FOLLOW US: facebook twitter

Καλές ειδήσεις για αποζημιώσεις, εκτιμητές, κανονισμό

Ημερομηνία: 08-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

kourembees-kales-eidiseis-oasi-elga-1

Η ΟΑΣΗ απέναντι στον πρόεδρο του ΕΛΓA Φάνη Κουρεμπέ – Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες στην ημερίδα του ΕΒΕ Ηλείας

 Οι εντάσεις και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν στην χθεσινή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΒΕ Ηλείας προσκαλώντας τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και τους συνεργάτες του να μιλήσουν για θέματα που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής. Η παράσταση διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ περίπου 40 τον αριθμό, προκάλεσε αναστάτωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του προέδρου Χρήστου Γιαννόπουλου με τους κυρίους Νικολούτσο και Κουρεμπέ, ήταν προς στιγμήν έντονες, με τους αγρότες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Ωστόσο θετικές ήταν οι ειδήσεις που κόμισε ο κ. Κουρεμπές για τις αποζημιώσεις, τους εκτιμητές και το νέο κανονισμό του οργανισμού. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας και των Θεριζοαλωνιστών και αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος.

kourembees-kales-eidiseis-oasi-elga-5

Παράσταση διαμαρτυρίας

«Ήρθαμε απρόσκλητοι γιατί δεν μας καλέσατε» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, με τον κ. Νικολούτσο να ανταπαντά πως δεν υπήρξε καμία προσωπική πρόσκληση. Ο κ. Νικολούτσος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με στόχο ένα καλύτερο κλίμα για την ημερίδα, με τους αγρότες να κατηγορούν στη συνέχεια πως το Επιμελητήριο δεν στήριξε τον αγώνα τους. Ο κ. Γιαννόπουλος κατηγόρησε τον ΕΛΓΑ στο πρόσωπο του προέδρου του πως επί της ουσίας δεν στηρίζει τους αγρότες με τους τόνους σε αυτό το σημείο να ανεβαίνουν αρκετά, με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ να δηλώνει πως επιχειρείται να παρουσιαστεί η ημερίδα ως διαβούλευση.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολούτσος σχολίασε πως σκοπός της ημερίδας ήταν «…να γίνει αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του ΕΛΓΑ και όλων των διαδικασιών που εφαρμόζονται ώστε να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η νεφελώδης πληροφόρηση γύρω από τα θέματα του οργανισμού. Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε υπεύθυνους και στελέχη που θα αναλύσουν τι και πώς καλύπτει ο ΕΛΓΑ, τις διαδικασίες που εφαρμόζει, και μέσα από συζήτηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιμέρους θέματα των Ηλείων παραγωγών. Πιστεύω ότι μπορούμε να εγκαινιάσουμε μια εποικοδομητική συνεργασία, διότι ως ΕΒΕ γνωρίζουμε ότι η αγροτική οικονομία καθορίζει ουσιαστικά όλη την ηλειακή οικονομία και προσπαθούμε πάντα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί».

kourembees-kales-eidiseis-oasi-elga-4

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές τόνισε πως ο οργανισμός διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με αγροτικούς φορείς για την ασφαλιστική διαδικασία στην αγροτική παραγωγή, θεωρώντας ότι η αγροτική παραγωγή είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας. «Είναι η πρώτη φορά που ένα Επιμελητήριο που δεν είναι η κύρια κατεύθυνσή του η αγροτική παραγωγή, μας καλεί να ενημερώσουμε τον κόσμο της περιοχής και αυτό είναι πολύ θετικό. Θα θέλαμε κι από τα άλλα επιμελητήρια της χώρας να κάνουν το ίδιο, διότι πέρα από την αγροτική παραγωγή δουλεύει και ένα σύστημα μεταποίησης τυποποίησης πολύ σημαντικό για τις οικονομίες της περιοχής».

Σε καλό δρόμο οι αποζημιώσεις

Ο κ. Κουρεμπές δήλωσε πως στόχος είναι ο ΕΛΓΑ να ακούει από πρώτο χέρι τα προβλήματα κάθε περιοχής, ώστε να εκσυγχρονιστεί και η λειτουργία του και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. «Αντιμετωπίσαμε προβλήματα διαδικαστικά που αφορούν τις μετακινήσεις και τους ανταποκριτές το 2016 και εκεί υπήρξαν καθυστερήσεις στην καταγραφή. Παρ΄ όλα αυτά, ξεκινήσαμε τις πληρωμές αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από τον Νοέμβρη. Η Ηλεία είναι ένας νομός που είναι σε καλό δρόμο στις αποζημιώσεις. Έχουμε γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί για ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα κλπ. Οι ζημιές είναι πληρωμένες μέχρι και το α’  εξάμηνο του 2016. Τέλος Μάρτη υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τελειώσει με όλες τις ζημιές μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουν πληρωθεί, και να μείνει για Απρίλη – Μάη οι ζημιές Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Με το έκτακτο προσωπικό θα δούμε τις ζημιές του τελευταίου διαστήματος, με τον χιονιά κυρίως του Ιανουαρίου, ώστε το τακτικό προσωπικό που εκτίμησε τις ζημιές του 2016, αυτή τη στιγμή γράφει τα πορίσματα ώστε να πάνε στους δήμους, ώστε μέσα στο επόμενο 20ήμερο το πολύ να γίνεται η πληρωμή».

kourembees-kales-eidiseis-oasi-elga-3

Αναμόρφωση του κανονισμού και λύση για τους εκτιμητές

Ο κ. Κουρεμπές δήλωσε ακόμα πως το θέμα των εκτιμητών είναι σε διαδικασία επίλυσης, καθώς βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δύο ΚΥΑ προς υπογραφή, μία για τα εκτιμητικά των γεωπόνων και μία για τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών, ενώ σε καλό δρόμο είναι η συζήτηση για τη χιλιομετρική αποζημίωση.

«Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το δύσκολο της διαδικασίας είναι το εξής: Ο Έλληνας αγρότης ασφαλίζει την παραγωγή του για συγκεκριμένους κινδύνους και με βάση αυτούς υπολογίζεται το ασφάλιστρο. Οποιαδήποτε καινούρια ένταξη μεγάλης κλίμακας χρειάζεται και αναλογιστικές μελέτες για να δούμε την επιβάρυνση στο ασφάλιστρο γιατί από τη μία κοιτάμε να καλύψουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο, από την άλλη πρέπει να έχουμε τη βιωσιμότητα του οργανισμού για να μπορεί να πληρώνει αυτά που θα εντάξουμε. Θα επικαιροποιήσουμε μελέτη του 2014 για να μπορέσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Επίσης ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες στην εκτιμητική διαδικασία και στην καταγραφή κλιματολογικών συνθηκών για την καλύτερη και εγκυρότερη πληροφορία» είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος