FOLLOW US: facebook twitter

Γυρίζουν την πλάτη στους δασικούς χάρτες oι πολίτες

Ημερομηνία: 08-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

dasikoi-xartes-sunantisi-feorgopoulou-mpalioukou1

Συνάντηση Γεωργιόπουλου – Μπαλιούκου για το θέμα – Απαξίωση από τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος αντιρρήσεων

Τα «αγκάθια» των δασικών χαρτών και η στάση των πολιτών απέναντι σε ένα μέτρο που δείχνει «φορομπηχτικό» συζήτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος. Παρουσία συνεργατών τους όπως οι αντιδήμαρχοι κα Στρουμπάκου και κ. Δάγκαρης, συζητήθηκαν οι παράμετροι του θέματος που «καίει» όλη την Ηλεία, αλλά ιδιαίτερα στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων όπου πλήττονται μεγάλες περιοχές και το ενδιαφέρον κατάθεσης αντιρρήσεων, σχεδόν μηδενικό…

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαλιούκος στάθηκε στα επίμαχα σημεία του δήμου όπως η κοιλάδα του Αλφειού και άλλες περιοχές. «Έχω συζητήσει με συναδέλφους δημάρχους και που εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα και θέλαμε να έχουμε μια συντονισμένη πορεία ούτως ώστε να καταφέρουμε τα καλύτερα για τους δημότες που μοχθούν εκεί έξω. Συζητήσαμε και για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε οικισμούς και μάλλον θα υποβληθεί ενιαία αντίρρηση σε όσους δήμους το επιθυμούν, όπως εμείς, με την Περιφερειακή Ενότητα για το ζήτημα των αναδασμών και παραγωγικών περιοχών. Το θεωρούμε κρίσιμο και σημαντικό την περίοδο τούτη, που η πατρίδα ταλανίζεται από ζητήματα παραγωγής και είναι κρίμα κάτι που το έχουμε έτοιμο να το θυσιάσουμε ή να το αφήσουμε στις καλένδες. Ευελπιστούμε πάντως ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση και ο υπουργός, τα αρμόδια υπουργεία, θα κάνουν εκείνο που πρέπει. Να δώσουν μια γενναία παράταση και να σκύψουν πάνω στα ομαδοποιημένα προβλήματα που τους έχουμε καταθέσει και να δώσουν απαντήσεις και λύσεις όπως αυτό με τις αναδασωτέες περιοχές. Μια περιοχή η οποία κάηκε το σύμπαν το 2007, είχαμε φύρδην μίγδην όλα τα αγροκτήματα, τα δάση και λοιπά, κριθεί αναδασωτέα. Μας αρκεί η διαβεβαίωση του υπουργού με το έγγραφο που μας έστειλε και είμαστε ήσυχοι να προτείνουμε με ηρεμία στους πολίτες ότι αυτό το έχει αναλάβει ο υπουργός. Και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα δοθούν λύσεις γιατί αυτά απαιτούν διαδικασίες χρονοβόρες θεσμοθετημένες τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει. Είμαστε σε αναμονή και των πρωτοβουλιών από το υπουργείο, αλλά θα είμαστε έτοιμοι που στην περίπτωση που αυτό δεν θα υπάρξει να δηλώσουμε παρουσία μαζί με την περιφερειακή ενότητα για τα προβλήματα που αναφέραμε» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος.

dasikoi-xartes-sunantisi-feorgopoulou-mpalioukou

Μηδενικό το ενδιαφέρον για τις αντιρρήσεις

Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε πως το ενδιαφέρον των πολιτών για την κατάθεση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες είναι σχεδόν μηδενικό. Και αυτό γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο κόστος. «Ο κλήρος στην περιοχή μας είναι πολύ μικρός δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να υπερασπιστούν οι άνθρωποι το σύνολο της περιουσίας τους. Και αυτό είναι κατήφεια και τους βλέπουμε να είναι αποτραβηγμένοι και να θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει δεν τους αφορά διότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα κομμάτια τα οποία έχουν δεθεί συναισθηματικά. Έζησαν το παιδί τους, γιάτρεψαν τη γυναίκα τους, συντήρησαν τους γονιούς τους. Δεν μπορούν όλα να τα υπερασπιστούν και έτσι είναι αποτραβηγμένοι δεν τους αφορά. Δεν έχει υποβληθεί καμία αντίρρηση στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» είπε ο κ. Μπαλιούκος.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, χαρακτήρισε τρομακτικό το πρόβλημα που υπάρχει. «Αυτό που είπε ο δήμαρχος και που διαπιστώσαμε κι εμείς σήμερα εδώ είναι ότι σχεδόν κανένας συμπολίτης μας, 15 ημέρες μόλις πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση των αντιρρήσεων δεν έχει καταθέσει αντιρρήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Άρα το πρώτο αίτημα είναι να έχουμε μια γενναία χρονικής διάρκειας παράταση» είπε ο αντιπεριφερειάρχης και εξήγησε ότι θα αναμένουν μια εγκύκλιο από το υπουργείο για την παράταση αλλά και διευκρινήσεις για θέματα όπως οι εκτάσεις αναδασμού, ο Αλφειός ποταμός, οι οικισμοί. «Θα πρέπει να υπάρξει ένας απόλυτος συντονισμός. Βέβαια τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, αλλά το θέμα έχει μια δυναμική κάθε μέρα. Άρα αναδεικνύονται τα ζητήματα που μπαίνουν ψηλά στην κορυφή της ατζέντας αυτά είπαμε με τους τεχνικούς συμβούλους να τα επεξεργαστούμε και να αναλάβουμε μέσα από αυτό μια κοινή προσπάθεια για το επόμενο διάστημα. Ο δήμαρχος αναμένει και ένα ραντεβού με τον υπουργό. Ελπίζουμε να το δώσει, άρα θα πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος