FOLLOW US: facebook twitter

Η «μητέρα των μαχών» για την έξοδο από το Μνημόνιο

Ημερομηνία: 05-01-2018 | Συντάκτης:

Το Μακεδονικό μπορεί να είναι το κεφάλαιο που δίνει νέα δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις, το μεγάλο στοίχημα όμως για το Μαξίμου παραμένει εκείνο της «καθαρής» – ή «αυτοδύναμης» όπως την προσδιόρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος – εξόδου από το Μνημόνιο. Σ’ αυτό το κεφάλαιο ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης μόλις τώρα ξεκινά, με «προοίμιο» το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Τα 77 εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έρθουν με την μορφή πολυνομοσχεδίου το οποίο, κατά τις πληροφορίες, θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και θα συζητηθεί πιθανότατα με την διαδικασία του επείγοντος.

Η επιλογή της 10ης Ιανουαρίου δεν είναι τυχαία καθώς την ακριβώς επόμενη μέρα, στις 11 του μήνα, συνεδριάζει το EuroWorking Group και η κυβέρνηση θέλει να έχει ήδη κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο προκειμένου στην συνεδρίαση να οριστικοποιηθεί το staff level agreement (τεχνική συμφωνία). Με βάση τις ίδιες πληροφορίες στο διήμερο 11 και 12 Ιανουαρίου θα γίνει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, με στόχο το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις αρχές της άλλης εβδομάδας και να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τις 16 Ιανουαρίου.

Η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος ανοίγει και τον δρόμο για το πολιτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, με την εκταμίευση της «μεγα-δόσης» των 8 έως 9 δις ευρώ και την είσοδο στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του τρίτου δανειακού προγράμματος: Την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης και, ταυτόχρονα, της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την μορφή εξόδου από το Μνημόνιο και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση και άτυπη συμφωνία με τους δανειστές οι τρεις αυτές διαπραγματεύσεις να κινηθούν παράλληλα, με πηγές από τις Βρυξέλλες να προσδιορίζουν χαρακτηριστικά την τέταρτη αξιολόγηση ως την «γέφυρα» που θα οδηγήσει στην διαμόρφωση του μοντέλου της μετα – μνημονιακής Ελλάδας.

Το πιο κρίσιμο εξάμηνο

Ενώπιον αυτού του οδικού χάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει άμεσα την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την νέα χρονιά – μια συνεδρίαση, όπου θα γίνει αποτίμηση της έως τώρα πορεία αλλά θα τεθούν και οι βασικές άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο.

Το διάστημα έως τον Ιούνιο, άλλωστε, είναι εκείνο που θα κρίνει το εάν η έξοδος από το Μνημόνιο θα σημάνει και την έξοδο από την ασφυκτική λιτότητα, προοπτική που αποτελεί και τον μείζονα στόχο της κυβέρνησης.

Η επιμονή του Μαξίμου, άλλωστε, στην «καθαρή» ή «αυτοδύναμη» έξοδο εκπορεύεται ακριβώς από αυτόν τον στόχο: Την αποδέσμευση από την αυστηρή επιτροπεία και την διαμόρφωση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου και πολιτικού χρόνου για να αποδοθούν στην κοινωνία τα, πρώτα τουλάχιστον, οφέλη από το τέλος των Μνημονίων.

«Πυξίδα» αυτού του εγχειρήματος αποτελεί, πάντοτε, το μοντέλο της Πορτογαλίας, εξ ου και οι πρώτες κυβερνητικές προαναγγελίες για βήματα άρσης των αδικιών και στροφής σε αναπτυξιακές πολιτικές. Στα βήματα αυτά εντάσσεται η δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού, η ανάδειξη των φοροελαφρύνσεων ύψους 3,5 δις ευρώ που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας, αλλά και οι σαφείς πλέον αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων μέτρων της διετίας 2019-2020 και, κυρίως, εκείνων που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος