Γ. Μουρμούρας: «Η λύση στα «κόκκινα» δάνεια, η μεγάλη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας»
Στον Πύργο χθες ο Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδας, προσκεκλημένος του ΕΒΕ Ηλείας
Ομιλία με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της εθνικής οικονομίας, πραγματοποίησε χθες ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου του Επιμελητήριου Ηλείας Κώστας Νικολούτσου. Ο Υποδιοικητής, κατά την ομιλία του, στα μέλη του Επιμελητηρίου Ηλείας, ανέλυσε το τρέχον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω της έλλειψης ρευστότητας, των κεφαλαιακών ελέγχων των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, και της μείωσης της κατανάλωσης.
Ο Υποδιοικητής τόνισε ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μετά την Κύπρο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, το οποίο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανερχόταν στο 45,1% του συνόλου των δανείων ή σε 108,7 δισεκ. ευρώ. «Θεωρώ ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, γιατί αφενός μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και έτσι περιορίζει την προσφορά πιστώσεων, πλήττοντας κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις τράπεζες για χρηματοδότηση, ενώ καθυστερεί την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων περιορίζοντας τη δυνατότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά προγράμματα. Παράλληλα, είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συμβάλλει στην καλυτέρευση του κλίματος εμπιστοσύνης ενθαρρύνοντας την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, με τελικό στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος κατά την υποδοχή του κ. Μουρμούρα, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και την τιμή που κάνει στο Επιμελητήριο και τους επιχειρηματίες του τόπου, επισημαίνοντας ότι προσβλέπουν σε μια μελλοντική, παραγωγική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. «Το Επιμελητήριο Ηλείας υποδέχεται τον κ. Μουρμούρα, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και στη διάρκεια της επίσκεψης του, θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια αναλυτική προσέγγιση των θεμάτων τα οποία απασχολούν την επιχειρηματικότητα της Ηλείας. Ευελπιστούμε σε μια συμπαράσταση στα θέματα των επιχειρηματιών από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και στην άρση των εμποδίων τα οποία σήμερα περιορίζουν την επιχειρηματική δράση στο Νομό μας».
Ειδήμων σε θέματα την ΟΝΕ
Ο Γιάννης Μουρμούρας, είναι τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (εκλέχθηκε ομοφώνως στη θέση αυτή το 2001) με πεδία ειδίκευσης τη μακροοικονομική, τη νομισματική και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Έχει στο ενεργητικό του δεκαετή ακαδημαϊκή προϋπηρεσία σε γνωστά Βρετανικά Πανεπιστήμια. Θεωρείται ειδήμων σε θέματα που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη και είναι συγγραφέας τριών βιβλίων στο αντικείμενο αυτό, με τελευταίο το δίτομο έργο «Η Διπλή Κρίση Δημόσιου Χρέους-Τραπεζών» (2015).
Έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομικών στην τρικομματική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Από το Σεπτέμβριο του 2014 είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, καθώς και την εξυγίανση τραπεζών. Ο Καθηγητής Μουρμούρας είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Στοιχείων Ενεργητικού και της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας και συμμετέχει ως μέλος σε διάφορες άλλες Επιτροπές (μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου).