FOLLOW US: facebook twitter

«Γκόλφω» ένα έργο και μια παράσταση… ποίημα!

Ημερομηνία: 20-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

gklofo-apollon-ergo7

Μεγαλούργησε για μια ακόμα φορά η Θεατρική Ομάδα Πύργου στην πρεμιέρα της στον Απόλλωνα

Με ένα έργο άκρως ποιητικό, απλό αλλά όχι και απλοϊκό, ένα έργο θρύλο του νεοελληνικού θεάτρου, την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, η Θεατρική Ομάδα Πύργου μεγαλούργησε για μια ακόμα φορά στην  Σαββατιάτικη πρεμιέρα της στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο ενθουσιασμός περίσσεψε, τα «μπράβο» από τον κόσμο στο φινάλε, ήταν θαρρώ και η ηθική ικανοποίηση όλων των συντελεστών της Ομάδας, που για 11η φορά με σκηνοθέτη στο τιμόνι την Ευανθία Στιβανάκη, κόπιασαν εδώ και μήνες για να προσφέρουν με επαγγελματισμό, μια καλοδουλεμένη και καλοστημένη παράσταση, αντάξια της 22χρονης παρουσίας τους στα θεατρικά δρώμενα του τόπου. Και πέτυχαν βεβαίως το στόχο τους, που ήταν- όπως είχε πει και η Ευανθία Στιβανάκη- να μην δώσουν ένα βουκολικό δράμα φουστανέλας, αλλά ένα καθαρό, ποιητικό,  τραγικό και υψηλής ποιότητας ερωτικό θρύλο.

gklofo-apollon-ergo8

gklofo-apollon-ergo3

Η  «Γκόλφω» αναφέρεται σ’ ένα προδομένο έρωτα με τραγική κατάληξη, που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα, σ’ ένα ορεινό ελληνικό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας. Εκεί,  όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα Κίτσο που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα Σταυρούλα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά. Η παραβίαση του όρκου, ισοδυναμεί με θάνατο και κινεί τις δυνάμεις του πεπρωμένου με αδυσώπητο τρόπο. Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του και ο Τάσος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

gklofo-apollon-ergo9

gklofo-apollon-ergo2

Εκπληκτικές ερμηνείες και σκηνοθεσία

Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών που είχαν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο εγχείρημα και ένα έργο απαιτητικό,  γραμμένο το 1893 στο δεκαπεντασύλλαβο που διατηρήθηκε ενισχύοντας την ποιητικότητά του, ήταν  εκπληκτικές. Όπως  και η σκηνοθετική του απόδοση πάνω στη μορφή των  αρχετύπων που δόθηκε με μορφές θεατρικότητας που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Οι ανέκφραστες μάσκες που φορούσαν σε διάφορες φάσεις οι ηθοποιοί και άφηναν την «γλώσσα» του σώματος να μιλήσει,  τα πέπλα με τον κισσό, Διονυσιακό σύμβολο,  με στοιχεία δανεισμένα από το θέατρο σκιών, πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς και στοιχεία του γιαπωνέζικου δράματος που αποτυπώθηκαν στην όλη παρουσία και ερμηνευτική προσέγγιση της τσελιγκοπούλας Σταυρούλας- υπέροχη η Αναστασία Ρομποτή- έδεσαν αρμονικά με το βουκολικό σκηνικό και τον ζωντανό παραδοσιακό ήχο με κλαρίνα. Μια άλλη καινοτομία της παράστασης, ήταν στους πρωταγωνιστές τα πολλά πρόσωπα, έχουμε τετραπλή διανομή στη Γκόλφω ανάλογα με την ηλικία και την εξέλιξη της πλοκής του δράματος και διπλή διανομή στον Τάσο, ενώ οι «πλούσιοι» χαρακτηρίζονται και ενδυματολογικά, με φορεσιές που «φωνάζουν» τον πλούτο τους και που με αυτόν προσπαθούν να επιβληθούν. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Γκόλφως η Αναστασία Ροδίτη η Νάνσυ Τζανετοπούλου, η Νίκη Κατσιαδράμη και η μικρή Ειρήνη Ζέζα που εμφανίζεται πρώτη ως η Γκόλφω στην παιδική της ηλικία, ο Τάσος Μερλέμης και ο Γιάννης Μανώλης στη διπλή διανομή του Τάσου, η Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου ως Ζήσαινα, ο Βασίλης Μπολοβέτης- Κίτσος ο Ανδρέας Βούλσος ως Θανασούλας – «μεταγραφή» από την θεατρική ομάδα των heterronymous Γαστούνης- η Αναστασία Ρομποτή- Σταυρούλα, ο εκπληκτικός για μια ακόμα φορά Λάζαρος Κυπριώτης που έδωσε και τον χιουμοριστικό τόνο στην παράσταση, έκλεψαν ερμηνευτικά τις εντυπώσεις πλαισιωμένοι  από τους Σταύρο Ρομποτή, Μήτρο Γεωργούλα, Δημήτρη Οικονόμου, Γιώργο Βλαχαντώνη, Χαράλαμπο Ζέζα, Παναγιώτη Σκούρα και τον Ηρακλή Νταβέλη στο κλαρίνο.

gklofo-apollon-ergo4

gklofo-apollon-ergo6

Την παράσταση παρακολούθησαν και μέλη άλλων θεατρικών Ομάδων που έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στους συναδέλφους τους στα παρασκήνια, από τον «Δούρειο Ίππο» και την Ομάδα «Προσκήνιο» που θα τους διαδεχθούν στην πορεία στο σανίδι του Απόλλωνα.

gklofo-apollon-ergo_-5

Οι παραστάσεις θα είναι καθημερινές πλην Δευτέρας και Τρίτης με ώρα έναρξης στις 9.15 το βράδυ μέχρι και τις 12 Μαρτίου. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7 ευρώ για τους μεγάλους και 5 ευρώ για τα παιδιά και τους ανέργους.

gklofo-apollon-ergo1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia