Η Πρωτοβάθμια μετακομίζει στο Σωσίπολις
Το ρημαγμένο κτίριο του πρώην Ινστιτούτου Σταφίδας θα αποκτήσει πάλι ζωή
Στους χώρους του κτιρίου που άλλοτε στέγασε το Ινστιτούτο Σταφίδας και μετέπειτα ανακαινίστηκε για να λειτουργήσει ως «Σωσίπολις» – Ινστιτούτο για την αρχαία ελληνική ιστορία, θα μετακομίσει σύντομα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, που έλαβε αυτή την απόφαση προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα που είχε καταθέσει ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Παναγιώτης Ζεύλας και να μειώσει έτσι και το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας που σήμερα στεγάζεται σε νοικιασμένο χώρο στην οδό Εθν. Αντιστάσεως και Υψηλάντου.
Ο κ. Γεωργιόπουλος μίλησε για το κτίριο που στο πέρασμα του χρόνου δεν αξιοποιήθηκε και λεηλατήθηκε και στάθηκε στις προτάσεις που κατατέθηκαν από διάφορούς φορείς για την αξιοποίησή του. Παράλληλα ανέφερε πως το λειτουργικό κόστος (ενοίκια και έξοδα) στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στις 20.000 ευρώ και η μετακίνηση της υπηρεσίας στο κτίριο του Σωσίπολις θα ελαττώσει σημαντικά αυτή τη δαπάνη. Από την άλλη θα προσφέρει νέες δυνατότητες στην Πρωτοβάθμια λόγω των χώρων που διαθέτει.
«Η ΠΕ Ηλείας, και στο παρελθόν και τώρα, έχει προσπαθήσει να προστατεύσει το περιουσιακό της στοιχείο. Δυστυχώς δεν τα έχουμε καταφέρει. O μόνος τρόπος για να προστατευθεί το κτίριο και να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί, είναι να εγκατασταθεί εκεί κάποια υπηρεσία, να είναι καθημερινά λειτουργικό και η λειτουργία του να προσθέσει και στην προστασία του. Οι Περιφέρειες, από τον Καλλικράτη, έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στεγάζεται σε κτίριο μισθωμένο από την ΠΕ Ηλείας, και φυσικά η μίσθωση δημιουργεί έξοδα. Είμαστε σε καιρούς δύσκολους και στόχος των Περιφερειών είναι η περιστολή δαπανών. Αποφασίσαμε ότι αυτό το εξαιρετικό αρχιτεκτονικά κτίριο θα πρέπει να λειτουργήσει με κάποια υπηρεσία που να συνάδει και με τον σκοπό της. Ο εκπαιδευτικός ρόλος και το πολιτιστικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η παιδεία που είναι ο κεντρικός πυρήνας της λειτουργίας της, νομίζουμε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτό το κτίριο και ταυτόχρονα να το προστατέψουμε. Έτσι, έπειτα από πολλές σκέψεις διότι είχαμε κι άλλες προτάσεις, αποφασίσαμε με τον κ. Ζεύλα ότι το κτίριο Σωσίπολις θα ήταν ο κατάλληλος για αυτούς χώρος. Ταυτόχρονα το κτίριο έχει έναν αρκετά μεγάλο προαύλιο χώρο και οι διάφορες σκέψεις για την αξιοποίησή του είναι ένα ακόμα τεκμήριο της επιλογής μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.
Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν μεταξύ αυτών από το δήμο Πύργου, το Χαμόγελο του Παιδιού, προτάσεις επίσης για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Πύργου και λειτουργίας Πειραματικού Σχολείου, όπου οι χώροι δυστυχώς δεν επαρκούν. Το «Σωσίπολις» θα είναι έτοιμο προς χρήσει μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις πριν τη νέα σχολική χρονιά.
Μπορούν να δημιουργηθούν και αίθουσες επιμόρφωσης
Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας τόνισε πως είναι καλό από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια κτίρια να στεγάζονται και οι δημόσιες υπηρεσίες σε αυτά, δίνοντας πρώτα το παράδειγμα η Πρωτοβάθμια καθώς κάθε ευρώ που ξοδεύει το ελληνικό δημόσιο, το στερεί από κάποια άλλη ανάγκη. «Έθεσα το αίτημά μας στον κ. Γεωργιόπουλο και μέσα από την καλή συνεργασία που είχαμε, καταλήξαμε στο να στεγαστεί στο κτίριο Σωσίπολις η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Η δική μας προτεραιότητα, εάν ήταν δυνατόν, ήταν να στεγαστούμε στο Διοικητήριο, αλλά η λύση που επελέγη νομίζω ότι έχει άλλα αντισταθμιστικά οφέλη. Μπορούμε κάλλιστα να δημιουργήσουμε αίθουσες επιμόρφωσης, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των εκπαιδευτικών της Ηλείας, στο αύλειο χώρο να δημιουργηθούν δυνατότητες για την πολιτιστική εκδίπλωση των δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι για όλους θετικό το ότι θα πάρει πνοή ένα κομμάτι της πόλης το οποίο μαράζωνε και δημιουργούσε αισθητικά αρνητική εικόνα να το βλέπεις όταν μπαίνεις στον Πύργο ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι σε κατάσταση διάλυσης» κατέληξε ο κ. Ζεύλας.