FOLLOW US: facebook twitter

«Βλέπουν» συγχωνεύσεις και κλείσιμο μονάδων οι γιατροί της Ηλείας

Ημερομηνία: 09-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Υγεία

Αντιδρούν οι Νοσοκομειακοί γιατροί στο Νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας τους

-«Ανεφάρμοστο στις μονάδες υγείας του Νομού αν δεν γίνουν προσλήψεις» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου Ν. Γκανταΐφης

-Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί του Γ.Ν. Ηλείας

Σε δυσεπίλυτο γρίφο θα εξελιχθεί η διαμόρφωση των εφημεριακών  προγραμμάτων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας, από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των Νοσοκομειακών Ιατρών, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο ή μεθαύριο καθώς όπως επισημαίνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, χωρίς προσλήψεις είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία. Εκτός και αν, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Γκανταΐφης στην «Πρωινή», «στο πίσω μέρος του μυαλού τους, έχουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων…».

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) αλλά και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιο στην Ολομέλεια (Πέμπτη ή Παρασκευή) και μάλιστα ο κ. Γκανταΐφης θα δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί, αν και δεν είναι αντίθετοι στην εναρμόνιση του χρόνου εργασίας τους με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. «Δεν είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο αλλά είμαστε αντίθετοι όσον αφορά την εφαρμογή του καθώς για να γίνει, και να μπορέσει ένα νοσοκομείο να παραμείνει σε λειτουργία θέλει 8-10 γιατρούς ανά κλινική. Γιατί ένα νοσοκομείο δεν είναι μόνο εφημερία. Είναι χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φροντίδα νοσηλευόμενων κ.α.» τόνισε ο κ. Γκανταΐφης και εξηγεί: «Για παράδειγμα, ο γιατρός που έκανε 12ωρο το βράδυ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο δε μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο το πρωί. Άρα, έχουν δυο γιατρούς μείον, και αν λείπει ένας με ρεπό ή άδεια, σημαίνει ότι μένουν τέσσερις. Σε μια κλινική που στην επαρχία έχει 4-5 γιατρούς, ποιος θα μείνει για το πρωινό ωράριο (νοσηλεία, εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία), ποιος θα πάει στην εφημερία; Αυτό το νομοσχέδιο, εξυπηρετεί κεντρικές μεγάλες κλινικές της Αθήνας, στην επαρχία πως θα λυθεί το ζήτημα; Εκτός αν έχουν σκοπό να κάνουν συγχωνεύσεις και να κλείσουν μονάδες. Αν έχουν αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού τους, π.χ. στην Ηλεία να κλείσουν τη Ν.Μ. Αμαλιάδας και να τους φέρουν στη Ν.Μ. Πύργου, τι να πω… Και για να γίνει κατανοητό, σκεφτείτε ότι η Ν.Μ. Αμαλιάδας έχει δυο Αναισθησιολόγους, πως θα λειτουργήσει η δουλειά και η εφημερίδα τους; Η Ν.Μ. Πύργου έχει μόνο τρείς. Πως; Για να λειτουργήσει λοιπόν το συγκεκριμένο εφημεριακό πρόγραμμα, με μείον δυο-τρεις γιατρούς, θέλει άλλους τόσους…».

«Ανεφάρμοστο»,  αν δεν γίνουν προσλήψεις, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών, που βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου Νίκος Γκανταΐφης, εκφράζοντας την υποψία ότι στο «πίσω μέρος του μυαλού τους, ενδέχεται να έχουν τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο μονάδων».

 

«Αυξάνει το χρόνο απασχόλησης, δε το μειώνει»

Ο κ. Γκανταΐφης, αναφέρεται επίσης σε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που αφορά το χρόνο της εφημερίας ετοιμότητας που δε μετρά ως ενεργός εργασιακός χρόνος. «Σε κρατά όμηρο δηλαδή. Επί της ουσίας από πλευράς απασχόλησης σε ημέρες, ανά μήνα σε οδηγεί σε ένα ποσοστό άνω του 50% σε μεγαλύτερο χρόνο εργασίας.

Αν π.χ. σήμερα ένας γιατρός κάνει 7 εφημερίες, με το νομοσχέδιο για να κάνει τον ίδιο χρόνο θα είναι δεσμευμένος 11 ημέρες το μήνα. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο εφημεριακό σύστημα και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κλινικές στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, κάθε κλινική πρέπει να έχει 7-10 γιατρούς, που σημαίνει προσλήψεις που δεν γίνονται, άρα αποδεκατίζει τους γιατρούς από τις υπόλοιπες δραστηριότητες για να βγει η εφημερία…

Αν τρεις γιατροί είναι στο χειρουργείο ποιος θα κάνει τα υπόλοιπα; Εκτός, ξαναλέω, αν έχουν σχέδιο συγχωνεύσεων… Εφαρμόζεται το σύστημα αυτό στην Ευρώπη, που οι κλινικές είναι πλήρεις, αυτή τη στιγμή που το Νοσοκομείο Πύργου λειτουργεί με το φιλότιμο των ανθρώπων, αν πήγαιναν με το γράμμα του νόμου θα είχε κλείσει και οι ασθενείς θα ήταν στην Πάτρα. Αν λοιπόν το εφαρμόσουν θα κλείσουν νοσοκομεία…».

Αλλαγές στο ωράριο εργασίας των γιατρών-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Μια σειρά από ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας των γιατρών, τα συμβούλια κρίσης τους, καθώς και θέματα ΕΟΠΥΥ κ.ά. περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο εναρμονίζεται μετά από καιρό ο χρόνος εργασίας των γιατρών ΕΣΥ με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρώσεις από την Ε.Ε., καθώς υπήρχε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε την χώρα να συμμορφωθεί στα κοινοτικά ισχύοντα σε σχέση με την οργάνωση του χρόνου των γιατρών, τις εφημερίες και τον χρόνο ανάπαυσής τους.

Η χώρα είχε αναλάβει από το 2016 την υποχρέωση να παρουσιάσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση όλων των σχετικών θεμάτων. Στο νομοσχέδιο καθιερώνεται επτάωρη πρωινή και πενθήμερη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών είναι υποχρεωτική για όλους τους γιατρούς κάθε βαθμίδας, ενώ οι ειδικευόμενοι πραγματοποιούν μόνο ενεργές εφημερίες.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές εφημερεύουν καθημερινά και καταρτίζουν μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. Με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες Υγείας των ΔΥΠΕ που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Η ημερήσια ανάπαυση των γιατρών σε καθημερινή βάση είναι 12ωρη και συνεχής και επιτρέπεται παρέκκλιση μόνο για λόγους λειτουργίας τη υπηρεσίας και συνέχειας της φροντίδας υγείας. Επίσης, το νομοσχέδιο καθιερώνει το ατομικό opt out, δηλαδή υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 48 ώρες στις 60 ώρες, εφ’ όσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο γιατρός και τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στις εφημερίες ετοιμότητας η συνολική η διακεκομμένη απασχόληση στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 ώρες συνολικά.

Σημειώνεται ότι η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει 30ωρο εργασίας, πενθήμερης, με 6ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα.

Τι διεκδικούν οι γιατροί

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου εκφράζει η ΕΙΝΑΠ, θεωρώντας πως οι γιατροί μπαίνουν σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού.

Οι γιατροί διεκδικεί:

Εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στο όνομα οποιασδήποτε συμμόρφωσης”, σημειώνει το προεδρείο της Ένωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος