FOLLOW US: facebook twitter

Το διαμάντι της Στροφυλιάς: Σπάνιο το οικοσύστημα που βρίσκεται στα όρια Ηλείας-Αχαΐας

Ημερομηνία: 10-07-2017 | Συντάκτης:

Για την μοναδικότητα της Στροφυλιάς, του υπέροχου οικοσυστήματος που αναπτύσσεται στα όρια Ηλείας και Αχαΐας, μίλησε ο εκπαιδευτικός και φυσιολάτρης Φίλιππός Κατσίγιαννης, σε εκδήλωση που φιλοξένησε το Κτήμα Μερκούρη το βράδυ του Σαββάτου. Ήταν ακόμα μια εξαίρετη πρωτοβουλία από τους ιδιοκτήτες και κυρίως από τον Χρίστο Κανελλακόπουλο που έχει αναλάβει και τα θέματα πολιτιστικών δράσεων στο Κτήμα Μερκούρη, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «οι ερασιτέχνες παρουσιάζουν».

Ο κ. Κατσίγιαννης παρουσίασε την άγρια φύση της Στροφυλιάς, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το θαυμαστό σύμπλεγμα υδροβιοτόπων με χρυσές αμμοθίνες, αιωνόβιες κουκουναριές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ένα πανάρχαιο μοναδικό δάσος στις ακτές της Ηλείας και της Αχαΐας, μια περιοχή που περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Πάπας, Πρόκοπος και το έλος της Λάμιας. Με συνολική έκταση 184 τ. χλμ είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος υδροβιότοπος της Πελοποννήσου σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ.
Ο Φίλιππος Κατσιγιάννης, καθηγητής μέσης εκπαίδευση, μελετά και φωτογραφίζει τη φύση της Ελλάδας για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι φωτογραφίες του έχουν χρησιμοποιηθεί σε άρθρα σε ελληνικά περιοδικά και έχει γράψει 4 βιβλία με σχετικά θέματα.

Στην παρουσίασή του ο Χρίστος Κανελλακόπουλος ανέφερε πως «.. ο κύκλος των φετινών μας εκδηλώσεων που ακούει στο όνομα «Ερασιτέχνες Δημιουργοί» αρχίζει σιγά σιγά να κλείνει. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε άλλη μία συνάντηση με το ίδιο σκεπτικό, αυτή τη φορά με ένα μουσικό περιεχόμενο λίγο αργότερα προς το τέλος του καλοκαιριού. Σήμερα νοιώθω πολύ χαρούμενος που έχουμε κοντά μας έναν άνθρωπο που πιστεύει στις αξίες της φύσης, τις βιώνει και τις υπηρετεί αφιερώνοντας σε αυτές όλο τον ελεύθερο και μη ελεύθερο χρόνο του τα τελευταία 30 χρόνια. Με το φωτογραφικό του φακό, και όχι μόνο, προσφέρει σε όλους εμάς μοναδικές και σπάνιες εικόνες.

Τις απολαμβάνουμε μέσα από τα βιβλία του, το ηλεκτρονικό του site greeknature, πολύτιμο υλικό που θα το παραδώσει στους επόμενους σας ένα πολύ αξιόλογο αρχείο για την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας. Τον πρωτοσυνάντησα πρωτοετή φοιτητή πάνω στο ποδήλατο του με το γυλιό και τη φωτογραφική μηχανή στην πλάτη… Τριάντα χρόνια τώρα συνεχίζει πεισματικά το χόμπι του και έχει να δείξει ένα πολύ σημαντικό φωτογραφικό έργο του οποίου πολύ μικρό κομμάτι θα απολαύσουμε κι εμείς απόψε. Θα το εστιάσει στην μαγεία του Δάσους της Στροφυλιάς ένα οικοσύστημα που πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι και το οποίο ο νομός Ηλείας το μοιράζεται με το νομό Αχαΐας. Όμως να μην ξεχνάμε πως η φύση δεν μοιράζεται. Ανήκει σε όλους, στις γενιές που έφυγαν, στη γενιά που ζει το σήμερα και σε εκείνες που θα μας ακολουθήσουν στο μέλλον…» είπε μεταξύ άλλων.

Το ωραιότερο δάσος κουκουναριάς στην Πελοπόννησο

Ο Φίλιππος Κατσίγιαννης σε δηλώσεις του τόνισε πως το δάσος της Στροφυλιάς είναι ίσως το καλύτερο μέρος που μπορεί κανείς να δει την φύση της Πελοποννήσου. «Έχει μία τεράστια βιοποικιλότητα ως οικοσύστημα και έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά καθώς συνδυάζει πολλά και διαφορετικά τοπία, κομμάτι βιότοπος που διαφέρουν μεταξύ τους και συναντάς άλλα φυτά, άλλα πουλιά, άλλα ερπετά και παρ΄ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι υποθετικά προστατεύεται από το 1974, στην πραγματικότητα δεν έχει ποτέ προστατευτεί. Αποφάσισα να δείξω ωραίες εικόνες, αλλά να πω σκληρά λόγια. Η φωτογραφία είναι ένα εργαλείο που παράγει ψευδαισθήσεις και στους φωτογράφους αρέσει να δείχνουν τον κόσμο ωραία και ίσως πιο ωραίο από ότι είναι, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουμε τα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ειπωθούν» είπε χαρακτηριστικά. Στην παρουσίασή του είδαμε ενδεικτικές εικόνες από την πανίδα και τη χλωρίδα του δάσους της περιοχής.

«Η Στροφυλιά κάθε χειμώνα πλημμυρίζει και είναι το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην ανατολική μεσόγειο. Αυτό το γνωρίζουν οι ντόπιοι που ζουν τριγύρω και οι οποίοι κόβουν τις κουκουναριές και τώρα με την κρίση τις κόβουν και τις πουλάνε ανεξέλεγκτα. Δυστυχώς το δασαρχείο και ο φορέας διαχείρισης δίνουν άδεια και συμμετέχουν σε αυτό το πανηγύρι. Υποτίθεται από το νόμο ότι τα δέντρα δεν πρέπει να κόβονται παρά μόνο όταν είναι πεσμένα κάτω. Έχω δει όμως με τα ίδια μου τα μάτια, παρουσία δασικών υπαλλήλων και του φορέα διαχείρισης έχω δει όλο το χωριό να κατεβαίνει με τρακτέρ τις μέρες που είναι να δοθούν τα δέντρα, μπαίνουν μέσα και κόβουν τα δέντρα όρθια. Αυτά τα δέντρα λοιπόν έχουν ηλικία 200 ετών και κάθε ένα από αυτά που φεύγει δυστυχώς καλύπτεται από το κοινό πεύκο, την χαλέπιο πεύκη» επισήμανε ο κ. Κατσίγιαννης που συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα, δάση κουκουναριάς υπάρχουν μόλις τρία, ένα στην Σκιάθο, ένα στον Σχοινιά και το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο στην Στροφυλιά…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος