Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιφιγένεια
Παρέμβαση του Μάκη Μπαλαούρα, προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη Διακοινοβουλευτική Εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση, τα εργασιακά και το κοινωνικό κεκτημένο. Θετική ανταπόκριση του πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Ελληνικού Προγράμματος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στο μήνυμα Μπαλαούρα για επαναφορά της Ελλάδας στο εργασιακό κοινωνικό κεκτημένο.
Άλλαξα το πλαίσιο της ομιλίας μου ακούγοντας διάφορες παρατηρήσεις συναδέλφων που μίλησαν για τα χρήματα που έδωσαν οι πιστωτές στην Ελλάδα ή για την πορεία της εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος, και θέλω να σας υπενθυμίσω ό,τι το χρέος της Ελλάδας όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο το 2009 είχαμε χρέος 120%, και το 2014 έφτασε στο 173%. Το ΑΕΠ έπεσε 25%. Ούτε στη Μεγάλη αμερικανική Ύφεση του Μεσοπολέμου δεν υπήρξε τέτοια μεγάλη πτώση του εισοδήματος. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27% από 9%, και η ανεργία στους νέους έφτασε στο 60%! Η φτώχεια σήμερα πλήττει το 35% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ, επιπλέον, μας επέβαλλαν ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Το ΔΝΤ δύο φορές παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη, μεγάλα λάθη στην εκτίμηση των πολλαπλασιαστών και του μείγματος οικονομικής πολιτικής: δηλαδή έκανε πολιτική, εφάρμοσε συνταγές «στου κασσίδη το κεφάλι» που λέμε στην Ελλάδα.
Το 2016, με θυσίες του ελληνικού λαού υλοποιήσαμε όλα τα προαπαιτούμενα από τις συμφωνίες. Παρά τις προβλέψεις, το 2016 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ. Στη συμφωνία του περσινού Μαΐου, είχε συμφωνηθεί ότι αν η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Κύριε Ρέγκλινγκ του ESM ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υλοποιήθηκαν, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν προχώρησαν . Φτάνουμε στη δεύτερη αξιολόγηση και τι παρατηρούμε; Έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αρχικά μας λέει ότι χρειάζεται μεγάλη απομείωση του χρέους και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Επειδή όμως υπάρχει μια αντίδραση από μια ομάδα κρατών, με κύριο άξονα τη Γερμανία, υποχωρεί τελικά το ΔΝΤ και λέει: Τότε να θέσουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς καμία απομείωση του χρέους, και ψηφισθέντα μέτρα από τώρα. Σκεφτείτε κύριοι συνάδελφοι: ποιο Κοινοβούλιο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα ψήφιζε σήμερα μέτρα για το 2019 και για το 2020; Είναι δημοκρατικό αυτό το πράγμα;
Κλείνω με το σημαντικό κεφάλαιο των εργασιακών δικαιωμάτων. Έχουμε σήμερα έναν εργασιακό μεσαίωνα στη χώρα μας, ας μην το αναλύσω, είναι γνωστά πράγματα άλλωστε, τα είπαν κι άλλοι συνάδελφοί μου από την Ελλάδα. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να επανέλθουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν θέλουμε επανάληψη των πειραμάτων που ασκήθηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας από το ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις κύριε πρόεδρε και κύριε Ρέγκλινγκ είναι θετικές. Όλοι οι θεσμοί, και οι δικοί σας προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% το 2017. Ποιοι υποσκάπτουν αυτή τη θετική πορεία, αυτήν την πορεία εξόδου από την κρίση; Ας απαντήσετε. Θα πείτε πάλι «sorry, we did again a big mistake»; Οδηγούμαστε έτσι στην καταστροφή μιας μικρής χώρας. Δεν θα γίνουμε, όμως η θυσία της Ιφιγένειας για να πνεύσει ούριος άνεμος για τις εκλογές διαφόρων κρατών. Αν θυσιαστεί η Ελλάδα θα υπονομευθεί η Ευρώπη υπέρ των ακροδεξιών και ξενοφοβικών δυνάμεων.
Γκουαλτιέρι (προεδρεύων ):Σας ευχαριστώ και προσωπικά θα συμφωνήσω με κάτι που είπατε. Ότι είναι απαράδεκτο ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να ζητούν να μην μετέχει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό πλαίσιο, στα ευρωπαϊκά κοινωνικά πρότυπα η Ελλάδα. Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει.