FOLLOW US: facebook twitter

Η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού Κινηματογράφου ξεκινά…

Ημερομηνία: 03-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

????????????????????????????????????

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας – 16η Camera Zizanio

Η Γενική Γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ στην τελετή έναρξης

Με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, να υπογραμμίζει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την στήριξη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας,

tsaknis-dionysis

αλλά και του Προέδρου της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, ανοίγει σήμερα επίσημα η αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 16ης Camera Zizanio για Παιδιά και Νέους.

vlazaki-zizania

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Βλαζάκη θα βρεθεί στην Ηλεία για το Φεστιβάλ, καθώς πριν από ένα χρόνο είχε επισκεφθεί πάλι τον Πύργο, για να δει από κοντά το Φεστιβάλ και είχε, τότε,  μιλήσει με θερμά λόγια για τον θεσμό, επισημαίνονταςτην πρόθεση του υπουργείου να τον ενισχύσει ουσιαστικά.  Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μουσείο KARELZEMAN της Τσεχίας ο Ondřej Beránek ενώ το Zlin International Film Festival for Children and Youth η Barbara Cerna.

inaki-marina-19olympia-fest

Από το θέατρο Απόλλων, στις 20:30  γίνεται η αρχή για ένα μαγικό ταξίδι στον χώρο του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, σε μια τελετή που παρουσιάζουν ο Iñaki Lamua και η Marina Muñoz, που για μια ακόμη φορά ταξίδεψαν από τη Βαρκελώνη στην Ηλεία και τον Πύργο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις δράσεις του Φεστιβάλ, και η Δήμητρα Μυφτάρι, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μουτσιάκα. Αν και το πλάνο των σκηνοθετικών στοιχείων παραμένει μυστικό, ο ενθουσιασμός που επικρατεί την ομάδα, μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.  Στο μουσικό κομμάτι, συμμετέχουν η Έφη Παπαδοπούλου (σοπράνο) και ο Παναγιώτης Κριμπάς (κλασσική κιθάρα), με διασκευές οπερατικών και σύγχρονων μουσικών κομματιών, για φωνή και κιθάρα.

Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος και η Αμαλιάδα μεταμορφώνονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι, ενώ με γλυκιά προσμονή οι μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού ετοιμάζονται να μπουν στις κινηματογραφικές αίθουσες προκειμένου να παρακολουθήσουν ταινίες από το πρόγραμμα πρωινών προβολών, στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, την Γαστούνη, την Ζαχάρω. Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν και έτσι όλα τα παιδιά μπορούν να έρθουν πιο κοντά στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, κατακτώντας την μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσουν επιλεγμένα έργα αναγνωρισμένων δημιουργών.

Η έναρξη των προβολών…

Με τις ταινίες «Οι θρύλοι του Βαρόνου Μινχάουζεν» και τρεις ακόμη ταινίες μικρού μήκους, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο και με την ταινία «Ταξίδι στην αρχή του χρόνου», στο CINE CINEMA στην Αμαλιάδα, ανοίγει η αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Οι εναρκτήριες προβολές θα γίνουν ταυτόχρονα και στις δύο πόλεις, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής.

Τα διαγωνιστικά τμήματα

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids&Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, απώλεια,  οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα  που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία.  Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης,…

Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους,  δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαεννέα  διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας ξεκινά στον Πύργο («Απόλλων»)με την ταινία  «The LittleMountainBoy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), του Ελβετού ΞαβιέΚολέ. Παρόντες θα είναι ο παραγωγός της ταινίας DittiBrook και ο (ενήλικας) πρωταγωνιστής της ταινίας LeonardoNigro.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος