FOLLOW US: facebook twitter

«Η Ολυμπία είναι η επιτομή ό,τι ωραίου και μεγάλου έχει φτιάξει η Αρχαία Ελλάδα»

Ημερομηνία: 26-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

georgiop-kotzas-xristodoulop-kathigitis

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την Δευτέρα τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου  «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» στην Ολυμπία

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τεθεί  το  Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το «παρών» θα δώσουν 180 επίλεκτα μέλη της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Κοινότητας από όλες τις επιστημονικές περιοχές.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο  ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στις 29 Αυγούστου  και ώρα 10:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Υποστηρικτής του Συνεδρίου και  εμπνευστής  της μεγαλεπήβολης ιδέας και του στόχου ίδρυσης του προαναφερθέντος Διεθνούς Κέντρου είναι η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς του ευ αγωνίζεσθαι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Αξίζει να αναφερθεί  ο σημαντικός   ρόλος που έχει παίξει το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Πρύτανις κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Χθες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλο και τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θ. Κοτζιά και Ήλιδας κ. Χ. Χριστοδουλόπουλο, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ενόψει της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου.

Προλογίζοντας, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Συνεδρίου κ. Τέτα Γιαννάρου αναφέρθηκε στο θέμα του Συνεδρίου, στην αξία της συμμετοχής των 180 επίλεκτων μελών της Διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και στην πεμπτουσία του που είναι η ίδρυση ενός  Διεθνους Κέντρου Επιστημών και Αξιών, όπου η εμπνευστής αυτής της μεγαλεπίβολης ιδέας είναι η Κατερίνα Παναγοπούλου. Σκοπός του ιδρύματος θα είναι η συγκέντρωση και αξιοποίηση του πλούτου του Ελληνικού Πολιτισμού στο πεδίο της Φιλοσοφίας, της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Επιστήμης και κυρίως στην διάδοση των Ελληνικών αξιών και του Πολιτειακού ιδεώδους. Τέλος, τόνισε ότι ως επίλογος της πρώτης μέρας του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 συναυλία με ελεύθερη  δωρεάν είσοδο στο χώρο της ΔΟΑ του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Κώστα Κοτσιώλη με μουσική από το αρχαιότερο ελληνικό τραγούδι που γράφτηκε το 200 πχ από  Μικρασιάτη Σίκιλο. Ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, επισήμανε ότι τις εργασίες του Συνεδρίου θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση στην ΔΟΑ, όλοι οι Ηλείοι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές.

olympia

«Η Αρχαία Ελλάδα είναι μια απύθμενη δεξαμενή αξιών»

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος. Παϊπέτης, τόνισε ότι το Παν/μιο Πατρών ψάχνοντας ανακάλυψε ότι η αρχαία Ελλάδα είναι μια μοναδική πηγή γνώσης και έμπνευσης και τα πρότυπα πεδία που χρειαζόμαστε βρίσκονται εκεί, όπως στοιχεία τεχνολογικά. Στην Ιλιάδα υπάρχει η πρώτη αναφορά σε ρομπότ και ντρόουνς και σύνθετα υλικά. ‘Σημασία έχει ότι κάποιοι το σκέφτηκαν για πρώτη φορά, ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μηχανικοί άνθρωποι για να μας εξυπηρετούνε. Πρόκειται λοιπόν για μια γνώση που συνεχίζει να μας εκπλήσσει όσο την ανακαλύπτουμε και που αξίζει να τη διερευνούμε ασταμάτητα, που μας προσφέρει συνεχώς νέους τρόπους εφαρμογής της γνώσης αυτής στη σύγχρονη κοινωνία. Τα προηγηθέντα συνέδρια  μας έπεισαν για την ανάγκη μιας διεπιστημονικής, ολιστικής μελέτης της αρχαίας Ελλάδας. Το άνοιγμα αυτό της οπτικής μας γωνίας και η ώσμωση των αρχαιολόγων με τους μηχανικούς, τους φιλολόγους, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους της τέχνης, μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αλήθειας: ότι η άνθιση των επιστημών και των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα είχε τη ρίζα της στο σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο. Έχουμε μια απύθμενη δεξαμενή ιδεών και αξιών και εδω θα πρέπει να προστρέξουμε για να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα.”. Καταλήγοντας ο κ. Παϊπέτης και αναφερόμενος στο Συνέδριο, τόνισε ότι είναι το 5ο στην Αρχαία Ολυμπία, το πρώτο έγινε το 1997 και ότι επειδή αυτός ο τόπος είναι η «επιτομή ότι ωραίου και μεγάλου έχει φτιάξει η Αρχαία Ελλάδα, μας ελκύει τόσο πολύ και ευχόμαστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την πορεία μας πάντα με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία»
 
Αξιοποιείται το κτίριο του Ξένιου Δίας μέσω της ΟΧΕ

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τον Καθηγητή και την ευχαρίστησε που έχει επιλέξει εδώ και χρόνια την Αρχαία Ολυμπία για την διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, καλώντας τον να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια διαβεβαιώνοντάς τον έχει θα έχει την αμέριστη στήριξη της ΠΕ Ηλείας. Ο κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ακόμα πως το ότι έχουν επιλέξει την Αρχαία Ολυμπία ως έδρα ενός Διεθνούς Κέντρου Πολιτισμού μπορεί να αναδείξει τον πραγματικό ρόλο της στις διαχρονικές παγκόσμιες αξίες της και ταυτόχρονα μπορεί να φέρει μια οικονομία στον τόπο.

«Είναι ιδέα πολλών πνευματικών ανθρώπων και έχουμε την δυνατότητα μέσα από μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του ΕΣΠΑ το οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με το δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας να φτιάξουμε την υποδομή και να το ολοκληρώσουμε ως δομή και να μπορούμε τα επόμενα χρόνια να είμαστε αρωγοί του Παν/μίου Πατρών και όποιου άλλου φορέα μπορεί να βοηθήσει στο στήσιμο αυτής της πνευματικής δομής και να το δούμε όλοι μαζί να παίρνει σάρκα και οστά.»

Ο κ. Παϊπέτης ανταπάντησε με το… κοινότυπο όπως είπε του «όλοι μαζί μπορούμε», γιατί αυτός ο ευλογημένος τρόπος είναι η πατρίδα όλων. «Από την Ολυμπία βγαίνει ένα ανάλαφρο φως, το φως που έχει η Ολυμπία και σε διαπερνά δεν το έχει άλλος τόπος. Εμείς την Ολυμπία δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς ευχαρίστησε και εκείνος τον Καθηγητή για την πρωτοβουλία του, να γίνει το Συνέδριο στην Ολυμπία καθώς και με τον τρόπο που περιέγραψε την δύναμη της Ολυμπίας και τόνισε ότι το Δ.Σ με ομόφωνη απόφασή του καλωσορίζει το Συνέδριο. Αναφέρθηκε και ο ίδιος στα πανανθρώπινα ιδανικά και τις Ολυμπιακές Αξίες που αποτελούν προσφορά του τόπου στην Παγκόσμια νεολαία. Τέλος πρόσθεσε αναφορικά με την δομή της Έδρας του Διεθνούς Κέντρου Πολιτισμού, ότι είναι απαράδεκτο η Ολυμπία να μην έχει την υποδομή να φιλοξενήσει τέτοια συνέδρια. Γι αυτό και όπως αποκάλυψε αναφορικά με την ΟΧΕ, επεξεργάζονται με την ΠΕ Ηλείας ένα σχέδιο αξιοποίσης του κτιρίου του Ξένιου Δία στην είσοδο της Ολυμπίας και μετατροπής του σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο Διεθνών λειτουργιών , έτσι ώστε να εγκατασταθεί εκεί και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Ακαδημίας η ίδρυση του οποίου θα ανακοινωθεί από το παρών Συνέδριο, αλλά και άλλους ολυμπιακούς θεσμούς, με την ελπίδα η Περιφέρεια να αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της ανάγκης και να το εντάξει ως έργο στο ΕΣΠΑ.

Τέλος από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή έρχεται το πλήθος των ακαδημαϊκών που θα συμμετέχει στο συνέδριο να μας θυμίσει με εμφατικό τρόπο τι είναι αυτό που καθιστά ολόκληρη την Ολυμπιακή γη της Ηλείας ένα μοναδικό πολιτιστικό, παιδαγωγικό και αξιακό σύστημα. Η  έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συνέδριο, φανερώνει ότι η Πολιτεία στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και ότι η Ολυμπιακή γη είναι η αφετηρία και το σημείο εκπομπής ενός παγκόσμιου θετικού παραδείγματος εξόδου από την κρίση. «Η Ήλιδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο συμμετέχει ως δήμος σαν συνδιοργανωτής στο Συνέδριο, αλλά θα στηρίξει με όλες τις τις δυνάμεις το Διεθνές Κέντρο που θα ιδρυθεί με πρωτοβουλία της Κατερίνας Παναγοπούλου και ότι ο δήμος του είναι διατεθειμένος να προσφέρει τις δομές του για το υπό ίδρυση Κέντρο.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot