Αφίσα του Πύρρωνα του Ηλείου στα σχολεία του Δήμου Ήλιδας
Ο Δήμος Ήλιδας θέλοντας να τιμήσει τη προσφορά του Πύρρωνα του Ηλείου στη αρχαία φιλοσοφία και ταυτόχρονα να κάνει ευρύτερα γνωστή τη παρουσία του στα αρχαία γράμματα, προχώρησε στην εκτύπωση αφίσας που δημοσιεύει την κεφαλή του από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας.
Η εν λόγω αφίσα έχει ήδη αποσταλεί στα σχολεία του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να εκτεθεί στους χώρους συγκέντρωσης των μαθητών, με την προσδοκία η δημοσιοποίησή της να αποτελέσει αφορμή συζήτησης για την συμβολή της διδασκαλίας του, ως ιδρυτής της Σχολής του Σκεπτικισμού στην φιλοσοφική σκέψη.
Η κεφαλή που απεικονίζεται στην αφίσα, είναι το έκθεμα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, (κεφαλή του Πύρρωνα του Ηλείου 200μ.Χ.), αντίγραφο ρωμαϊκών χρόνων χάλκινου έργου του 4ου αι. π.Χ. και έχει δημοσιευτεί στο Dontas, G.S. “Korf eines Philosophen im Museum von Kerkyra”, s. 111-115, Antike Plastic 6, Berlin 1967.
Σύντομη παρουσίαση
Ο Πύρρων, φιλόσοφος, ιερεύς, περίφημος για την ψυχική του γαλήνη, ιδρυτής της σχολής του Σκεπτικισμού, γεννήθηκε στην Ήλιδα (360 π.Χ.) και πέθανε το 270 π.Χ. Ήταν γιος του Πιστοκράτη.
Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και σε νεαρή ηλικία, για να εξασφαλίζει το εισόδημά του εργάσθηκε ως ζωγράφος, μάλιστα ένα έργο του κοσμούσε το γυμνάσιο της Ήλιδας.
Έλαβε φιλοσοφική μόρφωση κοντά στο Βρύσωνα και στον Ανάξαρχο από τα Άβδηρα, μαζί με τον οποίο λέγεται ότι ακολούθησε τον Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στις Ινδίες.
Χρίσθηκε αρχιερέας και χάρη σε αυτόν ψηφίσθηκε ειδικός νόμος, που απάλλασσε τους φιλοσόφους από κάθε φορολογία. Ο Παυσανίας είδε τον ανδριάντα του στην Ήλιδα, στην προς την αγορά πλευρά της Διπλής-Κερκυραϊκής στοάς, και αναφέρει ότι ο τάφος του βρισκόταν στην Πέτρα, προάστιο της πόλης.
Η φιλοσοφία του ονομάσθηκε «πυρρωνισμός». Η διδασκαλία του δεν καταγράφηκε από τον ίδιο σε κανένα έργο αλλά έγινε γνωστή από τα συγγράμματα των μαθητών του και, ιδιαίτερα, του Τίμωνα του Φλιασίου (320-230 π.Χ.).
Δόγμα της ήταν η άρνηση της γνώσης και η αμφιβολία για όλα, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε αλήθεια ούτε ψεύδος. Έτσι, αμφισβήτησε τη δυνατότητα της γνώσης και τη βεβαιότητα για όσα υπάρχουν. Επιφυλασσόμενοι και μην εκφέροντας κρίση (επέχοντες) οι σκεπτικιστές θεωρούσαν ότι πετυχαίνουν την ψυχική γαλήνη.