην διαχείριση του προσωπικού το οποίο έχει δικαίωμα στην ξεκούραση στο ρεπό την άδεια όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Να συγχαρώ τους συναδέλφους και όλους τους εμπλεκόμενους για την άρτια εκτέλεση της άσκησης και να επισημάνω την σπουδαιότητα των συναρμόδιων φορέων και την συνεργασία τους κατά την αντιπυρική περίοδο» κατέληξε.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανασίος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Λάττας, ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Γιακουμής, ο αναπληρωτής Αστ. Διευθυντής Ηλείας κ. Παπασωτηρίου, ο υποδιοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) κ. Κουρουμάνης, ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Ταγματάρχης (ΤΧ) κ. Γκολφινόπουλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Αντιπλοίαρχος κ. Ακουμιανάκης, οι διοικητές των Π.Υ. Αμαλιάδας και Λεχαινών κ.α. Την παρουσίαση και επεξήγηση της άσκησης έκανε ο Επιπυραγός Θεόδωρος Λεβέντης.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος