FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας: «Οι πολίτες της Ηλείας έχουν δίκιο να αισθάνονται αδικημένοι…»

Ημερομηνία: 07-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα

«Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι μιας και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αφαιρέθηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 Εκατομμύρια € λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων».

Με αυτά τα λόγια ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδυνής του ομιλίας στο Αναπτυξιακό  Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, αφουγκράστηκε το κοινό αίσθημα δικαίου των Ηλείων πολιτών, που εδώ και μια εικοσαετία βλέπει να γίνονται αυτοκινητόδρομοι σε όλη την Ελλάδα και ο δικός μας νομός να παραμένει όντως… δυτικά της λήθης και δεσμεύτηκε ότι επιτέλους θα δούμε κι εμείς τον ΔΡΟΜΟ να ξεκινά μέσα στο 2018!

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του σε ότι αφορά την Ηλεία επαναβεβαίωσε και εξήγγειλε όσα είχαν ανακοινώσει οι υπουργοί του τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβάνοντας τον νομό μας στα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης. Την ένταξη του Καίάφα με 5 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, την δέσμευση 8 εκ ευρώ για την ανακαίνιση των αποθηκών του ΑΣΟ που θα γίνει έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, την χρηματοδότηση της συνέχισης των εργασιών του Επικούρειου Απόλλωνα, την μετατροπή της Μόνιμης έκθεσης του Μπελογιάννη σε Μουσείο, την έλευση του φυσικού αερίου στον Πύργο με ορίζοντα πενταετίας, την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών- Πύργου, την αναβάθμιση της τουριστικής σιδηροδρομικής γραμμής  Κατάκολο- Πύργος- Ολυμπία και σε ότι αφορά τον τομέα της Παιδείας, την δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής για τον Πολιτισμό με τρία τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ανάπτυξη θα διαδεχτεί, τη μεγάλη περίοδο της κρίσης, της λιτότητας, της ύφεσης, της απώλειας εθνικού πλούτου, που σημάδεψαν τη ζωή όλων των Ελλήνων –ή σχεδόν όλων – όπως χαρακτηριστικά είπε- και ότι «η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, η ανεργία μειώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν το φως στο βάθος του τούνελ όπου βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα κερδίζει τη διεθνή θέση που της αξίζει, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας αποκαθίσταται, και βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων.»  Τόνισε ότι μπορούμε πλέον να προσβλέπουμε στην στη σταδιακή μείωση τη φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αύξηση των επενδύσεων οι οποίες ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, επισημαίνοντας βεβαίως ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα «Όμως εμείς, και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή του ελληνικού λαού.  Να βγάλουμε την κοινωνία και την χώρα από το τέλμα που άλλοι την έριξαν»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προοπτικές ανάπτυξης

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρά τα προβλήματα έχει έναν αναπτυγμένο αγροτικό τομέα, ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο και μεγάλες δυνατότητες για μια ορθολογική τουριστική ανάπτυξη.

«Αυτές οι προοπτικές θα μπορούσαν να εκφραστούν εξ αρχής σε τέσσερεις βασικούς στόχους:

Πρώτος στόχος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, γιατί αυτό είναι το πραγματικό κλειδί για την ανάπτυξη ενός τόπου.

Δεύτερος στόχος: Η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

Τρίτος στόχος: Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

Και Τέταρτος στόχος: Μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τομείς, τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία, τους υδρογονάνθρακες, τουν τουρισμό και τον πολιτισμό, την παιδεία και την Υγεία.

Το “πακέτο” για την Ηλεία

Υποδομές

Σημαντικό κεφάλαιο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, οι υποδομές. Όπως τόνισε «Με την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων Κορίνθου – Πατρών και Αντιρρίου – Ιωαννίνων,  υλοποιήσαμε σε δυόμισι χρόνια ότι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία.

Είναι, όμως, καθήκον μας να θεραπεύσουμε τον ελλιπή σχεδιασμό των έργων τόσο σε λειτουργικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος (Πάτρα-Πύργος) αφαιρέθηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης.Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 Εκατομμύρια € λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων.»

Σιδηρόδρομος

Για το τρένο επισήμανε ότι εντός του 2018 «προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτη Κατασκευή που περιλαμβάνει:

  • Απο την οδό Κανελλοπούλου Βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο cut and cover έως και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
  • Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.

Η χρηματοδότηση του έργου αυτού εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Και επιπλέον είναι και η αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανακαίνισης της Γραμμής προς τον Πύργο.

Γνωρίζετε επίσης πως το 2016 ολοκληρώθηκαν οι οριστικές μελέτες για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της Γραμμής Πάτρα Πύργος Ολυμπία Κατάκολο.

Μελέτες που είχε διακοπεί η χρηματοδότησή τους το 2014 αλλά τις υλοποιήσαμε. Ήδη προχωράμε στην εκπόνηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης για την ανάπτυξη της Γραμμής προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών μέσω του Σχεδίου Junker στο οποίο έχει ενταχθεί».

Πολιτισμός-Τουρισμός

Σημαντικά ήταν και τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Σε ότι αφορά την Ηλεία ανέφερε τα εξής:

«Την στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Ενός θεσμού που γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία και διεθνή αναγνώριση. Καλωσορίζουμε την απόφαση της Περιφέρειας να παραχωρήσει το σταφιδεργοστάσιο του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού  στον Πύργο, προκειμένου να μετατραπεί σε έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ. Από την δική μας πλευρά, πέρα από την σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύουμε τον θεσμό με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Τα χρήματα θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού στο κτίριο που παραχωρεί η Περιφέρεια.»

Για τον Καϊάφα τόνισε ότι «Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Καϊάφα.

Μίας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007 και έκτοτε είχε αφεθεί στην τύχη της. Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε πρώτη φάση διαθέτουμε 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο στην περιοχή, με αναβαθμισμένες υποδομές που θα στηρίξει την τοπική οικονομία.»

Για τον Επικούρειο Απόλλωνα ανέφερε ότι « είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κλασσικά μνημεία της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.»

Τέλος για το Μουσείο Μπελογιάννη ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Πριν από λίγο καιρό είχα την χαρά να εγκαινιάσω την μόνιμη Έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα. Μια συμβολική προσπάθεια να τιμήσουμε έναν άνθρωπο – σύμβολο, και να μιλήσουμε ξανά για την ιστορία, χωρίς διαιρέσεις και φανατισμούς. Από αυτό το βήμα δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τον Δήμο Αμαλιάδας και την Βουλή για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.»

Πανεπιστήμιο στην Ηλεία

Αναφορικά με την Παιδεία ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής αναδιάταξης και  της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσής στην χώρα μας.

«Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ένα ίδρυμα με παράδοση, κύρος, εμπειρία και δυναμική. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ που διαθέτουμε.

Ταυτόχρονα όμως, στα αστικά κέντρα της περιφέρειας, αλλά και στην παραγωγική ύπαιθρο και των τριών νομών, είχε δημιουργηθεί ένα ανορθολογικό εκπαιδευτικό κουβάρι.

Αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και της ανευθυνότητας του παρελθόντος. Με καταργήσεις Τμημάτων και αδικίες τις οποίες ακόμη πληρώνουν οι διάφοροι Νομοί.Είναι λοιπόν ανάγκη να προχωρήσουμε σε θαρραλέες κινήσεις, που θα εξυπηρετούν την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πάνω σε στέρεες και κυρίως, ακαδημαϊκές βάσεις. Και σε σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου.»

Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύονται νέες Πανεπιστημιακές Σχολές που ανταποκρίνονται όπως είπε ο κ. Τσίπρας στις περιφερειακές αναπτυξιακές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες.

«Στην Αιτωλοακαρνανία, λοιπόν, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών καιΘαλάσσιων Επιστημών, ενώ  στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης. Αξιοποιείται έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα του κάθε τόπου.

Ο ατέλειωτος φυσικός πλούτος της Λιμνοθάλασσα και το πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο που έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής.

Κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Όλα αυτά όμως για πρώτη φορά δίκαια.

Μέσα από διαβούλευση και συναινέσεις, ανάμεσα στα Ανώτατα ιδρύματα της περιοχής και τους φορείς. Χωρίς την εμφύτευση τεχνητών τοπικών ανταγωνισμών. Και βεβαίως με διακριτά αντικείμενα και πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα..»

Για το Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό τριών πόλεων, της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου.

Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες. Προβλέπεται επίσης να συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου με αρκετά δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια. Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπολογίζεται σε 51,8 εκατ. και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020), από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή έχει προσδιοριστεί το 2020».

Καταλήγοντας την μακροσκελή ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δέσμευσή του είναι ότι η επαφή και η συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστούν  ακόμα πιο στενά και μεθοδικά κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν στην Πάτρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος