Θετική η Κυβέρνηση για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, Δημήτρης Κωνσταντίνου, στο βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Το ενδιαφέρον αρκετών στελεχών της Κυβέρνησης κέρδισε η πρόταση δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία είχε κατατεθεί ολοκληρωμένα στις διαβουλεύσεις και στους αρμόδιους υπουργούς και στηρίχτηκε με παρεμβάσεις του προέδρου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας την Δευτέρα και Τρίτη 5 και 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.
Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο αυτό προβλέπει την δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών σε έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία, με συμμετοχή όλων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, χώρους άθλησης και αναψυχής, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.α., αποτελώντας έναν σημαντικό πολιτιστικό θύλακα παγκόσμιας διάστασης. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, Δημήτρης Κωνσταντίνου, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τους γενικούς άξονες του πρότζεκτ ενώ συμμετείχε και στις δύο συνεδρίες, με θέματα «πολιτιστική κληρονομιά – τουρισμός – αθλητισμός» και «αναπτυξιακή πολιτική – επενδύσεις – επιχειρηματικότητα» αντίστοιχα.
Μετά τις τοποθετήσεις του κ. Κωνσταντίνου αλλά και της αρχιτέκτονος Χρύσας Διονυσοπούλου η οποία έχει κάνει τις προκαταρτικές μελέτες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για το πρότζεκτ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Άγγελος Χαρίτσης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να γίνουν αρωγοί στην πρωτοβουλία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία στηρίζει και ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτης Φάμελος καθώς υπάρχει τον τελευταίο χρόνο συνεργασία του υπουργείου με τους εκπροσώπους του πάρκου για χωροταξικά θέματα.
Στο περιθώριο των εργασιών έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου και κυβερνητικών στελεχών και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις στην Αθήνα προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα συνεργασίας των δύο πλευρών. Καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου μπορεί να αποτελέσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού να στηρίξει τον σχεδιασμό της ανάπτυξης για την Ηλεία στον πολιτισμό και τον τουρισμό.