Ενεργοποιείται η διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών από μπλοκάκια προς τον ΕΦΚΑ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”68676″ img_size=”full”][vc_column_text]Πυρετωδώς ετοιμάζουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου της απαλλαγής από αμφισβητούμενες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πεποίθηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, είναι ότι οι οφειλές αυτές είχαν επιβληθεί με λάθος τρόπο από το παλιό σύστημα. Βέβαια, πρόκειται για πάρα πολλές τέτοιες οι περιπτώσεις, όπου ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ (κυρίως στον κλάδο του πρώην ΟΑΕΕ).
Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αποφάσεις που θα ενεργοποιούν το μέτρο της απαλλαγής θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο. Μέτα τη θέση σε ισχύ της σχετικής νομοθεσίας (έχει περιληφθεί στον νόμο για την αδήλωτη εργασία), θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαγραφή των αμφισβητούμενων οφειλών.
Το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων που είχαν παράλληλη ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών, αλλά λειτουργούσαν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να πρέπει να ασφαλιστούν και στον πρώην ΟΑΕΕ.
Πρόκειται κυρίως για τις εξής κατηγορίες:
◼ Νέοι (ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1.1.1993) ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που κατείχαν παράλληλα και δελτίο παροχής υπηρεσιών (άρα μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ και, επειδή δεν το έπραξαν, εμφανίζονται να οφείλουν)
◼ Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχοι που μπορούσαν να εφοδιαστούν με απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ
◼ Μηχανικοί οι οποίοι είχαν παράλληλα και μία άλλου τύπου εμπορική δραστηριότητα
◼ Παλαιοί (ασφαλίστηκαν δηλαδή πριν από την 31.12.1992) ασφαλισμένοι στα Ταμεία του Τύπου (κυρίως δημοσιογράφοι, αλλά και τεχνικοί και υπάλληλοι σε ΜΜΕ).
Εκείνοι που θα υπαχθούν πρώτοι στο καθεστώς διαγραφής από αμφισβητούμενες οφειλές είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημοσιογράφοι, για τους οποίους ήδη ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Πάντως, δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία, καθώς, σύμφωνα με εντολή του κ. Πετρόπουλου, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει παγώσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.
Με βάση τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, για κάθε ξεχωριστή κατηγορία ασφαλισμένων, θα πρέπει, προκειμένου να επιλυθεί η αμφισβήτηση επί των ασφαλιστικών τους εισφορών, να εκδοθεί υπουργική απόφαση.
Ωστόσο, θα πρέπει πρωτίστως να έχει εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των εξεταζόμενων ασφαλιστικών περιπτώσεων και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο ζήτημα.
Αναλυτικότερα, ο νόμος ορίζει τα εξής:
Η εύλογη αμφιβολία ως προς τις οφειλές μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα κριτήρια:
1. ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου οφειλέτη,
2. ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος,
3. προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης, συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση,
4. ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση και
5. πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]