FOLLOW US: facebook twitter

Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 04-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

synenteuxi-panepistimiakoi

Σχεδιάζουν διακεκριμένοι καθηγητές του Παν. Πατρών σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών αξιών

-Ξεκίνησε χθες στον Πύργο και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολυμπία η επιστημονική διημερίδα «Αναζητώντας την Αρχαία Ελληνική Σκέψη σήμερα»

-Σ. Παϊπέτης και Σ. Παπαμαρινόπουλος μιλούν για τις προσπάθειες ανάδειξης του τόπου της Αρχ. Ολυμπίας

Με το βλέμμα της πανεπιστημιακής κοινότητας στραμμένο στην  κατανόηση της σημασίας της αρχαίας Ελλάδας -σύμβολο της οποίας είναι η Αρχαία Ολυμπία-  και της τρομακτικής παράδοσης της οποίας είμαστε φορείς, ξεκίνησε χθες η σπουδαία επιστημονική διημερίδα «Αναζητώντας την Αρχαία Ελληνική σκέψη σήμερα» στο Λάτσειο που συνδιοργανώνουν το «Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών- ΙΑΚΕ της Κρήτης σε συνεργασία με την «Επιστημονική και Ανθρωπιστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ελλήνων Δασκάλων- Greekteachers». Η διημερίδα που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, τελεί υπό την αιγίδα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και του Διεθνές Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών που ίδρυσε τον Αύγουστο η πρόεδρος του Κατερίνα Παναγοπούλου.

Οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Στέφανος Παϊπέτης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και η πρόεδρος του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη, με συνέντευξη που παραχώρησαν πριν την έναρξης της διημερίδας,  αναφέρθηκαν στους στόχους των προσπαθειών τους, που είναι η ανάδειξη του τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας, η δημιουργία τμήματος του Πανεπιστημίου στην Ηλεία για το οποίο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών αλλά και αναβίωση των κλασσικών Ολυμπιακών Αγώνων ανεξάρτητα από την τέλεση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αρχικά η κ. Μαράκη, πρ. ΙΑΚΕ, επισήμανε ότι στους στόχους του Ινστιτούτου είναι η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλους επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και με δράσεις που άπτονται της επιστήμης και της έρευνας. «Είναι σημαντικό που θα μιλήσουμε για ένα θέμα το οποίο ταυτίζεται με το γεωγραφικό χώρο, την ιστορία και το πνεύμα του γεωγραφικού χώρου που βρισκόμαστε. «Μέσα από ομάδες εργασίας που έχουμε αναπτύξει στο ΙΑΚΕ προσπαθούμε να προωθήσουμε καινοτόμες πρακτικές, την έρευνα και την επιστήμη σε κάθε πεδίο όπως στην παιδαγωγική, ιστορία, φιλοσοφία, πολιτισμό. Είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα παρήγορο που βρισκόμαστε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών σε μια εποχή που υπερτερούν και βρίσκονται σε μεγάλη αύξηση οι αριθμοί και καταγράφονται αριθμοί στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το ότι η στροφή προς τις ανθρωπιστικές επιστήμες μας είναι απαραίτητη σήμερα».

papamarinopoulos-paipetis

«Ο τόπος έχει δόξα, αξίζει περισσότερη»

Καθηλωτικός στο λόγο του, ο καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης, ο οποίος ανέφερε ότι με τον συνάδελφο του κ. Παπαμαρινόπουλο έχουν αρωγούς στις προσπάθειες τους, το Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών που εκπροσωπούν. «Πάνω απ’ όλα κοινό μας ιδανικό και κοινή μας προσπάθεια, είναι να συνειδητοποιήσουμε, να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε τη σημασία της αρχαίας Ελλάδας. Είναι μια τρομακτική παράδοση της οποίας είμαστε φορείς. Είναι μια τρομακτική παράδοση της οποίας σύμβολο είναι αυτός ο τόπος που βρισκόμαστε. Εμείς είμαστε συνδεδεμένοι με αυτό τον τόπο και θα συνεχίσουμε. Θα συμπαρασταθούμε σε όλα τα προβλήματα τα οποία αφορούν την ανάδειξη του τόπου, διότι παρόλη τη δόξα που από χέρι έχει, στην πραγματικότητα χρειάζεται και της αξίζει πολύ περισσότερη δόξα. Συμβολίζει αυτή τη μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που λέγεται αρχαία Ελλάδα στις διάφορες φάσεις της. Πέραν αυτού είμαστε ερευνητές ενεργοί μελετάμε την αρχαία τεχνολογία την οποία για πρώτη φορά ανακαλύπτουμε ότι δεν ήταν ανύπαρκτη όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί, ανακαλύπτουμε σύγχρονη γνώση ακόμα και μέσα στη μυθολογία μας. Στην πραγματικότητα μακάρι αυτή η εκδήλωση να είναι η πρώτη από πολλές εκδηλώσεις, έχουμε τόσα πολλά να πούμε για όλα αυτά που δεν εξαντλούνται μέσα σε ένα απόγευμα, ούτε σε 100 ούτε σε 1000 απογεύματα. Εύχομαι πραγματικά να είναι η απαρχή μιας καινούργιας εκμετάλλευσης, έμπνευσης, ανάδειξης αυτού του πραγματικά ευλογημένου τόπου».

«Οι δάσκαλοι θα αναγεννήσουν την Ελλάδα»

«Εκείνο το οποίο λείπει από τη σημερινή ελληνική κοινωνία είναι η τιμή και η δόξα που πρέπει να έχουμε για τους δασκάλους» είπε ο καθηγητής κ. Παπαμαρινόπουλος υποστηρίζοντας ότι η κοινότητα των δασκάλων έχει υποτιμηθεί από πολλές αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ανατραπούν. «Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν το πραγματικό τους έργο γιατί αυτοί μπορούν να αναγεννήσουν την Ελλάδα. Και θα το κάνουν αυτό με αγάπη για τα παιδιά και από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο και έχουμε σχέδια για αυτό. Πέραν αυτού, θα εργαστούμε σε δυο  κατευθύνσεις. Η μια να δημιουργηθεί τμήμα Πανεπιστημιακό το οποίο θα αφορά την Ηλεία και σε αυτό η παρούσα διοίκηση του Πανεπιστημίου συμφωνεί, επίσης συμφωνεί και το Κέντρο. Η άλλη προσπάθεια που θα κάνουμε είναι να γίνει αναβίωση των κλασσικών Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι μπορούν να δρουν ανεξάρτητα από τους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν δε διδάξουμε τα παιδιά πως γινόντουσαν οι αγώνες δε θα το μάθουν ποτέ.  Και αυτό μπορούν να το κάνουν οι δάσκαλοι».

Στη συνέντευξη  παραβρίσκονταν επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΙΑΚΕ Μ. Μπελαδάκης, ο υπεύθυνος εκδόσεων του ΙΑΚΕ Γ. Στριλιγκάς και ο πρόεδρος της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων – Greekteachers Α. Κατσίμπελης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος