FOLLOW US: facebook twitter

Απ. Κατσιφάρας: Αφήστε τα κόμματα στην άκρη, να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση μαζί με την κοινωνία

Ημερομηνία: 14-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60071″ img_size=”full”][vc_column_text]Κάλεσμα στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να απαγκιστρωθούν από τον κομματικό εναγκαλισμό και να αναπτύξουν μια άλλη στενότερη σχέση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, έκανε από του βήματος του κοινού συνεδρίου της ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας

«Ελάτε να αφήσουμε τα κόμματα και να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

Στην παρέμβασή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,  στάθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα της προστασίας της οικογενειακής στέγης, υπογραμμίζοντας πως με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν το αγαθό της οικογενειακής στέγης. Ενώ υποστήριξε πως επιβάλλεται η διασφάλιση του κατώτατου μισθού, για να στηριχθεί η νεολαία, μετά τον τερματισμό των μνημονίων. «Ειδάλλως θα είμαστε απλοί διαχειριστές της εξουσίας», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

«Πρέπει να πούμε αλήθειες, αλλά όλες τις αλήθειες», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αναφορικά με όσα προβλέπονταν και δεν εφαρμόστηκαν στον «Καλλικράτη».

Χαρακτηριστικά σημεία της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Αλλαγές στον Καλλικράτη:

Χρειάζεται να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Τρεις άξονες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βάσεις:

  • Τι από τον Καλλικράτη δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια; Συμφωνούμε η υγεία, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης» να περάσει στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Αν συμφωνούμε, προχωράμε
  • -Ο ελεγκτής νομιμότητας έγινε Ανεξάρτητη Αρχή ;
  • Υπήρχαν άλλες αρμοδιότητες από τον Καλλικράτη που δεν εφαρμόστηκαν;

Πρώτος άξονας: Μπροστά η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ για τα θέματα που προέβλεπε θεσμικά ο Καλλικράτης και δεν υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα.

Δεύτερος άξονας: Τι περαιτέρω επιτρέπει το Σύνταγμα να περάσουν ως αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση; Πάρα πολλά. Αυτά που αφορούν τη δυνατότητα των κανονιστικών πράξεων.

Τρίτος άξονας: Ένα νέο πλαίσιο που θα μπει στην αναθεώρηση, να είναι η κατοχύρωση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Να φανεί η πολιτική μας βούληση.

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα πάμε  με συγκεκριμένη ατζέντα. Και την προηγούμενη φορά έβαλα την  προστασία της οικογενειακής κατοικίας. Δεν έχει ατζέντα η Αυτοδιοίκηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που να αφορά την Κοινωνία; Με τι πρόσωπο θα βγούμε έξω; Μόνο με το διαχειριστικό των εξουσιών θα ασχοληθούμε. Τα αιτήματα της Κοινωνίας πού θα τα αφήσουμε;

Το κοινωνικό πρόσωπο  της Αυτοδιοίκησης

Έχουμε ένα φοβικό πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί ακόμη και σήμερα, παρά την εμπειρία των οκτώ χρόνων χρεοκοπημένης χώρας, να αναδιατάξει και να φέρει όραμα, εμπιστοσύνη και προοπτική στην κοινωνία.

Χρειάζεται μια νέα ριζοσπαστική προσέγγιση,  με την κοινωνία κοντά.

Αυτά είναι τα μεγάλα προτάγματα.

Ο εκλογικός νόμος

Δεν βάζουμε στην ατζέντα τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα είναι σύγκρουση με το κεντρικό κράτος, αλλά παρασυρόμαστε και εστιάζουμε στον εκλογικό νόμο. Προφανώς και δεν είναι ουδέτερος.

Κανένας εκλογικός νόμος δεν είναι ουδέτερος,

Δεν υπήρξε εκλογική αναμέτρηση χωρίς προηγούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό έγινε από όλα τα κόμματα εξουσίας.

Θέλουμε μια καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη βούληση της κοινωνίας με κυβερνησιμότητα. Να μην ακυρώνεται η λειτουργία ενός θεσμού. Υπάρχουν μοντέλα σε αυτήν την κατεύθυνση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia