Δράσεις για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και των σωστών προτύπων διατροφής
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48569″ img_size=”full”][vc_column_text]Η δύναµη των ελληνικών παραγόµενων προϊόντων να αποτελέσει τη στέρεα βάση της ισορροπηµένης διατροφής, κατευθύνοντας τους πολίτες προς την κατανάλωση υγιεινών τροφίµων και στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική παράδοση και µεσογειακή διατροφή, περιβάλλει τις νέες δράσεις του υπουργείου Υγείας.
Πριν από λίγες µέρες, στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Δηµιουργία και ευρεία διάχυση γενικών και ειδικών εθνικών διατροφικών οδηγών – Ευ δια… τροφήν», εξέδωσε διατροφικές συστάσεις για τον γενικό πληθυσµό και τις ειδικές πληθυσµιακέςοµάδες και τις οποίες µπορεί ο καθένας να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Ειδικότερα, οι διατροφικές συστάσεις αφορούν βρέφη, παιδιά και εφήβους, ενήλικες και κυρίως άτοµα ηλικίας από 18 έως 65 ετών, γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες. Συγκεκριµένα, αφορούν τις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, την εγκυµοσύνη, τη γαλουχία και την εµµηνόπαυση. Τέλος, αφορούν άτοµα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Η Μαρίνα Σιαµαντά, προϊσταµένη στο τµήµα Δηµόσιας Υγιεινής και Προαγωγής Υγείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση του προγράµµατος, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «αφορµή του προγράµµατος ήταν οι κακές διατροφικές συνήθειες που παρατηρούνται παγκοσµίως, αλλά και η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας έχει µειωθεί πάρα πολύ η ποιότητα διατροφής. Κατ’ αρχάς, τρώµε οι περισσότεροι γρήγορο φαγητό το οποίο είναι φθηνό, σταµατήσαµε να καταναλώνουµε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Καταναλώνουµετρόφιµα µε πάρα πολλή ζάχαρη, τρανς λιπαρά, αλάτι, οπότε έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι παγκοσµίως από µη µεταδοτικές ασθένειες που οφείλονται στη διατροφή. Θα γίνονται δράσεις, ώστε να κατευθυνθεί ο κόσµος προς µία πιο ισορροπηµένη διατροφή, µε βάση τα ελληνικά προϊόντα. Θα προσπαθήσουµε, επίσης, να δώσουµε κατευθυντήριες γραµµές, ώστε ο κόσµος να αγοράζει πιο υγιεινά τρόφιµα, χωρίς να ανεβαίνει το κόστος». Για αυτούς τους λόγους, το πρόγραµµα έχει ήδη ξεκινήσει και, όπως τονίζει η κα Σιαµαντά, το επόµενοδιάστηµα θα πραγµατοποιηθούν δράσεις στοχευµένα για κάθε κατηγορία πληθυσµού.
«Έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση του υλικού που χρειάζεται για τις δράσεις και οι πρώτες που θα πραγµατοποιηθούν θα είναι στα σχολεία, καθώς τα παιδιά αποτελούν τη βάση του πληθυσµού αλλά είναι και πιο επιρρεπής στο ανθυγιεινό φαγητό». Οι δράσεις του υπουργείου θα περιλαµβάνουνενηµέρωση στα σχολεία µε οµιλίες ή µέσω έντυπου υλικού και διαδραστικών δράσεων. Επιπλέον, θα πραγµατοποιηθούνπαρόµοιες δράσεις και για τις υπόλοιπες πληθυσµιακές οµάδες.
Θα πραγµατοποιηθούν, επίσης, σεµινάριαεπιµόρφωσηςεπαγγελµατιών υγείας. Εκτός, όµως, από τις οµάδες αυτές θα εντοπιστούν άνθρωποι µε παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι οποίοι πρέπει να ενηµερωθούν, ώστε να τρέφονται σωστά. Σύµφωνα µε τη Μ. Σιαµαντά, όλες οι δράσεις θα πραγµατοποιηθούν από µία ολόκληρη επιστηµονική οµάδα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]