FOLLOW US: facebook twitter

Η σημασία του κουρκουμά στον Καρκίνο του μαστού

Ημερομηνία: 05-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ο κουρκουμάς (Curcumalonga) χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και ένα κίτρινο χρώμα στα ασιατικά τρόφιμα. Η κουρκουμίνη, μια πολυφαινολική ένωση, είναι ένας δευτερογενής μεταβολίτης που απομονώνεται από τα ριζώματα της κιτρινόριζας και εκδηλώνει μια σειρά θεραπευτικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών ιδιοτήτων, μέσω της διαμόρφωσης διαφορετικών μοριακών τροποποιητών.

Ένα θεαματικότατο αποτέλεσμα του κουρκουμά και των παραγόντων του, έχει παρατηρηθεί σε πολλαπλές μελέτες στο πιο δύσκολο και στην πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του. Αφενός ήταν ικανή η κουρκουμίνη να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό αυτού του καρκίνου αλλά επιπροσθέτως ο συνδυασμός κουρκουμίνης και 5FYπροστατεύει τα φυσιολογικά κύτταρα από μειωμένη βιωσιμότητα και επιτρέπει υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας ή μεγαλύτερους χρόνους χημειοθεραπείας χωρίς παρενέργειες αυτής. Αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της. Επίσης ανέστειλε την ανθεκτικότητα των τριπλά αρνητικών καρκίνων του μαστού στο ρετινοϊκό οξύ βοηθώντας έτη περαιτέρω στα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Θεαματικά αποτελέσματα δόθηκαν επίσης σε μελέτη σε ασθενείς που έκαναν ακτινοθεραπεία και μείωσε δραστικότατα τις παρενέργειες της σε επίπεδο δέρματος και υποδορίου δείχνοντας επίσης δράση προστατευτική έναντι ακτινοβολιών γενικότερα.

Γνωρίζοντας έτσι, τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα και έχουν καταγραφεί σε μελέτες, οι μεγάλες δόσεις κουρκουμίνης ή των παραγόντων της όπως ο κουρκουμάς, δεν προκαλούν καμία ουσιαστική παρενέργεια από την χρήση τους.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η φύση μας παρέχει φυσικά μόρια μέσα από τα βότανα και την βοτανολογία χαμηλής τοξικότητας και παρενεργειών που μέχρι στιγμής λίγο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα με μεθοδευμένες ιατρικές μελέτες που είναι ικανές να αποδείξουν αποτελέσματα σοβαρά τεκμηριωμένα. Η ενασχόληση της επιστήμης μέχρι σήμερα στηριζόταν περισσότερο σε χημικά παράγωγα και τελευταία σε στοχευμένα μόρια υποδοχέων ή γονιδίων. Παρακάμπτοντας φυσικά μόρια από την βοτανολογία. Ίσως ένα από τα βασικά λάθη στρατηγικής της ίδιας της θεραπευτικής προσέγγισης.

Δρ. Παναγιώτης Β. Γκινόπουλος

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας – Ε.Ε.Π.Ο

Παθολόγος – Ογκολόγος

Συντ. Διευθυντής Ογκολογικού – Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος