FOLLOW US: facebook twitter

Αντιπαραθέσεις με φόντο τις καταστροφές: Οι ζημιές στη Δ.Ε. Ωλένης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

Ημερομηνία: 16-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική

Οι ζημιές που προκλήθηκαν προ ημερών από την θεομηνία που έπληξε περιοχές του πρώην δήμου Ωλένης, προκάλεσαν στιγμές έντασης στην χθεσινή, μεσημεριανή, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου.

Η πρώτη έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Δημάρχου και του επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννη Αργυρόπουλου όταν κατά την τοποθέτηση του, κατηγόρησε τον κ. Λιατσή ότι υποβάθμισε το μέγεθος της καταστροφής λέγοντας ότι «δεν γκρεμίστηκε και η πόλη» ενώ η δεύτερη μεταξύ του αντιδημάρχου Βασίλη Σεϊντή και του επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Συμπολιτεία» Θανάση Παναγούλη.

Το θέμα των καταστροφών, τέθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης, προ ημερήσιας διάταξης από τον επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα» Τάκη Αντωνακόπουλο ο οποίος πρότεινε να ζητηθεί η συνδρομή της ΜΟΜΑ για την αποκατάσταση των ζημιών ενώ επέμεινε πως θα πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή ως θεομηνιόπληκτη. Επιπλέον έθεσε θέμα παραμονής της ΣΕΤΤΗΛ στην πόλη τονίζοντας πως θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα καθώς «η Πάτρα καραδοκεί για να γλιτώσει το δικό της στρατόπεδο».

Ο κ. Λιατσής, απαντώντας επισήμανε ότι η κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν σε έκτακτη ανάγκη δεν παρέχει μεγάλες δυνατότητες και συμφώνησε με την πρόταση του κ. Αντωνακόπουλου ενώ αναφερόμενος στη ΜΟΜΑ τόνισε ότι πρόκειται για μια υπηρεσία του στρατού δυσκίνητη. Όσον αφορά τη ΣΕΤΤΗΛ μίλησε για όλες τις ενέργειες παραμονής του στρατοπέδου που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολούθως ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος της Δ.Ε. Ωλένης Σωτήρης Γεωργόπουλος τόνισε ότι οι συνθήκες που επικράτησαν στις πληγείσες περιοχές ήταν πολύ δύσκολες και η καταστροφή τεράστια και πως τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να παρέμβουν. Στο σημείο αυτό, διαμαρτυρήθηκαν οι πρόεδροι των Τ.Σ. των περιοχών που επλήγησαν που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας πως ο δήμος ουσιαστικά είναι «απών» από τον τόπο της καταστροφής, με τον αντιδήμαρχο να υποστηρίζει πως με τις δεδομένες συνθήκες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι ζημιές.

Ακολούθως ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Γούμερο τονίζοντας πως αυτό που διαπίστωσε ήταν κατοίκους σε απόγνωση και οργισμένους από την αδιαφορία της δημοτικής αρχής. «Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια σύσκεψη ή στην επίσκεψη αντιδημάρχων στις πληγείσες περιοχές. Λέγαμε στο δημοτικό συμβούλιο ότι το ταμείο Μολυβιάτη πρέπει να αξιοποιηθεί για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Το ενδιαφέρον της Δ.Α. θα έπρεπε να υπάρχει όταν βγήκε πρόγραμμα για αγροτική οδοποιία από την Περιφέρεια και ο Δήμος Πύργου ήταν ο μόνος που δεν κατέθεσε πρόταση. Αποτέλεσμα της καταστροφής είναι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες να μην μπορούν να πάνε στους στάβλους και τα χωράφια τους». Υποστήριξε ακόμα ότι η ΜΟΜΑ για να έρθει θα πρέπει να έχει κατατεθεί αίτημα στο Υπ. Αμύνης και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα.

Ο κ. Παναγούλης υποστήριξε στην τοποθέτηση του, πως αν η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στην απαιτούμενη συντήρηση σε αυλάκια και τάφρους θα είχε αποφευχθεί αυτό που συνέβη και διερωτήθηκε «Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους;».

Στο σημείο αυτό, το λόγο πήρε ο κ. Σεϊντής ο οποίος τόνισε πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα χωριά που επλήγησαν τονίζοντας ότι δεν έσπασαν απλά δρόμοι αλλά μετακινήθηκαν από την θεομηνία ολόκληρα βουνά και τα μηχανήματα του δήμου καταστράφηκαν και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Στη σύντομη τοποθέτηση του ο Χρήστος Αθανάσουλας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως «αμορτισέρ» προκειμένου όπως είπε «να γίνει απόσβεση των αμφιβολιών σας για όσα συνέβησαν στα χωριά». «Τι θα χουν να μεταφέρουν οι πρόεδροι που βρίσκονται εδώ στα χωριά τους από τη συνεδρίαση; Τελικά ποιος φταίει; Ο δήμος; Η περιφέρεια; Έχουμε ή όχι μηχανήματα; Το σίγουρο είναι ότι ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά μια οργανωμένη δημοτική αρχή πρέπει να παίρνει μέτρα και για τα ακραία, γιατί ζούμε με αυτά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος