FOLLOW US: facebook twitter

«Να σπάσουμε τη σιωπή…»

Ημερομηνία: 26-11-2016 | Συντάκτης:

gynaika-kakopoiisi

Κοντά στις κακοποιημένες γυναίκες το Συμβουλευτικό Κέντρο δήμου Πύργου

Σαφές το μήνυμα που στέλνει το επιστημονικό προσωπικό της συγκεκριμένης δομής με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας των γυναικών

Περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν περάσει το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Πύργου, που υποστηρίζει κακοποιημένες γυναίκες ή άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικής φύσεως. Χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών οι φορείς του κέντρου αναφέρθηκαν στα δεδομένα αυτά που έχουν.  Μαζί με τα περιστατικά διευρυμένης συμβουλευτικής, τα άτομα που επισκέφθηκαν και ζήτησαν βοήθεια από το κέντρο ως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 100 και παρακολουθούνται συνεχώς και υποστηρίζονται. Ως επί τω πλείστον πρόκειται για Ελληνίδες, έγγαμες, οι περισσότερες άνεργες, μεσαίου και ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πύργου στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό Ψυχαλίνου στη γειτονιά του Αγ. Σπυρίδωνα.

georgakopoulos-tsoukala-andriana-giannopoulos-sumvouleutiki

«Η δομή αυτή αξίζει»…

Η υπεύθυνη αντιδήμαρχος για τα θέματα Πρόνοιας Ανδριάννα Αγγελακοπούλου, σχολίασε πως το «… το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών δήμου Πύργου, δραστηριοποιείται πάνω στο θέμα αυτό. Ευχαριστούμε το δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, για την παραμονή της δομής αυτής, καθώς στην πόλη μας υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά να αντιμετωπίσουμε. Από το Σεπτέμβριο του 2013 που λειτουργεί η δομή έχουμε δει πάρα πολλά άτομα. Ο δήμαρχος μας στηρίζει και είναι κάτι που αξίζει».

Ο ψυχολόγος του κέντρου Τάκης Γεωργακόπουλος, τόνισε πως «… η ΓΣ του ΟΗΕ το 1999 καθόρισε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των γυναικών. Αυτό ήταν μια προσπάθεια για την ανάδειξη του προβλήματος σε παγκόσμιο ζήτημα. Η συγκεκριμένη ημέρα έχει οριστεί ως ημέρα υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Από το 1981 πολλοί σύλλογοι γυναικών καθόρισαν τη συγκεκριμένη ημέρα για να τιμήσουν τις αδερφές Μιραμπό οι οποίες έδωσαν τη ζωή της εκείνη την ημέρα για να εξαλείψουν η βία από τον δικτάτορα Τρουχίλιο το 1960. Στην εποχή μας η συγκεκριμένη μέρα τιμάται ως μια προσπάθεια για την εξάλειψη του συγκεκριμένου αρνητικού φαινομένου. Το συμβουλευτικό κέντρο του δήμου Πύργου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης φορέων της περιοχής. Αυτές τις ημέρες με αφορμή κάνουμε ενημερώσεις στα σχολεία σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας, θα μπορέσουν στο μέλλον να εξαλείψουν αυτό το πρόβλημα».

Οι αριθμοί και το μήνυμα

Ο κοινωνιολόγος Θοδωρής Γιαννόπουλος μίλησε για τη λειτουργία της δομής υπό τη σκέπη της Γενική Γραμματείας Ισότητας, που ενισχύθηκε από πέρυσι μέσω ΕΣΠΑ. «Ρόλος του η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και φιλοξενία για γυναίκες θύματα βίας. Με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ έχει διευρυνθεί ο ρόλος του και απευθύνεται γενικότερα στις γυναίκες, την οικογένεια και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν. Πέρα από τη συμβουλευτική και την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας, το κέντρο βοηθά σε θέματα απασχόλησης και γενικότερης συμβουλευτικής. Μαζί με τα περιστατικά διευρυμένης συμβουλευτικής έχουν ξεπεράσει τα 100 και παρακολουθούνται συνεχώς και υποστηρίζονται. Ως επί τω πλείστον πρόκειται για Ελληνίδες, έγγαμες, οι περισσότερες άνεργες, μεσαίου και ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου. Υπάρχει ένας διευρυμένος κύκλος στη δικτύωση του κέντρου με όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν και κέντρα φιλοξενίας σε κάθε περιφέρεια της χώρας όπου τους παραπέμπουμε σε έκτακτη ανάγκη και έχουμε άμεση συνεργασία με τα νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ, το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλους φορείς που συνδράμουν στον έργο μας» εξήγησε και συμπλήρωσε πως τα άτομα που ζητούν βοήθεια μπορούν φιλοξενηθούν σε ξενώνες ανά την Ελλάδα, άμεσα και για τέσσερις μήνες μαζί με τα παιδιά τους αν χρειαστεί.

Τέλος η κοινωνική λειτουργός Αλεξάνδρα Τσουκαλά έδωσε το μήνυμα της ημέρας. «Θα πρέπει να μιλάμε και να σταματήσουμε να είμαστε στη σιωπή. Ο νόμος και όλο το δίκτυο είναι υπέρ μας. Θα πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή, να μη φοβόμαστε να υπάρχει εμπιστοσύνη στα άτομα που βοηθούν αλλά και στη νομοθεσία» είπε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος