FOLLOW US: facebook twitter

Η ορεινή Ολυμπία είναι όμορφη, αξίζει να γίνει ομορφότερη

Ημερομηνία: 03-07-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Η ορεινή Ολυμπία είναι από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας μας και ιδιαίτερα η Ανδρίτσαινα, μια πόλη με πολλή ομορφιά και πολλή ιστορία, που ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα, πηγαίνοντας στον μεσαίωνα, που ιδρύθηκεμε τη σημερινή της μορφή. Τον19ο αιώνα είχε γίνει ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο με πολλές γειτονιές, εργαστήρια και εμπορική δραστηριότητα. Στην Επανάσταση του 1821, η Ανδρίτσαινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, με αποκορύφωμά τη λεηλασία της το 1826 από τον Ιμπραήμ.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιοόμως, λόγω των λανθασμένων πολιτικών οδηγήθηκε σταδιακά στην εγκατάλειψη και την πληθυσμιακή συρρίκνωση, όπως και η υπόλοιπη ορεινή Ελλάδα, άρχισε να χάνει κατοίκους, να παρακμάζει ως εμπορικό κέντρο και να φθίνει σε υποδομές.

Πορεία εγκατάλειψης

Στα χρόνια των μνημονίων, με τις πολιτικές συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα σε όλα τα μέτωπα και το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων σε οδικά έργα και μεταφορικές υποδομές, τα πράγματα χειροτέρεψαν κι άλλο. Το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας άδειασε από γιατρούς και νοσοκόμες και δεν έχει ασθενοφόρο που εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή και με δύσκολη πρόσβαση.  Η λειτουργία του Επικούρειου ως αρχαιολογικού χώρου συρρικνώθηκε στο ελάχιστο δυνατό ωράριο καθώς απέμεινε με ελάχιστους φύλακες. Παράλληλα σταμάτησαν και τα έργα αναστήλωσης του αρχαιολογικού χώρου. Το ΑΤ Ανδρίτσαινας κινδύνεψε με λουκέτο. Με την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς και τις πρακτικές συρρίκνωσης που η Πειραιώς υιοθέτησε, έκλεισε και το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα του τόπου. Τέλος, ο δρόμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, που είχε υποστεί μεγάλες φθορές από τις φωτιές του 2007, αφέθηκε για πολλά χρόνια  σε άθλια κατάσταση, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις κι εκθέτοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ανδρίτσαινας σε κίνδυνο.

Αναστροφή της εγκατάλειψης

Η επίλυση τέτοιων προβλημάτων που βασανίζουν τις τοπικές κοινωνίες υπήρξε προτεραιότητά μας από τότε που σχηματίσαμε κυβέρνηση. Ειδικότερα για τον Επικούρειο, μετά από επίμονες δικές μου ενέργειες, ενισχύθηκε η φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου με αρχαιοφύλακες και ο αρχαιολογικός χώρος  λειτουργεί πλέον ξανά με πλήρες ωράριο. Παράλληλα, ξεκίνησαν εκ νέου τα έργα αναστήλωσης του ναού, με τη χρηματοδοτική ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Όσον αφορά το Αστυνομικό Τμήμα Ανδρίτσαινας, έπεισα την ηγεσία του Υπ. Δημόσιας Τάξης να παραμείνει.  Για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας οι προσπάθειές μου μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν ακόμα, αλλά συνεχίζονται.

Όσον αφορά το πρόβλημα του αποκλεισμού των κατοίκων της Ανδρίτσαινας και γενικότερα όσων κατοικούν σε ορεινές περιοχές από τραπεζικά καταστήματα και ΑΤΜ, έφερα το ζήτημα με Ερώτησή μου τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή.

Ως προς τα προβλήματα που προκάλεσε ο Καλλικράτης, με τον οποίο κάποιες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ορεινή Ολυμπία, έχασαν τεχνητά τον ορεινό χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να εισπράττουν μικρότερες επιχορηγήσεις, αλλά και οι κάτοικοι να αποκλείονται από διάφορα κοινωνικά επιδόματα, όπως επίδομα θέρμανσης αντίστοιχο προς τις πραγματικές τους ανάγκες, έφερα το θέμα  με Ερώτησή μου στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, και ελπίζω σύντομα η περιοχή, έστω και εν μέρει, να ανακτήσει το χαρακτήρα της ως ορεινής περιοχής, και να πάρει αυξημένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όραμα προς υλοποίηση

Κλείνω, με δυο λόγια για τους δρόμους. Είναι ευτυχές που το  2016 ξεπεράστηκαν οριστικά τα προβλήματα για την ολοκλήρωση του νέου δρόμου που θα συνδέει την Ανδρίτσαινα με τα Κρέστενα και πλέον τα έργα προχωρούν ώστε όλη η επαρχία αυτή να έχει μια ασφαλή και αξιόπιστη οδική σύνδεση.

Έχω ως όραμα ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, τον οριζόντιο οδικό άξονα Τρίπολη-Ολυμπία-Βυτίναπου θα συνδέσει τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου: Ολυμπία, ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, Επίδαυρο και Μυκήνες. Αν και δεν μπορώ ακόμη να δώσω χρονοδιαγράμματα, μπορώ να πω σήμερα ότι γι’ αυτόν το δρόμο που έχει χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας πίεσα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών.

 

*Χαιρετισμός Μ. Μπαλαούρα στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Ολυμπίας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia