Γεμάτη πολυφαινόλες η θαλάσσια πεύκη της Ηλείας, υπερτερεί και ανοίγει δρόμους καινοτομίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59883″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακόμα και δέκα φορές υψηλότερο σε περιεκτικότητα πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών ουσιών είναι το εκχύλισμα από τον φλοιό της ελληνικής θαλάσσιας πεύκης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, που εμπορεύεται το συγκεκριμένο εκχύλισμα ως συμπλήρωμα διατροφής έναντι υψηλού αντιτίμου.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του ποσοτικού προσδιορισμού των ολικών πολυφαινολών που έστειλε το εργαστήριο φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Αθηνών στη Δασική Υπηρεσία Ηλείας, το δείγμα PinusMaritima, από τον φλοιό των θαλάσσιων πεύκων στη ΣπιάντζαΚατακόλου, περιέχει 292,32 mgφαινολικών συστατικών ανά γραμμάριο εκχυλίσματος. Την ίδια ώρα, το δείγμα του γαλλικού εμπορικού προϊόντος περιέχει 26,40 mgφαινολικών συστατικών ανά γραμμάριο εκχυλίσματος.
Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι από τον προσδιορισμό των ολικών πολυφαινολών για το δείγμα PinusMaritima, το 1,4% (w/w) του αποξηραμένου φυτού θαλάσσιας πεύκης αντιστοιχεί σε πολυφαινόλες.
Σημαντική υπεροχή
Η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στην Δασική Υπηρεσία Ηλείας και ειδικότερα στον διευθυντή της, Παναγιώτη Κορισιάνο, ο οποίος πρωτοστατεί στην αξιοποίηση του δασικού πλούτου της Ηλείας, ανοίγει νέους δρόμους στη παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Κορισιάνο, ο φλοιός της θαλάσσιας πεύκης μπορεί να αξιοποιηθεί από ομάδες παραγωγών, οι οποίες, σε συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να παράξουν ένα καινούριο προϊόν, το οποίο ήδη στη Γαλλία χρησιμοποιείται με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μάλιστα, τονίζει πως 30-50 δέντρα μπορούν να παράγουν έναν τόνο φλοιού, από τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν 45.000 δισκία συμπληρώματος διατροφής.
«Να φανταστείτε ότι στη Γαλλία αξιοποιούν το θαλάσσιο πεύκο τους για να παράγουν συμπληρώματα διατροφής που το κάθε ένα κοστίζει ακόμα και 30 ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί εμείς, που αποδεδειγμένα έχουμε υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, να μην αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που μας προσφέρει;», υπογραμμίζει ο κ. Κορισιάνος και προσθέτει: «Έχουμε πολλές θαλάσσιες πεύκες σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στο Κατάκολο και το Βαρθολομιό. Κάθε δέντρο μπορεί να επουλωθεί σε περίπου δύο χρόνια και να αξιοποιηθεί και πάλι».
Αύξηση του παραγόμενου πλούτου
Ήδη ο διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας έχει αποστείλει επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και το γεωτεχνικό προσωπικό για τη σύνταξη μελετών. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την υπεροχή που παρουσιάζουν τα εκχυλίσματα του φλοιού των δέντρων μας», τόνισε ο κ. Κορισιάνος. «Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με την παραγωγή νέων, ποιοτικών προϊόντων, δημιουργεί εξωστρέφεια και αύξηση του παραγόμενου πλούτου, καθώς και αύξηση της απασχόλησης τόσο σε επιστημονικό όσο και σε εργατικό δυναμικό».
Πολύτιμη ουσία για τον οργανισμό
Το εκχύλισμα του φλοιού της θαλάσσιας πεύκης το οποίο έχει μακραίωνη χρήση στην ιστορία της εθνοφαρμακολογίας, είναι σήμερα εμπορικά διαθέσιμο ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.
Αποτελεί μία πατενταρισμένη μορφή του εκχυλίσματος πεύκου, το οποίο προέρχεται κατά αποκλειστικότητα, από την περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μεταξύ των πόλεων Bordeaux και Biarritz.
Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών διαταραχών, καθώς είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι διαθέσιμα.
Όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, το εκχύλισμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών παρέχοντας προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και την αρθρίτιδα, ενώ κατέχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των φλεβικών διαταραχών.
Η αξιοποίηση του εκχυλίσματος από τον φλοιό θαλάσσιας πεύκης για την παραγωγή ενός συμπληρώματος διατροφής, της προανθοκυανιδίνης (πυκνογενόλη), ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ αγροτών, δασικής υπηρεσίας και φαρμακευτικών εταιρειών.
Πηγή: Ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]