Κάλλιο προλαμβάνειν… – Ενημέρωση από τον Ευθύμιο Λέκκα για σεισμούς
Tην Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δ. Σ. Πύργου
-Ο Γ. Λιατσής προσκάλεσε τον Καθηγητή Γεωλογίας κατόπιν της ανησυχίας των δημοτών για ενδεχόμενο χτύπημα του εγκέλαδου
Σεισμός. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης, ένας μεγάλος φόβος διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών. Πόσο μάλλον, όλους εμάς που ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Ηλεία και ο Πύργος και συχνά πυκνά μας επισκέπτεται ο εγκέλαδος. Με την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου στην γειτονική Ιταλία και τις μικροδονήσεις που σημειώθηκαν στο Κατάκολο, και για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε τον Καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος και θα μιλήσει σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Λέκκας, θα ενημερώσει το σώμα, επιστημονικούς και άλλους φορείς για την σεισμικότητα της περιοχής και τις τελευταίες μελέτες που αφορούν τον Πύργο, το Κατάκολο και την Ηλεία γενικότερα ενώ θα απαντήσει στα ερωτήματα που ενδεχομένως του τεθούν.
Όπως τόνισε χθες ο κ. Λιατσής, αποφάσισε να προσκαλέσει τον Δρ. Λέκκα στον Πύργο διότι τον τελευταίο καιρό γίνεται δέκτης μιας έντονης ανησυχίας των πολιτών που του εκφράζουν την αγωνία τους και τον ρωτούν αν ο ίδιος γνωρίζει κάτι σχετικά με κάποιο ενδεχόμενο ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου στην περιοχή. «Ποιος ξέρεις στον κόσμο, πότε και αν θα γίνει σεισμός. Κανείς! Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα πολύ πριν από αυτή τη συνέντευξη, καθώς οι ερωτήσεις των πολιτών ήταν πολλές και καθημερινές και επειδή ως Δήμαρχος και ως δημοτική αρχή, δε θέλουμε να βρεθούμε εξ’ απήνης, θεώρησα σκόπιμο και δρώντας προληπτικά, να καλέσω τον καθηγητή κ. Λέκκα που γνωρίζει την περιοχή μας, να μιλήσει και να απαντήσει στα ερωτήματα που ενδεχομένως υπάρξουν. Είμαστε στο επίκεντρο φυσικών καταστροφών ως περιοχή άρα είναι αφελές να μην ενεργούμε προληπτικά σε διάφορους τομείς. Χωρίς να έχουμε καμία πληροφόρηση, γιατί δεν υπάρχει κανένας μα κανένας να μας δώσει μια τέτοια πληροφορία, έχοντας δεδομένα ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε χτυπηθεί μετά το ‘ 93, έχουμε κάποια ρήγματα κτλ θα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας, και θα πρέπει να γίνουν ενημερωτικές κουβέντες στα σχολεία και ασκήσεις… Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε κάποιο γεγονός που περιμένουμε για να αντιμετωπίσουμε. Δεν έχω καμία κρυφή πληροφόρηση, δεν έχω κανένα στοιχείο, σέβομαι την ανησυχία πολιτών και για να μπορέσω να έχω απάντηση που να καλύπτει εύρος ανθρώπων που ανησυχούν κάλεσα τον κ. Λέκκα, για να μας πει, πως αυτός βλέπει το θέμα, Πύργος, Ηλεία, Κατάκολο, σεισμοί και πως το μελετά… Τον φέρνω μόνο και μόνο για να μην έχω κάνει μια σοβαρή παράλειψη ερμηνεύοντας την ανησυχία του κόσμου που ρωτά χωρίς να είμαι ειδικός».
Ε. Λέκκας: «Κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός, σημασία έχει η προετοιμασία»
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά και με τον Δρ. Λέκκα ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν έχουν κάποια ένδειξη για επικείμενο σεισμό, ούτε στην περιοχή μας, ούτε στην Ελλάδα. «Οι δονήσεις που σημειώθηκαν στο Κατάκολο και την ευρύτερη περιοχή, είναι μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα, η περιοχή είναι σεισμογενής και τέτοιες δονήσεις όχι μόνο δε μας ανησυχούν αλλά είναι καλό να υπάρχουν» είπε και ξεκαθάρισε ότι η σεισμική ακολουθία του τελευταίου διαστήματος δεν έχει καμία ομοιότητα με το ‘ 93 στον Πύργο και το ’88 στο Βαρθολομιό. «Είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, δεν έχουμε κάτι το οποίο να μας δείχνει ότι είναι η ίδια εξέλιξη με τότε. Αν δει κανείς όλα τα δεδομένα, βλέπει ότι δεν υπάρχει τίποτα όμοιο. Για αυτό, πρέπει να είμαστε ήρεμοι και ήσυχοι. Ανήκει σε μας η ευθύνη και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά και στις κατά τόπους αρχές να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και να κάνουν όλες τις ενέργειες που πρέπει, σε κατάσταση ηρεμίας, που είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση. Και αυτό για να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει ο σεισμός, που θα έρθει κάποια στιγμή δε το συζητάμε. Η δυτική Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και θα πρέπει όταν προκύψει το πρόβλημα να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε μακριά από τα τεκταινόμενα και το τι πρέπει να κάνουμε».
Όσον αφορά, το κάθε πότε η περιοχή μας, δίνει ένα μεγάλο σεισμικό φαινόμενο, ο κ. Λέκκας, επισήμανε ότι ο Πύργος δεν έχει «περιοδικότητα» αλλά ένα διαφορετικό πλαίσιο από εκείνο της Ζακύνθου, της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς. «Πάντως, τα 30-40 χρόνια, είναι ένα μικρό διάστημα για να επαναληφθεί μια σεισμική δραστηριότητα, συνήθως πρέπει να περάσουν πολύ πιο πολλά χρόνια».