FOLLOW US: facebook twitter

Καμπάνια για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Ημερομηνία: 02-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

rapti-elena-kampania2

Από την βουλευτή Έλενα Ράπτη στην Αμαλιάδα

Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης που στην Ελλάδα έχει φτάσει το ποσοστό του 16% ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου στην Αμαλιάδα το απόγευμα της Δευτέρας. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η βουλευτή της ΝΔ και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για την καμπάνια «Ένα στα Πέντε», Έλενα Ράπτη» που θέλησε να στείλει το μήνυμα «Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά» και να επισημάνει πως στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει.

Το ποσοστό του 16% των παιδιών που έχουν πέσει στην χώρα μας θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης θεωρείται αρκετά υψηλό και θα πρέπει να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, για να αντιδράσει και να προστατέψει τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν προληπτικά τα παιδιά τους για το πως πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοιες περιπτώσεις και να αποκρούσουν αν μπορούν και πριν εκδηλωθεί κάποια κίνηση.

rapti-elena-kampania6

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση αυτή, ήταν ο συντονιστής και παίρνοντας το λόγο πρώτος εξήγησε πως ο δήμος Ήλιδας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα κοινωνικά θέματα και κυρίως σε αυτά που αφορούν τα παιδιά. Αλλά και ως δικηγόρος, επισήμανε πως τα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να μη τα βλέπουν εύκολα τα φώτα της δημοσιότητας αλλά υφίστανται και αντιμετωπίζονται με εξαιρετική προσοχή και λεπτότητα ωστόσο θα πρέπει να προλαμβάνονται.

rapti-elena-kampania3

Η βουλευτής Έλενα Ράπτη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον αλλά και τη συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση και ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι ο γονιός να γνωρίζει το πως θα προστατεύσει το παιδί του και να το έχει ενημερώσει πως και το ίδιο θα συμπεριφερθεί και να προστατέψει τρόπον τινά τον εαυτό του.

Η κα Ράπτη εξήγησε πως η καμπάνια «Ένα στα Πέντε» ονομάστηκε έτσι, καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και σκοπός της προσπάθειας που εξαπλώνεται παντού είναι να περιοριστεί έως και να εκλείψει το φαινόμενο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν βίντεο με τους κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και τα παιδιά για να αποφύγουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, με βασικότερο τον κανόνα του εσώρουχου. Αυτόν τον κανόνα δηλαδή που υποδεικνύει στα παιδιά πως κανένας δεν επιτρέπεται να πλησιάζει και να βάζει το χέρι του στο εσώρουχό τους.

rapti-elena-kampania

Η κα Ράπτη επισήμανε πως είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του φαινομένου η ενημέρωση και η πρόληψη. Στο πλαίσιο της καμπάνιας παρουσιάστηκαν το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι», το ­έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας». Ο στενός συνεργάτης της κυρίας Ράπτη, Τάσος Ντούγκας ανέλυσε νομικά ζητήματα του θέματος.

rapti-elena-kampania5

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μίλησε για την καμπάνια που γίνεται από την κα Ράπτη και τους συνεργάτες της και τόνισε πως δυστυχώς αποδεικνύεται πως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση έχει λάβει διαστάσεις που πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί.

rapti-elena-kampania4

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας κα Αρετή Τέγου, οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας Ρούλα Γκουβίτσα και Σπύρος Τζουλέκης, ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Σεϊντής, η δημ. Σύμβουλος Αρχ. Ολυμπίας και υπεύθυνη Ολυμπιακών θεμάτων Ρόη Αντωνοπούλου, η πρώην βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος του ΕΒΕ Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Σαψάλης, ο ταμίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» Γιάννης Λαμπρόπουλος κ.α.

rapti-elena-kampania1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος