FOLLOW US: facebook twitter

Εκπληκτική η σχολική ημερίδα στον Πύργο: Είμαστε ο εγκέφαλός μας- Δύο παράλληλοι εαυτοί!

Ημερομηνία: 08-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

«Είμαστε ο εγκέφαλός μας, και οφείλουμε με κάθε τρόπο να τον προστατεύουμε. Είμαστε δύο παράλληλοι εαυτοί». Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της πολύ ενδιαφέρουσας και διαφωτιστικής σχολικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο «Εγκέφαλος- ο σκηνοθέτης της ζωής μας» που είχε σαν στόχο να μυήσει τους μαθητές στα άδυτα του εγκεφάλου, ερμηνεύοντας κυρίως συμπεριφορές από την πολύπλοκη λειτουργία του για την ποιοτική μας επιβίωση, γι αυτό και είναι ο ενορχηστρωτής της ζωής μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, μια διεθνή δράση που ξεκίνησε πριν μια 20ετία και στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις και διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά  στον Πύργο,  από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Την ευθύνη συντονισμού έχει η αναπλ. Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη. Στην ημερίδα συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και θεματολογίες 7 σχολεία, έξι από την Ηλεία και ένα από την Αχαία που ήταν τα εξής:

  • «Brain Games» 6ο  Δημ.  Σχολείο Πύργου
  • «Εφηβικός Εγκέφαλος: …. υπό κατασκευή….» 4ο Γυμνάσιο Πύργου
  • «Ενσυναίσθηση» 9οΓυμν. Πατρών
  • «Stressed out? » Γυμνάσιο Καράτουλα
  • «Παίζοντας με Συναισθήματα»  Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου
  • «Από το ερέθισμα στην Αντίδραση» 2οΕΠΑΛ Πύργου
  • «Colouring our feelings» Γυμνάσιο Γουμέρου.

Την βασική εισήγηση της ημερίδας, έκανε η Καθηγήτρια κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη με πολύ αναλυτικές αναφορές , με γραφικά και απεικονίσεις και βασικό στόχο πέρα από το να γίνει κατανοητό το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, να δώσει οδηγίες για το πώς πρέπει και με ποιος τρόπους να τον προστατεύουμε.

«Οφείλουμε να προστατεύουμε με πολλούς τρόπους τον εγκέφαλό μας, κάνοντας γυμναστική γιατί βοηθάμε όχι μόνο στο να έχουμε ανάπλαση των γενετικών συνδέσεων αλλά και νευρογέλαση, να προέχουμε τον ύπνο μας, την διατροφή μας γιατί είναι πολύ σημαντική γιατί για παράδειγμα η μπανάνα θα μας δώσει στο τέλος σεροτονίνη που είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές πού βοηθούν στη χαρά και στην ευτυχία μαζί με την ντοπαμίνη. Πρέπει επίσης να φοράμε κράνος για να μην τραυματίζουμε τον εγκέφαλό μας, πρέπει συνέχεια να σκεφτόμαστε, να διαβάζουμε, γιατί η σκέψη είναι τροφή του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος πρέπει να είναι συνέχεια ενεργοποιημένος. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία για να προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας.»

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ανάλυση που έκανε για το πως λειτουργούν οι εθιστικές ουσίες στον εγκέφαλό μας παρουσιάζοντας μια απεικόνιση για το τι συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει για παράδειγμα κοκαϊνη και πως αλλοιώνοντας τα νευρικά κύτταρα, αφού μπλοκάρει συγκεκριμένες θέσεις όπου ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας, η ντοπαμίνη, μόνο που αυτή η χαρά μετά από λίγο δεν θα κάνει καλό.

 «Ο εθισμός είναι νόσος του εγκεφάλου»

Όπως τόνισε, ο εθισμός είναι νόσος του εγκεφάλου και είναι πολύ δύσκολο να την σταματήσουμε γιατί  επηρεάζει το σύστημα της ανταμοιβής μας, γιατί ο εγκέφαλος κάθε πράξη που κάνουμε την αξιολογεί. Και η εθιστική ουσια του δίνει το σύνθημα «σε ανταμείβει, σε ανταμείβει» και γι αυτό ο εγκέφαλος του αρέσει και εθίζεται σε αυτό και στο τέλος καταλήγει σε μια νόσο. Βέβαια η κ. Μαργαρίτη επισήμανε ότι δεν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι ουσίες δρουν με τον ίδιο τρόπο, αλλά ωστόσο όλα έχουν στόχο το σύστημα της ντοπαμίνης. Άρα, γι αυτό είπε, ότι «είμαστε ο εγκέφαλός μας», είμαστε δύο παράλληλοι εαυτοί. 

Μετά την βασική εισήγηση ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας κ. Β. Δημητρέλλο που ευχαρίστησε την κ. Μαργαρίτη και τους μαθητές και τους καθηγητές τους και τους συνεχάρη για τις εργασίες τους και ακολούθησε η παρουσίαση από τα σχολεία.

Απαντήσεις έδωσαν με την δική τους εργασία για το πώς λειτουργεί ο εφηβικός εγκέφαλος, οι μαθητές του 4ου γυμνασίου Πύργου τονίζοντας ότι ο εφηβικός εγκέφαλος στην ηλικία αυτή δεν είναι τελειοποιημένος, γι αυτό και η αναδιοργάνωση του φλοιού του εφηβικού εγκεφάλου επηρεάζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των εφήβων και ερμηνεύουν και την  αντισυμβατική τους συμπεριφορά και τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις. Εξαιρετικές ήταν και οι καλοδουλεμένες παρουσιάσεις όλων των υπόλοιπων σχολείων.

Στο διάλλειμα της εκδήλωσης, είχε στηθεί ένας μπουφές με καφές και κεράσματα που έφτιαξαν μητέρες των μαθητών, ενώ τα κουλουράκια δημιούργησαν τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot