FOLLOW US: facebook twitter

Βιολογική καταπολέμηση των εντόμων (εχθρών) του φυσικού περιβάλλοντος

Ημερομηνία: 11-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

korisianos-dasiki-druodasos-foloi

Προσβάλλουν τα δάση, τα πάρκα, τους φυσικούς κήπους τις δενδροστοιχίες και το αστικό πράσινο (ξυλώδη φυτά-καλλωπιστικά)

 Του  Δ/ντη  Δασών  Ν.Ηλείας

Παναγιώτη Κορισιάνου

    Κάθε καινοτομία που βοηθάει κυρίως την παραγωγική διαδικασία και την οικολογική ισορροπία είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας για την αειφορική διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων  (πάρκα – αστικό πράσινο).

    Η επιστημονική μου άποψη είναι ότι προκειμένου να αποφύγουμε τρομερές καταστροφές με την μη ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών  προϊόντων, που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον και το διαταράσσουν καταστρέφοντας τους φυσικούς εχθρούς, δηλαδή τα ωφέλιμα έντομα ,πρέπει να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης, νέους μηχανισμούς άμυνας,με έμφαση κυρίως στην βιολογική καταπολέμηση, μιμούμενοι την φύση. Δεν δημιουργούμε καινούργιο γενετικό υλικό απλώς βγαίνουμε στη φύση όπου υπάρχει μία εντομολογική προσβολή και επειδή όπου υπάρχει το πρόβλημα υπάρχει και η λύση, παίρνουμε τους φυσικούς εχθρούς και τους πολλαπλασιάζουμε στο εργαστήριο (εντομοτροφείο).

   Οι οργανισμοί, έντομα και νηματώδεις αποτελούν ήδη κομμάτι της φύσης και ουσιαστικά αντιγράφουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση επεμβαίνει , ώστε να λυθούν προβλήματα εξάρσεων. Θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το θεμέλιο λίθο στην οικολογική ισορροπία.

   Κατά την γνώμη μου η βιολογική καταπολέμηση είναι μονόδρομος. Δεν αρκούν βέβαια οι προτάσεις αλλά οργάνωση, προγραμματισμός και υλοποίηση.

   Είναι αδιανόητο σήμερα και σε πανελλαδικό επίπεδο να μην έχουν προχωρήσει οι μονάδες παραγωγής ωφέλιμων εντόμων, δηλαδή η δημιουργία τεχνοβλαστού ή προς το απλούστερο τα εντομοτροφεία, αν όχι σε επίπεδο νομού, αλλά σε επίπεδο περιφέρειας και σε αρμονική συνεργασία των δασικών και γεωργικών υπηρεσιών με την δημιουργία ενός φορέα που να απαρτίζεται από Γεωτεχνικους Επιστήμονες (Δασολόγους, Γεωπόνους).

   Αναφέρουμε παρακάτω την σημαντική δράση των ωφέλιμων οργανισμών.

   Η κάμπια και η βαμβακίαση των πεύκων αντιμετωπίζεται με νηματώδεις που εκτρέφονται. Η σφήκα της καστανιάς επιστημονική ονομασία (Duyocosmus

kuriphilusyasumatsu),αντιμετωπίζεταιμε άλλα ωφέλιμα έντομα, ιθαγενή όχι ξενόφερτα.

   Τα κοκκοειδή, ψευδόκοκκος  σε δασικά καλλωπιστικά φυτά καθώς και σε καλλιεργούμενα είδη με την εξαπόλυση αρπακτικών νέφους και κρυπτόλαιμου,

που εκτρέφονται σε εντομοτροφεία με μεγάλη επιτυχία, συχνά μεγαλύτερη και από την χημική καταπολέμηση.

   Επίσης οι μελίγκρες σε πικροδάφνες κ.λ.πκαλλωπιστικά αντιμετωπίζονται από τις Πασχαλίτσες.

   Ο χρύσωπας, σαν ωφέλιμο έντομο αντιμετωπίζει θαυμάσια τα ακάρεα και τις θρίπες. Επίσης η νυκτόβια κάμπια  (agrotiss.p)  στα γκαζόν, τριφύλλια αντιμετωπίζεται βιολογικά με την εξαπόλυση νηματωδών σκωληκων (Nemagard)

που τρώνε και εξολοθρεύουν την κάμπια.

   Τέλος δεν θα ήταν σκόπιμο να επεκταθώ πάρα – πέρα θεωρώ ότι έχουμε καλούς επιστήμονες (Δασολόγους, Γεωπόνους, Βιολόγους) και ειδικότερα από την νέα γενιά, που αντί να μεταναστεύει , θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει τεράστιο έργο στην βιολογική καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων.

   Προσλήψεις νέων Γεωτεχνικών Επιστημόνων, η οργάνωση των εργαστηρίων είναι όχι μόνο αναγκαίο μελλοντικά, αλλά και μονόδρομος για τον πρωτογενή τομέα.-

Με εκτίμηση

Ο Δ/ντής Δασών Ηλείας

  Παναγιώτης Κορισιάνος

    Δασολόγος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος