FOLLOW US: facebook twitter

Κατάκολο: Ο άνθρωπος-σύμβολο στο λιμάνι του-Έγινε η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού σε «Ιωάννης Λάτσης»

Ημερομηνία: 17-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Στο χώρο που γεννήθηκε, έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα και που ποτέ δεν ξέχασε, επέστρεψε ο Γιάννης Λάτσης. Το λιμάνι του Κατακόλου, φέρει από την Παρασκευή – ημέρα που γεννήθηκε πριν 108 χρόνια – το όνομά του. Δεκαπέντε χρόνια αφότου “έφυγε” από τη ζωή, παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του – ίσως για πρώτη φορά – ο τόπος που γεννήθηκε, τον τίμησε με τον πιο ιδανικό τρόπο… Και η συγκίνηση ήταν διάχυτη, όπως και η απλότητα με την οποία η εφοπλιστική οικογένεια Λάτση, αντιμετώπισε την κίνηση αυτή του δήμου Πύργου και του δημοτικού λιμενικού ταμείου.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και παρουσία της οικογένειας και των τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε η σεμνή τελετή. Ακολούθως ακριβώς στο σημείο της μεγάλης πινακίδας – εισόδου του λιμένα, η Εριέττα Τσουκαλά – Λάτση κρατώντας το ψαλίδι μαζί με τον τέως υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, το δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδα Βαρουξή έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Η συνέχεια δόθηκε μπροστά από το σημείο που έχει αγκυροβολήσει το πρώτο πλοίο του Καπετάν Γιάννη Λάτση, τη “Νεράιδα”. Ήταν πραγματικά συγκινητικές οι στιγμές με τον κ. Κουρουμπλή, τον κ. Βαρουξή και τον κ. Λατσή να αναφέρονται με ιδιαίτερα θερμό λόγο στον αείμνηστο καπετάν Γιάννη που  συγκίνησαν τα μέλη της οικογένειας κάτι που εκφράστηκε δημόσια από τη Μαριάννα Λάτση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος είπε ότι «Σήμερα τιμώ τον μεγάλο άνθρωπο της πόλης μας τον ισότιμο συνομιλητή των ισχυρών… Ευπατρίδης, Πυργολάτρης, ανεξίκακος, μα πάνω από όλα Έλληνας. Έλεγε «αυτή είναι η πατρίδα μας, αυτή είναι η μάνα μας, εμείς όσο άσχημη κι αν είναι πρέπει να την αγαπάμε, γιατί είναι η μάνα μας». Αμέσως μετά ο δήμαρχος Πύργου παρέδωσε στην κόρη του Γιάννη Λάτση και προέδρου του Ιδρύματος Λάτση, Μαριάννα, το χρυσό κλειδί της πόλης. Με τη σειρά της το παρέδωσε στη μητέρα της Εριέττα. Ο κ. Λιατσής πρόσφερε ακόμα από ένα αναμνηστικό δώρο στην Εριέττα, το Σπύρο και τη Μαργαρίτα Λάτση, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.

«Σήμερα είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα για την οικογένειά μας… 108 χρόνια μετά την γέννηση του πατέρα μας Γιάννη Λάτση και 15 χρόνια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η Ελληνική Πολιτεία τον τιμούν δίνοντας το όνομά του στο φιλόξενο λιμάνι του Κατακόλου. Δεν θα φτάναμε στη σημερινή ημέρα αν η ονοματοδοσία αυτή δεν απηχούσε τα πραγματικά συναισθήματα, την εκτίμηση και την αναγνώριση της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών του Γιάννη Λάτση στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα” είπε μεταξύ άλλων η κα Λάτση που δήλωσε συγκινημένη από τις ομιλίες των Κουρουμπλή, Λιατσή και Βαρουξή.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ /Eurokinissi


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος