FOLLOW US: facebook twitter

Η ΟΧΕ στα μονοπάτια της Φολόης

Ημερομηνία: 05-10-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”41077″ img_size=”full”][vc_column_text]600.000 ευρώ θα διατεθούν για την ανάδειξη της περιοχής και του δρυοδάσους

Στο μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης επεκτείνεται η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία. Ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ολυμπιακής γης η Φολόη, άμεσα συνδεδεμένη μέσω των μύθων με τον πολιτισμό του τόπου, περιλαμβάνεται στην προσπάθεια ανάδειξης που γίνεται. Το ποσό που θα διατεθεί για την ανάδειξη του δρυοδάσος σε αυτή τη φάση αγγίζει τις 600.000 ευρώ, ενώ στο μέλλον μπορούν να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις.

Χθες το μεσημέρι στο μικρό συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, του Δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, του αντιδημάρχου Αρχ. Ολυμπίας Νίκου Μαρούντα και άλλων τοπικών φορέων από τις δημοτικές ενότητες Φολόης και Λασιώνος που εκτείνεται το δρυοδάσος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέθεσαν μέσα από διάλογο τις προτάσεις τους, ωστόσο τα μέρη που αξίζουν να αναδειχθούν στην περιοχή είναι πάρα πολλά και στο σχεδιασμό της πρώτης αυτής φάσης θα γίνει επιλογή για να προωθηθούν τα πιο σημαντικά. Στη διαβούλευση αυτή συμμετείχαν και οι τοπικοί περιβαλλοντικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι με τις δικές τους προτάσεις. Ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε πως τα συγκριτικά αναπτυξιακά, τουριστικά και επιχειρηματικά πλεονεκτήματα είναι τεράστια και αναξιοποίητα.

«Η παρέμβαση μας εκεί ξεκινά με αυτή τη διαβούλευση προκειμένου να ακούσουμε από τους τοπικούς φορείς τις ιδέες και τις προτάσεις τους και όλα αυτά με το δασαρχείο και τον σύμβουλο του δασαρχείου να πάρουν τον χαρακτήρα μιας μελέτης πάρα πολύ σύντομα και στην συνέχεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μέσα από την ΟΧΕ να χρηματοδοτηθεί, να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί». Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε πως ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προτείνονται είναι η ανάδειξη των μονοπατιών, με θέσεις αναψυχής, θέασης και παρατήρησης, ανάδειξη της Φολόης και του Κούμανι, με μικρά θεματικά μουσεία, οι καταρράκτες και τα φαράγγια. «Νομίζω ότι είναι ένα ευοίωνο ξεκίνημα και να πάρουμε καλά αποτελέσματα και στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό για την περιοχή μας».

Χώρος αναψυχής στο δρυοδάσος

Από την πλευρά του ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας χαρακτήρισε το δάσος της Φολόης ως το «brand name» του Δασαρχείου και τόνισε πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προστασία και την ανάδειξή του.

«Τα μονοπάτια αποτελούν βασικό πυρήνα προστασίας, γιατί θα έχουμε καθημερινά ανθρώπους εκεί. Στοχεύουμε να γίνει ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ανάγκη αναψυχής και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το τοπικό εισόδημα με έναν δορυφόρο μικρών επιχειρήσεων, που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τα μονοπάτια. Είναι ένα έργο σημαντικό, γιατί το θέλαμε πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαμε τα χρήματα.

Τώρα το χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και μας δίνει και έναν τεχνικό σύμβουλο για τη μελέτη. Είναι μια σημαντική προσπάθεια γιατί θα μπορέσουμε να οργανώσουμε και να δώσουμε στο ευρύ κοινό ένα δίκτυο μονοπατιών ασφαλές, προσιτό και αναρτημένο στο διαδίκτυο, εύκολα αναγνώσιμο για να το γνωρίσει ο κόσμος» σχολίασε ο κ. Λάττας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και να προχωρήσουν οι φορείς στην ένταξή και δημοπράτησή του. Ο κ. Λάττας ανέφερε πως θα ενοποιηθεί το δίκτυο μονοπατιών με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κούμανι, το μουσείο της Φολόης και το κτίριο της Δασικής Υπηρεσίας. Θα δημιουργηθούν υποδομές για τους επισκέπτες και όλο το έργο αυτό θα είναι προσβάσιμο βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανάδειξης και δημιουργίας δασικής αναψυχής.

Κεντρικός πυρήνας θα είναι η Φολόη, το Κούμανι και η Νεμούτα, ενώ θα υπάρξει εξακτίνωση με τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς στην περιοχή, όπως την Αρχ. Ολυμπία, την Δίβρη, την Πέρσαινα και τη Νεράιδα. Μια σύνδεση του δάσους της Φολόης με τα τουριστικά αξιοθέατα της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia