FOLLOW US: facebook twitter

“Από τα προάστια της Κωνσταντινούπολης, στη Νέα Μανωλάδα”

Ημερομηνία: 23-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

konstantinoupoli-manwlada

Απόψε το βράδυ  εκδήλωση αφιερωμένη στους Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες της περιοχής

Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες της περιοχής, με τίτλο “Από τα προάστια της Κωνσταντινούπολης, στη Νέα Μανωλάδα”,  πραγματοποιείται απόψε το βράδυ στις 8.30, στο χώρο του δημοτικού σχολείου Ν. Μανωλάδας. Την εκδήλωση διοργανώνει ο δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης και συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ν. Μανωλάδας ΕΛΠΙΖΩ και «ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Ανδρέας Μπαλτάς και η Γεωργία Με»ιντάνη, με συντονίστρια την Γιώτα Ψυχογιού. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει για το κοινό Κωνσταντινοπολίτικο κέρασμα με εδέσματα από την Πόλη.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ομιλητή της εκδήλωσης Ανδρέα Μπαλτά, ο Νομός Ηλείας υπήρξε τόπος μετεγκατάστασης σημαντικού αριθμού προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, λόγω των μοναστηριακών κυρίως εκτάσεων που ήταν διαθέσιμες για διανομή στην βορειοδυτική επικράτεια του νομού. Στην περιοχή έφτασαν αρχικώς το 1925 περίπου 880 οικογένειες προσφύγων από την Μ. Ασία, εκ των οποίων οι περισσότερες εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Γαστούνη, στην Κυλλήνη, στην Γλύφα, στην Ν. Μανωλάδα και στα Λεχαινά. Τα μέλη των προαναφερόμενων οικισμών, κατόρθωσαν σε σημαντικό βαθμό να οργανώσουν την συλλογική προσφυγική τους μνήμη, ως φορείς ενός ιδιαίτερου πολιτισμού, ο οποίος μπολιάστηκε αλλά τροφοδότησε κιόλας με νέα στοιχεία τις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

Ο Ανδρέας Μπαλτάς, γόνος προσφύγων της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν μετά τη Γενοκτονία και το διωγμό, στον οικισμό της Γλύφας Ηλείας, με το βιβλίο του για τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, συνδέοντας με τη βοήθεια κειμένων και φωτογραφιών, το χθες με το σήμερα και με το αύριο.  Μάλιστα ο ίδιος έχει κάνει έργο ζωής την ανάδειξη της Μικράς Ασίας, τόσο με τη δραστηριότητά του στον προσφυγικό σύλλογο της Γλύφας, ο οποίος εδώ και χρόνια παρεμβαίνει αποφασιστικά στο Μικρασιατικό ζήτημα, όσο και με τις συγγραφικές του συμβολές, θεωρώντας πως το Μικρασιατικό ζήτημα, δεν έληξε το 1922 με την καταστροφή. Ήταν και παραμένει ένα ζήτημα με πολλές διαστάσεις, που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την πορεία του Ελληνικού έθνους. Παρότι όμως αποτελεί τομή για τον ελληνικό λαό, πρόσφυγες και μη, δυστυχώς ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρής προσέγγισης, αντίθετα έχει περιπέσει σε λήθη. Είναι ένα ζωντανό θέμα, με ιδιαίτερες αναφορές στο πεδίο της δυναμικής μνήμης που καθημερινά εμπλουτίζεται. Το Μικρασιατικό είναι πολιτισμός, θέατρο, μουσική, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, είναι ιστορία του αρχαίου ελληνικού, βυζαντινού και νεοελληνικού πνεύματος, είναι παιδεία, είναι πολιτισμός και χιλιάδες άλλες ψηφίδες από το ψηφιδωτό που καταστράφηκε το 1922.

Είναι λοιπόν, ο πλέον αρμόδιος να αναλύσει το θέμα της σημερινής εκδήλωσης στην Ν. Μανωλάδα, για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή, καθώς διαθέτει γνώση μέσα από την έρευνα που έχει κάνει, αλλά και πολλά στοιχεία. Η ενδιαφέρουσα σημερινή εκδήλωση όπως προαναφέραμε θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Ν. Μανωλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia