Δασικοί Χάρτες: Οι 36 δήμοι που έχουν «μπλοκάρει» την ανάρτηση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23289″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανησυχία για τους Ιδιοκτήτες Ακινήτων
Κρίσιμη χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την καθυστέρηση 36 δήμων – μεταξύ των οποίων και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σύμφωνα με την λίστα που έδωσε το υπουργείο- οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο θέμα των δασικών χαρτών, καθώς στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος ανάρτησης για το 35% της χώρας, σε έκταση συνολικά 120 δήμων
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «στους περισσότερους δήμους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση, και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους».
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου των δασικών χαρτών, 120 δήμοι σε 33 νομούς της χώρας είχαν την υποχρέωση από τον Μάιο του 2016 υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η οριοθέτηση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και μείωνε το πλήθος των αντιρρήσεων και την ταχύτητα επίλυσης αυτών στις επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Το υπουργείο αναφέρει ότι πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές Ιανουαρίου, μόλις το 30% των δήμων είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, υπενθυμίζοντας ότι ενημέρωσε πολλαπλώς τους δήμους, δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης της ανάρτησης των στοιχείων τους στους δασικούς χάρτες, με το νόμο 4467/2017.
Επίσης, εξέδωσε την εγκύκλιο 151590/331/6-2-2017, ώστε να δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης των οικισμών και από το Κτηματολόγιο και προχώρησε σε προσωπική ενημέρωση των δημάρχων 51 δήμων, οι οποίοι δεν είχαν οριοθετήσει τα παραπάνω έως τις 9 Ιουνίου 2017, ενώ ενημέρωσε και την Ολομέλεια της Βουλής αλλά και την ΚΕΔΕ για την ανάγκη αυτή και την επιτάχυνση της συνεργασίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζει ακόμα ότι «τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Τα εργαλεία αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες. Επιπλέον, το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε ανάγκη επίλυσης προβλημάτων και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος και μηδενικά τέλη αντιρρήσεων».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]