Δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο
Δράση για την ανάδειξη της σταφίδας αναλαμβάνει ο νεοσυσταθείς «Όμιλος Φίλων Σταφίδας» στην Ηλεία
Δράση αναλαμβάνει ο νεοσύστατος «Όμιλος Φίλων Σταφίδας» που ιδρύθηκε με έδρα τον Πύργο και θα στεγάζεται στο εξής στην οδό Πατρών 12-14, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου. Το καταστατικό του Ομίλου δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Πύργου στις 30-1-2018, με προσωρινό πρόεδρο τον Ηλία Ανδριόπουλο. Ο Όμιλος απευθύνεται κυρίως στους παραγωγούς της μαύρης σταφίδας, αλλά και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών παραγωγής της. Οραματικός στόχος και προτεραιότητα του Ομίλου είναι η δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο και η ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στις προθέσεις του Ομίλου, αρχικά βρίσκεται η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους στόχους του, μέσα από συνέντευξη τύπου που θα δοθεί αρχές Ιουνίου στον Πύργο και το προσωρινό Δ.Σ έχει ήδη αποφασίσει τις δραστηριότητές του για το πρώτο τριμηνο. Παράλληλα έχει γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της τοπικής πολιτικής ηγεσίας όπου σκοπεύουν να ζητήσουν πέρα από την ηθική συμπαράσταση και την πρακτική βοήθειά τους.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη του Δ.Σ στο ενημερωτικό τους σημείωμα «Η ίδρυση του Ομίλου ουσιαστικά γίνεται από αποφοιτήσαντες από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου Ηλείας (Α.Γ.Α.Π.Η.) στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τα χρόνια εκείνα, όλοι μας βιώσαμε τις δυσκολίες της καλλιέργειας της σταφίδας και τις αγωνίες των γονιών μας για μια επιτυχημένη παραγωγή της. Από εκεί εξαρτιόταν το εισόδημα πολλών οικογενειών και η τοπική οικονομία, γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι χρέος μας απέναντι στους γονείς και στους παππούδες μας, (που πάλεψαν τόσο πολύ για την καλλιέργεια της σταφίδας), αλλά και στις επόμενες γενιές, να αναδείξουμε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η καλλιέργεια της σταφίδας τα τελευταία 170 χρόνια στην περιοχή μας, αλλά και στην Ελλάδα γενικώτερα για πολλές δεκαετίες, χωρίς παράλληλα να ξεχνάμε τη σημασία που έχει η καλλιέργειά της, η τυποποίηση και η προώθηση της σε νέες αγορές για το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας. Είναι ουσιαστική μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτήν την κληρονομιά να την προβάλλουμε και να την κάνουμε γνωστή στις νεότερες γενιές. Γι’ αυτό οραματικός στόχος και προτεραιότητα του Ομίλουμας είναι η δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο.»
Τέλος επισημαίνουν ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τα επόμενα χρόνια,μεταξύ των οποίων και η επανασύσταση του Ινστιτούτου σταφίδας, δεν θα καλύπτεται παραγωγικά η κρίσιμη ποσότητα του προιόντος που απαιτείται για μια επιτυχημένη εμπορική της εκμετάλλευση στις αγορές του εξωτερικού.
«Το όραμα μας αφορά την ανάδειξη της αξίας της μαύρης κορινθιακήςσταφίδας ώστε να την φέρουμε στη θέση που της ανήκει, τόσο στους καταναλωτές του εσωτερικού όσο και στους καταναλωτές του εξωτερικού. Σε αυτή την προσπάθεια μας πιστεύουμε ότι θα βρούμε πάρα πολλούς συμπαραστάτες, οπότε είμαστε ανοιχτοί σε εγγραφές νέων μελών του Ομίλου.»
Στόχοι πρώτου τριμήνου
Το προσωρινό Δ.Σ επισημαίνει ότι στους στόχους του για το πρώτο τρίμηνο, συμπεριλαμβάνονται η διεξαγωγή συνέντευξης τύπου στον Πύργο, η δημιουργία ολοκληρωμένου ενημερωτικού σημειώματος και αποστολή του προς βουλευτές και πολιτευτές του νομού μας, Περιφερειάρχη και Αντι-περιφερειάρχη όπου θα τους ζητούν συγκεκριμένη βοήθεια, η δημιουργία
κατάλληλου αρχείου για την καταχώρηση όλων των στοιχείων επαφής για τα ιδρυτικά και νέα μέλη του Ομίλου και η άμεση επαφή με τους διάφορους πιστοποιημένους Οινοπαραγωγούς του νομού Ηλείας, τους Τυποποιητές / Συσκευαστές σταφίδας ή και τα εργοστάσια επεξεργασίας σταφίδας (προκειμένου να γίνουν μέλη του Ομίλου).
Επίσης η προσέγγιση χορηγών, η αναζήτηση νέων δραστήριων μελών και νέων σταφιδοκαλλιεργητών, η επικοινωνία με το «Ίδρυμα Πολιτισμού Τράπεζας Πειραιώς» για κοινή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις τους μέσα στο επόμενο φθινόπωρο, η επαφή με το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών» και ειδικότερα με τον ερευνητή τους κύριο Βοζίκα, προκειμένου να ενταχθεί ο νομός Ηλείας στις υπό έρευνα περιοχές για σταφιδοκαλλιέργεια, όπως έκαναν πέρυσι το καλοκαίρι για την περιοχή της Κορινθίας και η επαφή με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας για τον προγραμματισμό ειδικού διαγωνισμού – έκθεσης σχετικά με την καλλιέργεια της σταφίδας.
Τέλος στόχος είναι η άμεση επαφή και γνωστοποίηση δημιουργίας του Ομίλου σε φίλους – συνεργάτες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην Χαροκόπεια Σχολή Διαιτολογίας, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και σε όσους ασχολούνται με την μελέτη και καταγραφή των διατροφικών ωφελειών από την κατανάλωση της μαύρης σταφίδας.