FOLLOW US: facebook twitter

«Εγκέφαλος: ο Σκηνοθέτης της ζωής μας»: Σχολική Ημερίδα το Σάββατο στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Ημερομηνία: 04-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

-Διοργανώνεται για 3η χρονιά από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

-Και «Βραδιά Ερευνητή» στις 12 Μάη στην κεντρική πλατεία Πύργου

«Εγκέφαλος: ο Σκηνοθέτης της ζωής μας» είναι το φετινό θέμα της σχολικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί, στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον εγκέφαλο» που διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Την ευθύνη συντονισμού έχει η αναπλ. Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν τα παρακάτω σχολεία παρουσιάζοντας τις εργασίες τους:

  • «Brain Games» 6ο  Δημ.  Σχολείο Πύργου
  • «Εφηβικός Εγκέφαλος: …. υπό κατασκευή…. » 4ο Γυμνάσιο Πύργου
  • «Ενσυναίσθηση» 9ο Γυμν. Πατρών
  • «Stressed out? » Γυμνάσιο Καράτουλα
  • «Παίζοντας με Συναισθήματα»   Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου
  • «Από το ερέθισμα στην Αντίδραση» 2ο ΕΠΑΛ Πύργου
  • «Colouring our feelings» Γυμνάσιο  Γουμέρου

 

Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος, η αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Μ. Μαργαρίτη και οι Διευθυντές του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου Θ. Βέρρας, του 6ου Δημοτικού Πύργου Ν. Κουσάβελος, του 4ου Γυμνασίου Πύργου Μ. Μπαντούνα, του Γυμνασίου Καράτουλα Α. Λέλλα και οι μαθητές που συμμετέχουν, μίλησαν για την σπουδαία αυτή σχολική ημερίδα και απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής προς όλους.

«Για 3η χρονιά διοργανώνεται στον Πύργο σχολική ημερίδα που αφορά τον εγκέφαλο, το πλέον σύνθετο κομμάτι του ανθρώπινου οργανισμού αλλά το πλέον ουσιαστικό και λειτουργικό» τόνισε ο κ. Δημητρέλλος ενώ αναφέρθηκε και στην «Βραδιά του Ερευνητή» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Πύργου όπου μικροί ερευνητές, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα μαζί με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

«Ενορχηστρωτής της ζωής»

Στην Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, μια διεθνή δράση που ξεκίνησε πριν μια 20ετία και στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις αναφέρθηκε η κ. Μαργαρίτη εκφράζοντας την χαρά της που για μια ακόμα χρονιά διοργανώνεται στον Πύργο.  «Ο εγκέφαλος είναι αυτός που μας δίνει, και όσο το θέλουμε, την ποιοτική επιβίωση μας. Είναι το πιο πολύπλοκο όργανο στο σώμα μας. Έχουμε τόσες νευρικές συνδέσεις όσα είναι τα άστρα του γαλαξία μας και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αυτός ο σκηνοθέτης και ο ενορχηστρωτής της ζωής μας που μας δίνει την ικανότητα να θυμόμαστε το παρελθόν, να ζούμε το τώρα και να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Αν θέλουμε να σκηνοθετήσουμε, να ενορχηστρώσουμε μια καλή ζωή θα πρέπει να τον σεβόμαστε. Για αυτό και στην ομιλία μου θα προσπαθήσω να δείξω γιατί είναι ο εγκέφαλος ο σκηνοθέτης της ζωής μας. Άρα για αυτό το πολύπλοκο όργανο που είναι τόσο σημαντικό για τη διαμόρφωση του προσωπικού μας εγώ, δημιουργήθηκε η ανάγκη αυτή η γνώση να φύγει από τους επιστήμονες και να έρθει στο ευρύ κοινό και κυρίως στους μαθητές μας. Οι μαθητές μας πρέπει να μάθουν πόσο σημαντικό όργανο είναι ο εγκέφαλος για να μάθουν από την αρχή να τον προφυλάσσουν».

«Βραδιά Ερευνητή»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «Βραδιά Ερευνητή» που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πύργου, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο, επιλέγονται με βάση τα προγράμματα που εισηγούνται, 300 πόλεις στην Ευρώπη.  «Ο στόχος της δράσης αυτής είναι η επιστήμη και η έρευνα πάλι να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους ουτοσώστε οι νέοι να αντιληφθούν τι θα πει έρευνα, τι θα πει επιστήμη, να τους προσελκύσουμε και να αγαπήσουν το επάγγελμα του ερευνητή και στο μέλλον να γίνουν και αυτοί ερευνητές.

Στη δράση αυτή θα έχουμε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στη δράση για τον εγκέφαλο, θα έχουμε εκθέματα, θα γίνουν πειράματα… θα φτιάξουμε εγκεφάλους και νευρικά κύτταρα, θα έχουμε μικροσκόπιο…και πολλές εκπλήξεις. Θα έρθει και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Χημείας Νάνσυ Κολιοδήμα όπου θα δείξει πειράματα. Και επίσης όταν βραδιάσει θα έχουμε και έκπληξη από το ιδιωτικό ΙΕΚ Σμαρνάκη όπου θα προσφέρει λουκουμάδες».

Ηλιάνα και Αντώνης Κατσινέλου – 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

«Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Brain Games» για τη λειτουργία του εγκεφάλου και πως μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα μας».

 

Κατερίνα Δημητροπούλου, Χαρά Γιαννοπούλου, Θοδωρής Κωνσταντόπουλος- Γυμνάσιο Καράτουλα

«Ασχοληθήκαμε με το θέμα του άγχους που απασχολεί όλους και θα παρουσιάσουμε την έρευνα μας «Stressed out?».

 

Τάσος Τζοϊτης, Κωνσταντίνα Λίτση, Ραφαέλα Βίλα- 4ο Γυμνάσιο Πύργου

«Μελετήσαμε τον εφηβικό εγκέφαλο, τις αντιδράσεις μας και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε ενώ δημιουργήσαμε και έναν εγκέφαλο με υγρό γύψο».

 

Γιώργος Μπατουδάκης, Ζωή Λεβέντη, Μαρία Γεωργοπούλου- 2ο ΕΠΑΛ Πύργου

«Μάθαμε πολλά για τον εγκέφαλο και θα παρουσιάσουμε την έρευνα μας «Από το ερέθισμα στην Αντίδραση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος