«Η Ηλεία ζει από το ελαιόλαδο»!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα στις 24 Γενάρη- Ζητούν αύξηση των κονδυλίων δακοκτονίας και κάλυψη όλων των τομέων της Ηλείας
Στόχος να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή του νομού από το δάκο
Την αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος δακοκτονίας για το 2017 και την κάλυψη όλων των τομέων και ελαιόδενδρων του νομού Ηλείας, ζητούν οι εργαζόμενοι στη δακοκτονία για να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο της τεράστιας καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή του νομού που κατά ένα μεγάλο μέρος πέραν των καιρικών συνθηκών οφειλόταν και στην εκτεταμένη δακοπροσβολή. Σε μια άτυπη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην ΠΕ Ηλείας αποφάσισαν μάλιστα, θέλοντας να προλάβουν εγκαίρως το κακό, πριν ακόμα συνταχθεί η προκήρυξη, προκειμένου να γίνει σωστά το έργο και να είναι αποτελεσματικό, να προχωρήσουν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου σε διαμαρτυρία προς την περιφερειακή αρχή. Όπως είπαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, στόχος τους είναι να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή του νομού που είναι ο βραχίονας της τοπικής οικονομίας για να μην έχουμε και φέτος δυσμενείς συνέπειες. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν αυξηθεί το κονδύλι με την κάλυψη όλων των τομέων και περισσότερων ψεκασμών, τουλάχιστον 4-5 με κάλυψη όλων των τομέων.Παράλληλα, επισήμαναν ότι επειδή έχουν ακουστεί πολλά και κάποιοι μετακυλίουν τις ευθύνες αποτυχίας του προγράμματος δακοκτονίας του 2016 στους εργολάβους δακοκτονίας, να πάψουν να το κάνουν και να μην ρίχνουν λάσπη σε φτωχούς εργαζόμενους ανθρώπους που απλά υλοποιούν το πρόγραμμα που έχουν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Μπαλοδήμος εργολάβος δακοκτονίας τόνισε ότι τα προβλήματα αρχίσανε πάλι φέτος από νωρίς. «Ακούσαμε να λένε πέρυσι ότι οι εργολάβοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και κοιτάνε τον εαυτό τους. Και φέτος δίνουν τα ίδια κονδύλια για 7 τομείς, δεν ξέρω πως το βγάζουνε αυτό το ποσόν και πάλι θα καταστραφεί όλη η παραγωγή στην Ηλεία. Εμείς ζητάμε και συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους να τους πούμε ότι πρέπει να μπει στη δακοκτονία όλος ο νομός μέσα και όχι μόνο κάποιες περιοχές και να γίνουν 4- 5 χέρια ψεκασμών γιατί δεν ξέρουμε φέτος τι δάκο θα έχουμε και τι θερμοκρασίες. Αν έχουν προγραμματίσει 2 ραντίσματα μόνο, μετά τον Αύγουστο η ελαιοκαλλιέργεια θα μείνει ακάλυπτη, ο δάκος θα κάνει πάρτι και οι ελιές θα καταστραφούν όπως έγινε και φέτος, Δεν γίνεται με τα χρήματα αυτά να καλυφθεί ο νομός Ηλείας. Ζητάμε αύξηση των κονδυλίων. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους κ. βουλευτές να ασχοληθούν λίγο με τον αγροτικό κόσμο, γιατί αυτός τους εκλέγει σε αυτές τις θέσεις που είναι και όχι να πηγαίνουν εκδρομές στα χιόνια και να μην ενδιαφέρονται για την παραγωγή στο νομό Ηλείας. Η Ηλεία ζει από την ελιά. να προσέξουν πως θα φτιάξουν την προκήρυξη γιατί πέρυσι μας είπαν ότι έγραψαν για 2 ραντίσματα και μετά δεν μπορούσαν να το αλλάξουν. Η προκήρυξη πρέπει να γίνει σωστά και έγκαιρα,»
Η κ. Μαρία Ζαφειράκη- εργολάβος δακοκοκτονίας και αυτή και ελαιοπαραγωγός η ίδια, ανέφερε ότι όντως πρέπει να μπει όλος ο νομός Ηλείας με 4 τουλάχιστον χέρια. «Κάνουμε τον ψεκασμό τον Ιούνιο και μετά τον Οκτώβριο οι υπόλοιποι μήνες μένουν κενοί. Φέτος εμείς οι ελαιοπαραγωγοί ραντίσαμε μόνοι μας 5 και 6 χέρια. Οι παραγωγοί που μαζεύουν και τον Γενάρη ραντίζουν και λίγο πριν. Βασικό να μπει όλος ο νομός Ηλείας. Τον αριθμό των ψεκασμών δεν τον ορίζουμε εμείς, εμείς εκτελούμε εντολές, εκτελούμε το έργο. Απλώς σαν παραγωγός γνωρίζω και ξέρω καλά πόσα ραντίσματα χρειάζονται για το δάκο».
Να αυξηθεί το κονδύλι στα 2-2,5 εκ ευρώ
Τέλος ο επίσης εργολάβος δακοκτονίας Μιχάλης Πλαστουργός ανέφερε ότι «αποφασίστηκε ομόφωνα την μεθεπόμενη Τρίτη να κάνουμε μία διαμαρτυρία στην με σκοπό να φέρουμε αποτέλεσμα στο έργο της δακοκτονίας. Μέχρι και φέτος, το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κοινωνία δεν έχει έρθει. Από το 2014 έχουμε κάνει ανάλογες ενέργειες, είχαμε πάει στον Γ.Γ του Υπουργείου με την κ. Αυγερινοπούλου προκειμένου να έρθει το ανάλογο πρόγραμμα διακήρυξης στην δακοκτονία καθώς έχει γίνει μπέρδεμα μετά τις φωτιές που τότε μειώθηκαν τα κονδύλια στην Ηλεία και έτσι μένουν σταθερά και δεν αυξάνονται τα κονδύλια. Το Μάρτη του 2015 το είχαμε πει στον υπουργό στην Αχαγιά και φτάνουμε φέτος να έχουμε στείλει και στον Υπουργό αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έγγραφα προκειμένου να βρούμε το δίκιο μας για να έχουμε κονδύλι για την δακοκτονία.» Επισήμανε ακόμα ότι ζητούν, το πρόγραμμα της δακοκτονίας να το δουν όλοι οι τεχνοκράτες και οι επιστήμονες από την αρχή και να πάρουν ως παράδειγμα το τι γινόταν το 2004-2005-2006 διακηρύξεις που οι ίδιοι είχαν βγάλει.
«Σύμφωνα με το πρόγραμμα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας θα πρέπει να γίνουν έως έξι (6) ψεκασμοί και όταν χρειάζεται. Για να γίνουν όμως οι ψεκασμοί θα πρέπει να προβλέπεται στην διακήρυξη και να υπάρχει προϋπολογισμός.Λένε ότι χρήματα δεν υπάρχουν, ωστόσο τα χρήματα τα πληρώνουν οι παραγωγοί που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την εισφορά δακοκτονίας, άρα υπάρχουν χρήματα. Δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό το κακό εις βάρος της οικονομίας της Ηλείας, των εξαγωγών που έρχεται συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Φέτος είχαμε 80% απώλεια λόγω της ζημιάς. Ζητάμε η διακήρυξη να λέει τον αριθμό των ψεκασμών, να μπορούν να γίνουν εάν χρειαστεί τουλάχιστον έξι, και θεωρώ ότι θα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον 2εκ ευρώ προκειμένου να μείνουν 1.200.000 ευρώ για να εκτελεστεί το έργο. Εάν υπολογίσουμε ότι για το έργο χρειάζονται συνολικά 1000 εργαζόμενοι οι οποίοι θα πάρουν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 1000 ευρώ. Βγαίνει το κονδύλι και δεν είμαστε παράλογοι.Τα λεφτά μπορεί να μην έρθουν αλλά εμείς κάνουμε αγώνα. Λάδι χαλασμένο και οξέα δεν είναι καλό για τον κόσμο και ειδικότερα για τα παιδιά.»
Τέλος ζήτησε στήριξη από τον Μητροπολίτη Ηλείας, που είχε παρέμβει θετικά και άλλη φορά, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει για την δακοκοτονία.