FOLLOW US: facebook twitter

Έκθεση-φόρος τιμής στον εικαστικό και αγωνιστή Λάμπη Αλεξανδρόπουλο

Ημερομηνία: 05-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
H Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου με φόντο τον αγαπημένο πίνακα του πατέρα της

 

Με περίσσια συγκίνηση από την κόρη του Αρχοντούλα, την σύζυγό του Μαρία και από τους συντρόφους του στο ΚΚΕ, το κόμμα που υπηρέτησε με τους αγώνες του για την ελευθερία στους τόπους εξορίας και τις ιδέες του μέχρι το τέλος της ζωής του, εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο φουαγιέ της ΠΕ Ηλείας, η εικαστική έκθεση του μεγάλου Πυργιώτη αγωνιστή και καλλιτέχνη Λάμπη Αλεξανδρόπουλου. Μια οφειλόμενη τιμή σε έναν αγνό αγωνιστή και εικαστικό, που ήρθε η ώρα να αποδοθεί με πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ  και της κόρης του Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου που συγκέντρωσε όσα έργα του είχε στην κατοχή της για να παρουσιαστούν στο κοινό.

Η έκθεση των έργων του Λάμπη  Αλεξανδρόπουλου  περιλαμβάνει χαρακτικά, ξυλόγλυπτα, ακουαρέλες και πίνακες ζωγραφικής , πυρογραφίες, χαρακτικά, αγγειογραφίες  αλλά και ντοκουμέντα από άρθρα των εφημερίδων κυρίως από την δική του αρθρογραφία στον τοπικό τύπο. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζει μια προσωπογραφία του Άρη Βελουχιώτη και ένα ξυλόγλυπτο που απεικονίζει μανάδες στην εξορία και που πραγματικά έχει μια τραγική διάσταση, αλλά και ένας πίνακας που ο ίδιος αγαπούσε πολύ, τον βράχο αριστερά του Άγιου Αντρέα που τον χτυπούν τα κύματα.

Μια έκθεση που καταγράφει τη ζωή του, τους αγώνες του και το έργο του στα «πέτρινα χρόνια», στους τόπους εξορίας αλλά και μετά στον Πύργο όπου εργάστηκε ως δάσκαλος εικαστικών σε σχολεία, στην Λαϊκή Επιμόρφωση- ΝΕΛΕ- στην Αγία Φιλοθέη και στον Αθλητικό Σύλλογο Πέλοψ.

Η κόρη του Αρχοντούλα, υπερήφανη γι αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο που είχε πατέρα της και πολύ συγκινημένη, ήταν εκείνη που ανέλαβε να παρουσιάσει στο κοινό το έργο του, στην εκδήλωση που έγινε στο συνεδριακό κέντρο και προλόγισε ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ίδιος λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του στην ΟΡΤ και όπου ο ίδιος μιλούσε για την τέχνη, τον Πολιτισμό που απουσιάζει από τη χώρα μας αλλά και τα έργα του. Η Αρχοντούλα μεταξύ άλλων ανέφερε μιλώντας για την έκθεση ότι  πρόκειται για ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του αφού ασχολήθηκε με πολλές και ποικίλες μορφές τέχνης, ότι ήταν αυτοδίδακτος και μόνο την τέχνη της αγγειογραφίας έμαθε στην εξορία και από την οποία μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα βιοποριζόταν.

Η ίδια ήταν εμφανώς  πολύ συγκινημένη και τόνισε πως είναι καλό να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος αυτήν την πτυχή του πατέρα της, να θημηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι που δεν τον είχαν γνωρίσει. Όσον αφορά την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της έκθεσης, τόνιζε ότι γνώριζε πως το κόμμα ήθελε να κάνει προς τιμήν του μια εκδήλωση και το συνδύασε φέτος για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με την έκθεση του Λάμπη Αλεξανδρόπουλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως το Σάββατο 6 Ιανουαρίου και θα είναι ανοικτή και επισκέψιμη για το κοινό, από τις 5 -9 μμ το βράδυ.

Αντί βιογραφικού

Ο Λάμπης Αλεξανδρόπουλος,  συμμετείχε από τα 17 του χρόνια στην Αντίσταση μέσα από τους κόλπους της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή παρά τους διωγμούς και τις εξορίες, συμμετέχοντας ενεργά ως μέλος του ΚΚΕ σε όλους τους πολιτικούς -κοινωνικούς αγώνες του λαού μας. Είχε ενεργή δράση και έθεσε τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, διδάσκοντας μέσα από τη ΝΕΛΕ ζωγραφική και γλυπτική, συμμετέχοντας στις προσπάθειες πολιτιστικών και θεατρικών ομάδων σε όλο το νομό,  παραμένοντας πιστός στα ιδανικά και την ιδεολογία του ως το τέλος της ζωής του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος