FOLLOW US: facebook twitter

Το πανηγύρι του Βάραγκα άλλοτε και τώρα…

Ημερομηνία: 27-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

varagkas1

Ξεκίνησε πριν 84 χρόνια στο Γούμερο και αντέχει – όπως αντέχει- ως σήμερα!

Με την συμμετοχή αρκετού κόσμου κυρίως από την γύρω περιοχή, ολοκληρώθηκε και φέτος  η παραδοσιακή εμποροπανήγυρις – άλλοτε καθαρή ζωοπανήγυρις- στο Βάραγκα Ωλένης που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου,  στον καθιερωμένο δημοτικό χώρο.

varagkas4

Μια εθιμική γιορτή που έρχεται από τα παλιά, ξεκίνησε πριν από 84 χρόνια στο Γούμερο την μορφή της κλασικής για εκείνη την εποχή ζωοπανήγυρης με επίκεντρο την αγορά και πώληση ζώων από κτηνοτρόφους της ορεινής Ηλείας και αντέχει ως σήμερα, με πολλές ωστόσο δυσκολίες, έχοντας χάσει την παλιά της αίγλη, ως απομεινάρι μιας άλλη εποχής. Φέτος οι συμμετέχοντες εκθέτες ήταν λιγότεροι, εκδηλώσεις ωστόσο υπήρχαν και η επισκεψιμότητα ήταν ικανοποιητική.

varagkas3

Οι κλασικές ψητές γουρουνοπούλες πήραν τις θέσεις τους στα κάρβουνα και ακολούθησε το γλέντι έτσι όπως γίνεται πάντα, με κλαρίνα και ντόπιο κρασί. Δεν έλειψαν βεβαίως οι ανταλλαγές ζώων από εμπόρους σε μικρότερη έκταση, ενώ το «παρών» έδωσαν και ιππείς με τα άλογά τους, σε άτυπες ιπποδρομίες, που χάρισαν ένα διαφορετικό χρώμα στην εμποροπανήγυρη.

varagkas2

Με την κομβική τοποθεσία του Βάραγκα σήμερα επικοινωνούν δεκάδες χωριά της ορεινής Ηλείας και της Πηνείας: Γούμερο, Αγία Άννα, Πεύκη, Κλεινδιά, Πέρσαινα, Μουζάκι, Κουτσοχέρα, Ακροποταμιά – Μπέχρου ιδιαίτερη πατρίδα του Αμβροσίου, Καρυά, Πανόπουλο, γι αυτόν ακριβώς το λόγο και συγκεντρώνει πάντα πολλούς κατοίκους των γύρω περιοχών.

varagkas5

Θυμίζουμε ότι παλαιότερα, το πανηγύρι του Βάραγκα ήταν σχεδόν υπαίθριο, με τις ξύλινες παράγκες του φτιαγμένες με ψαθί, καλάμι, και ξύλινα παλούκια του λόγγου, ενώ μετά τον Καλλικράτη και την ένταξη του Δήμου Ωλένης, και της Κοινότητας του Γουμέρου στον Δήμο Πύργου αναβαθμίστηκε ο χώρος, δημιουργήθηκαν στέγαστρα και νέοι εκθεσιακοί χώροι, εγκαταστάσεις νερού κλπ και καθιερώθηκαν χορευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρώτο πλήγμα το δέχθηκαν ωστόσο οι εγκαταστάσεις το 2013, όταν με τις μεγάλες καταιγίδες κι ενώ ήταν σε εξέλιξη το πανηγύρι, καταστράφηκαν αρκετά από τα περίπτερα και στέγαστρα. Στην πορεία έγιναν ενέργειες εκ μέρους του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών, ωστόσο τίποτα δεν είναι όπως παλιά, εκτός ίσως από το κέφι!

varagkas6


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος