FOLLOW US: facebook twitter

Διπλός εμπρησμός σε Λούβρο-Κάμενα σήμανε συναγερμό στις Αρχές

Ημερομηνία: 03-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων και με μικρή χρονική διαφορά το απόγευμα του Σαββάτου σε Λούβρο και Κάμενα, έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Η περιοχή διαθέτει ένα από τα ελάχιστα, πολύ μεγάλα παρθένα δάση στην Ηλεία και διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού για πολλούς λόγους. Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, το κυρίαρχο είναι η προστασία των κατοίκων, καθώς λόγω της πυκνότητας του δάσους και της γεωμορφολογίας του εδάφους, μια φωτιά στην συγκεκριμένη περιοχή θα είχε θύματα. Οι δρόμοι διαφυγής είναι ελάχιστοι, οι χώροι συγκέντρωσης ανύπαρκτοι και τα χωριά ουσιαστικά είναι “πνιγμένα” από το δάσος.

Το απόγευμα του Σαββάτου λίγο μετά τις έξι, ξέσπασε πρώτα μια εστία πυρκαγιάς δίπλα στην Ε.Ο. Πύργου – Τριπόλεως στο ύψος του Άνω Λούβρου σε πευκόφυτη πλαγιά. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν φυσούσε, ενώ εθελοντές έφτασαν πρώτοι για να αντιμετωπίσουν την φωτιά έως ότου έλθουν και τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά όταν ξέσπασε στην ίδια πλευρά του δρόμου, δίπλα στη γέφυρα του Καμενέϊκού ρέματος νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση. Εκεί κινητοποιήθηκε άμεσα το χωριό για να προλάβουν τα χειρότερα έως ότου φτάσει η Πυροσβεστική.

Σε κάθε περίπτωση η θέση που ξέσπασαν οι πυρκαγιές κινητοποίησαν μεγάλη δύναμη ενώ από την πρώτη στιγμή ζητήθηκαν και εναέρια μέσα, μια απόφαση που σωστά ελήφθη από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και δεν επιδέχεται κριτικής.

Μια πυρκαγιά σε τόσο πυκνό παρθένο δάσος ηλικίας άνω των 200 ετών στην συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες, ενώ η επέκταση της φωτιάς θα μπορούσε να οδηγήσει τις φλόγες προς Ολυμπία, προς Λάλα – Νεμούτα, προς Βασιλάκι – Υψηλόν – Αρκαδία και προς την περιοχή της Κρέστενας.

Η κινητοποίηση πάντως ήταν άμεση του συνόλου των φορέων καθώς στην περιοχή είδαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ πέραν της Π.Υ. και των μέσων της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, κλιμάκιο της ΣΕΤΤΗΛ, του Δασαρχείου Πύργου με επικεφαλής το Δασάρχη κ. Λάττα, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Παπασωτηρίου με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Από πλευράς Πυροσβεστικής στα δύο σημεία βρέθηκαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης και ο διοικητής του ΠΚ Ολυμπίας Τάσος Κοτσώνης.

Οι Αρχές ερευνούν, στοιχεία και μαρτυρίες σχετικά με την ταυτότητα του εμπρηστή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις οι προσαγωγές για το θέμα.

Τρόμος για την περιοχή

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις δύο πυρκαγιάς μίλησε για το νέο διπλό χτύπημα των εμπρηστών. “Ξανά δύο φωτιές σε μικρή απόσταση η μια από την άλλη και πάνω στο δρόμο. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και προχθές στο Κλεινδιά. Αυτό σημαίνει πως κάποιος πέρασε και έκανε αυτό που έκανε. Δεν ξέρω τελικά ποιοι έχουν βαλθεί να μας κάψουν στην Ηλεία. Μέχρι στιγμής έχουμε σταθεί τυχεροί και βεβαίως με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, των δήμων, των εθελοντών και κάθε εμπλεκόμενου. Δεν ξέρω για πόσο θα είμαστε τόσο τυχεροί να μην έχουμε προβλήματα μεγαλύτερα” σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται άμεσα επανασχεδιασμός στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας.

Εθελοντής πρώτης γραμμής

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε και μάλιστα οργανωμένος στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Άνω Λούβρο, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, συνταξιούχος πυροσβέστης, για 30 χρόνια αγάπησε τόσο πολύ τη δουλειά του, που ακόμα και σήμερα ως συνταξιούχος, δεν σταματά να προσφέρει από το Βασιλάκι.

“Στην Πυροσβεστική υπηρέτησα για 30 χρόνια. Από αυτά τα 22 στην Αθήνα και τα οκτώ στην Αρχ. Ολυμπία. Έχω εξοπλίσει το αγροτικό όχημα με δεξαμενή 600 λίτρων,  ραντιστικό μοτέρ και σωλήνες. Όποτε ακούσω για φωτιά στην περιοχή, τρέχω ως εθελοντής” μας ανέφερε, όταν τον βρήκαμε στο Άνω Λούβρο.

“Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Η περιοχή είναι πανέμορφη και καταπράσινη. Οφείλουμε να την προστατέψουμε από κάθε απειλή” σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος