FOLLOW US: facebook twitter

Θέματα φορολογίας που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον: Σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ημερομηνία: 27-02-2017 | Συντάκτης:

ntaoularis-alexis

του Αλεξίου Νταουλάρη
(Αντ/δρος Δ.Σ. Stirixis, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Ηλείας)

Μπορούν να υπαχθούν στον Εξωδικαστικό συμβιβασμό όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη.

Οι ως άνω επιχειρήσεις πρέπει επίσης να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε προς χρηματοδοτικό φορέα οφειλή από δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου κατά το άρθρο 40 του ν. 5960/1933 (ΦΕΚ 401 Α’) ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπροθέσμων απαιτήσεων εις βάρος του,
– οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές του ξεπερνούν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ και
– σε περίπτωση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4.
-σε περίπτωση που τηρεί διπλογραφικό  λογιστικό σύστημα εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4:

(α) έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή
(β) έχει θετική καθαρή θέση (equity).

tax-money

Οδηγία Μητρικών-Θυγατρικών

 Δεν εφαρμόζονται οι φοροαπαλλαγές της Οδηγίας Μητρικών-Θυγατρικών στις περιπτώσεις υβριδικών/συμμετοχικών δανείων, το εισόδημα από τα οποία θεωρείται σε μία χώρα ως (εκπιπτόμενος) τόκος και στην άλλη ως (κατά κανόνα αφορολόγητο) μέρισμα. Συνεπώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς τόσο η φύση του συγκεκριμένου συμμετοχικού δανείου όσο και η αντιμετώπιση του εισοδήματος, προκειμένου να εφαρμοστεί παρακρατούμενος φόρος στην Ελλάδα (ΠΟΛ 1181/2016).

Συντελεστής Φ.Π.Α. στα ακίνητα

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή των νεόδμητων ακινήτων στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάκαμψης του σχετικού κλάδου της οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών.  Η απαρίθμηση των αγαθών και υπηρεσιών για τα οποία τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να  εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και δεν περιλαμβάνει τα ακίνητα.  Από την άλλη, υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την παράδοση πρώτης κατοικίας.

Αφορολόγητο λόγω τέκνων

 Στην περίπτωση έγγαμων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, εφόσον αυτοί είναι μισθωτοί, ή ο ένας εκ των δύο συζύγων που έχει την ιδιότητα του μισθωτού. Στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούται μόνος εκείνος που έχει την επιμέλεια, εφόσον φυσικά είναι μισθωτός.

ΔΕΕ  Πρόταση για μη υποβολή ΦΠΑ στη μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου για την εξόφληση φορολογικής οφειλής

Συγκεκριμένα στην υπόθεση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου η εισαγγελέας πρότεινε στις περιπτώσεις  που κάποιος φορολογούμενος υποκείμενος στον φόρο εξοφλεί φορολογική οφειλή με την μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου (ακινήτου), η πράξη αυτή να μην συνιστά φορολογητέα πράξη. Το ίδιο πρότεινε να  ισχύει επίσης όταν ο υποκείμενος στον φόρο δίδει αγαθό το οποίο συνήθως εμπορεύεται στο πλαίσιο της επιχειρήσεώς του.( C‑36/16 )

Τέλη Χαρτοσήμου

Δεν μπορεί να θεωρηθεί δάνειο η κατάθεση ή ανάληψη χρημάτων που προκύπτει από την εγγραφή στα βιβλία χωρίς να γίνεται μνεία στην αιτία ή τον σκοπό και χωρίς να υπάρχει έγγραφή σύμβαση ή λοιπά αποδεικτικά έγραφα (ΔΕΔ 229/2014). Συνεπώς, για την υπαγωγή των δανείων σε τέλος χαρτοσήμου με συντελεστή 2,4% απαιτείται η ύπαρξη εγγράφου ή εγγραφή στα βιβλία των επιτηδευματιών (ΣτΕ 2047/1978). Τέλος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση της ΔΕΔ, η κατάθεση του ποσού της ταμειακής διευκόλυνσης μπορεί να γίνει χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό αποπληρωμής.

Φορολογικό πιστοποιητικό

Υποχρεωτικός θεωρείται ο έλεγχος σε περίπτωση που μικρή επιχείρηση αναθέτει οικειοθελώς τη διενέργεια ελέγχου των χρηματοοικονομικών της καταστάσεων σε ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΤΕ. Στα πλαίσια αυτά, η εν λόγω επιχείρηση δύναται να ζητήσει τη λήψη πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης, το οποίο βάσει των διατάξεων της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή υποθέσεων προς φορολογικό έλεγχο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος